Как да използвате IFTTT на вашия iPhone, за да опростите живота си

Нашите смартфони се справят с голяма част от тежката работа за ежедневните ни задачи. Понякога обаче се надявате, че различните услуги ще взаимодействат правилно помежду си. Тук влиза в игра IFTTT.

Какво е IFTTT?

If This, then That (IFTTT) беше пуснат в мрежата още през 2011 г., преди да направи своя мобилен дебют през 2013 г. IFTTT свързва различни приложения и услуги заедно с помощта на автоматизация.

Да предположим например, че искате да бъдете уведомявани за времето всеки ден в 7 ч. Сутринта. След това бихте използвали IFTTT, за да свържете вашия доставчик на метеорологични условия и след това на вашето устройство ще пристигне съобщение след задействане на времевия слот.

Има много различни приложения за IFTTT и към настоящия момент има повече от 50 милиона различни „аплети“. Аплетът е команда, която се използва, за да се случат нещата с процеса на автоматизация.

Най-добри случаи на използване

Има някои основни приложения от IFTTT, като например напомняне за събиране на мляко на базата на местоположение. Има обаче и по-сложни опции и ето някои от любимите ни.

 • Получавайте известие, когато цената на конкретно приложение падне
 • Говорете бележки на Evernote, използвайки напомняния за Siri и iOS
 • Архивирайте новите снимки на iOS, които правите в Dropbox
 • Запазете новите iOS контакти във вашите Google Контакти

Те може да изглеждат доста основни, но все пак служат на чудесна цел за правилния човек. IFTTT обаче се разшири и в света на интелигентните домашни продукти и гласови асистенти (т.е. Google Assistant и Siri).

Някои добри примери за това са следните:

 • Включете или изключете Wemo Switch
 • Включете светлините на Philips Hue със Siri
 • Създайте събитие в календара на вашия iPhone с Google Home
 • Кажете на Alexa да ви изпрати по имейл списъка за пазаруване

С какво работи IFTTT?

Както споменахме по-горе, IFTTT вече има поддръжка за Google Assistant, Siri и Amazon Alexa. Това означава, че можете да използвате IFTTT, за да взаимодействате с различни продукти за интелигентен дом, като устройства Alexa, Google Home и други.

От мобилната страна IFTTT е съвместим както с iOS, така и с Android. Това улеснява живота на тези, които използват и двете платформи, но искат да продължат да използват IFTTT редовно.

Има един разочароващ аспект на IFTTT за тези, които наскоро са инвестирали в HomePod на Apple. Изглежда, че няма официална поддръжка за първия интелигентен високоговорител на Apple.

Очакваме обаче (и с кръстосани пръсти) тази година да дойде някаква актуализация, която променя това. При новите продукти винаги има някакво забавяне и може просто да е въпрос на време тази промяна да се промени.

Създавайте лични рецепти

Въпреки че вече са създадени повече от достатъчно аплети и рецепти, IFTTT предлага възможността да създадете свои собствени. Това може да стане изключително лесно или от вашия компютър, или дори директно от вашето iOS устройство.

Ще трябва да създадете iFTTT акаунт, преди да създадете някакви рецепти. Можете да направите това, след като изтеглите приложението за първи път.

След като IFTTT е на вашето устройство и акаунтът ви е създаден, ето стъпките за създаване на лична рецепта:

 1. Отворете IFTTT
 2. Изберете „Моите аплети“
 3. Докоснете иконата „+“ горе вдясно

Оттук нататък ще видите екран с надпис „New Applet“ с последователност „if this then that“. Докоснете „това“ и след това ще ви се покаже екран, който ви позволява да намерите услугата, която действа първо в този процес.

Има доста различни услуги, от които можете да избирате и превъртането през всички тях може да е мъка. За щастие в горната част на страницата има поле за търсене, ако знаете точно какво търсите.

След като намерите подходящата услуга, ще бъдете помолени да попълните необходимите подробности и да назовете аплета. След това ще трябва да намерите действието за „онази“ част на аплета.

След като бъде избран и попълнен правилно, вашият аплет ще бъде създаден. Ако се притеснявате от нещата, които не работят правилно, винаги можете да накарате IFTTT да принуди действието да се осъществи. Това ще ви изпрати тестово известие, за да сте сигурни, че всичко работи правилно.

Създайте приспособления за IFTTT

От време на време може да искате по-бърз достъп до тези IFTTT аплети, отколкото да се налага достъп до приложението. Наскоро приложението беше актуализирано с поддръжка за джаджи, до които можете лесно да осъществите достъп, като плъзнете надясно на началния екран.

Един перфектен пример за това е използването на IFTTT за включване или изключване на осветлението с интелигентен домашен щепсел или комплект Philips Hue. Ако искате да добавите приспособление към центъра за известия, изпълнете следните стъпки:

 1. Отворете IFTTT
 2. Изберете „Моите аплети“
 3. Докоснете иконата на зъбно колело в горния ляв ъгъл
 4. Изберете „Widgets“
 5. Докоснете „Вземи джаджи“

Следващият екран ще ви покаже някои от най-популярните опции за тези джаджи за бърз достъп. Например можете бързо да публикувате туит, да добавяте към бележка в Evernote, да намалявате осветлението и други.

След като намерите приспособление, което искате да използвате, изберете подходящата опция. Оттам нататък ще искате действително да включите приспособлението с предоставения превключвател.

След като приспособлението е добавено към вашия списък, има няколко допълнителни контроли, които имате. Те могат да бъдат коригирани, като се върнете към оформлението на приспособленията от „Моите аплети“.

Конфигурации на джаджи

Когато конфигурирате приспособление, имате няколко опции:

 • Показване в днешния изглед
  • Достъп до приспособленията, като плъзнете по заключения екран, началния екран или центъра за известия
 • Показване на Apple Watch
  • Можете да стартирате приспособления от приложението IFTTT на Apple Watch
 • Икона на начален екран
  • Отворете джаджи от икона за пряк път, добавена към началния екран

Така че, да кажем, че сте готови да промените нещата малко и искате да премахнете или замените един от вашите аплети. Приложението IFTTT прави изтриването или деактивирането на джаджи и аплети изключително лесно.

Изтрийте джаджи / аплети

Върнете се в раздела „Моите аплети“ в приложението IFTTT. Изберете приспособлението / аплета, който искате да деактивирате, и превключете превключвателя на изключено.

Ако искате да изтриете напълно джаджата, докоснете иконата на зъбно колело в горния десен ъгъл. Това ще ви отведе до екрана за конфигуриране, но ще искате да превъртите докрай и да докоснете бутона „Изтриване“. Приспособлението или аплетът ще бъдат напълно премахнати от списъка ви и вече няма да се задействат.

Заключение

IFTTT е услуга, която е една от най-уникалните опции в App Store и работи с множество устройства. Ако искате да завихрите това, можете да изтеглите приложението, да се регистрирате и да започнете.

След като се регистрирате, не забравяйте да се върнете тук, за да ни уведомите за някои от любимите ви аплети или джаджи. Може би ще преразгледаме IFTTT в бъдеще, за да представим списък с най-добрите IFTTT аплети от общността.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found