Как да споделяте папки в iCloud Drive на macOS Catalina и iOS 13

В своята партида от най-новите софтуерни актуализации Apple представи възможността да споделя папки iCloud с други потребители. Функцията първоначално беше въведена с iOS 13 бета, но беше премахната преди излизането на окончателната публична версия. Изглежда, че с най-новия iOS 13.4 Beta, пуснат днес, Apple е изкупила обратно функцията за споделяне на папка iCloud устройство.

Това е голяма промяна, която трябва да опрости работните потоци и споделянето на семейството в екосистемата на Apple. Ето какво прави функцията и как да я използвате на вашите устройства.

Как работи споделянето на папки в iCloud Drive

В предишни версии на iOS и macOS Apple позволява на потребителите да споделят файлове от своя iCloud Drive. Но това им позволяваше само да споделят файлове, а не цели папки.

Това се промени в списъка с актуализации на софтуера на Apple за 2019 г. Вече можете да споделяте цяла папка с помощта на iCloud Drive на вашия iPhone, iPad, iPod touch или Mac.

Той работи подобно на споделяне на връзки от повечето платформи за съхранение, базирани на облак. Изпращате връзка към споделена папка iCloud Drive. Когато някой кликне върху него, той може да получи достъп до тази папка. Можете също така да ограничите достъпа до хора, които изрично поканите.

Това, разбира се, е основна благодат за всички - от споделяне на семейни снимки с любимите хора до управление на сложни работни проекти с екип от хора.

Обяснението, от друга страна, е, че ще трябва да използвате macOS Catalina, iOS 13 или iPadOS, за да можете да споделяте папки iCloud Drive. В момента функцията е недостъпна от приложението iCloud Drive в уеб интерфейса iCloud на Apple. Тъй като тази платформа в момента е в процес на обновяване, Apple може да добави споделяне на папки iCloud към нея в бъдеще.

Как да споделяте папки iCloud Drive в macOS

Споделянето на папки в iCloud Drive всъщност е доста лесно, стига вашият Mac да работи с macOS Catalina.

Споделяне на папка в macOS Catalina

 • Отворете Finder на вашия Mac, работещ с macOS Catalina.
 • Кликнете върху директорията iCloud Drive в страничната лента. (Ще бъде под заглавието на iCloud.)
 • След това изберете папка във вашия iCloud Drive.
 • След това щракнете върху иконата за споделяне на лист - тя ще бъде над полето на файла в лентата с менюта на прозореца Finder.
 • Използвайки листа за споделяне, можете да изпратите връзка до потребителите чрез Mail, Messages, AirDrop или друг носител за споделяне.

Това е почти всичко, което има. Когато някой кликне върху вградената връзка в съобщението, което сте изпратили, той ще получи достъп до вашата споделена папка iCloud Drive.

Промяна на разрешенията за споделена папка

Можете също да редактирате разрешенията в менюто Добавяне на хора.

Можете да видите списък с хората, които имат достъп до папката, и да промените разрешенията за споделена папка след факта.

 • Отворете Finder на вашия Mac.
 • Щракнете върху директорията iCloud Drive в страничната лента.
 • Изберете папката, която сте споделили по-рано. (Можете също така да избирате и споделяте множество папки.)
 • Щракнете върху иконата за споделяне на лист в лентата на прозореца.
 • Сега ще искате да кликнете върху Добавяне на хора от падащото меню.

Оттук трябва да видите списък с всички, с които споделяте конкретната папка. Тук имате и някои опции.

Можете да изберете отделен получател, за да промените разрешенията му. Преглед само означава, че те могат да преглеждат само данните във вашата папка - няма да могат да правят промени. Може да прави промени е точно обратното на това.

Можете също така да промените разрешенията за всички наведнъж, като кликнете върху Опции за споделяне в долната част на менюто Добавяне на хора.

 • Само хора, които поканите: Това означава, че само избраните от вас хора ще имат достъп до вашата споделена папка iCloud Drive.
 • Всеки с връзката: Това означава, че вградената връзка ще бъде достъпна за всеки. Това също така означава, че получателите могат да предават връзката, а потребителите, които не са от Apple, могат да преглеждат папката.

Също така ще можете да зададете общи разрешения като Само преглед или Може да правите промени за всички, които имат достъп до вашата папка.

Как да споделяте папки iCloud в iOS 13 и iPadOS

Можете също така да споделяте папки по почти същия начин на iOS 13 и iPadOS.

Споделяне на папка в iOS 13 и iPadOS

Работи почти по същия начин в iOS и iPadOS. Просто натиснете дълго, за да изведете менюто за докосване и докоснете Споделяне.
 • Отворете приложението Файлове на вашия iPhone или iPad.
 • Дълго или силно натискане на папка. (Можете също да изберете няколко папки, като използвате иконата за избор.)
 • В изскачащото меню докоснете иконата за споделяне на лист.
 • Сега можете да изпратите връзката за покана или да добавите хора в листа за споделяне.

Подобно на macOS, всеки с вградената връзка или хората, които сте поканили, ще имат достъп до вашата папка iCloud Drive.

Промяна на разрешенията за споделена папка

Листовете за споделяне ви позволяват да каните хора или да добавяте хора във вашата папка iCloud Drive. Разрешенията за споделяне могат да се редактират и в Добавяне на хора (до които имате достъп чрез листа за споделяне).

Ако превъртите нагоре в листа за споделяне, можете също да видите същите опции за разрешение за споделяне, които сме разгледали в частта за macOS.

Това включва настройка на папката или папките като достъпни за хората, които сте поканили, или за всеки с връзката.

Можете също така да промените разрешението за отделни получатели или папката по-общо. Както при опцията macOS, можете да зададете това на Може да прави промени или Само преглед.

Надяваме се, че сте се радвали на тази кратка статия за някои от работата около новата функция за споделяне на папки iCloud Drive. Докато тестваме през бета версиите на iOS 13.4 през следващите няколко седмици и месеци, ще ви актуализираме с нова информация.

Моля, уведомете ни, ако имате въпроси чрез коментари.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found