Заседнал е в цикъл за актуализация на macOS, защото няма достатъчно свободно място

Актуализирането на macOS понякога може да бъде истинска работа, особено ако се забиете в цикъл за актуализация, защото няма достатъчно свободно място. Някои потребители стартираха актуализацията, но се оказаха заседнали в този „цикъл за стартиране“, след като тя се провали, връщайки се на страницата за инсталиране на актуализация всеки път, когато Mac им стартира отново.  

Ако на вашия Mac няма достатъчно свободно място, обикновено получавате предупреждение, преди да започнете актуализацията. Но ако актуализацията ви се провали по време на инсталирането или ако предупреждението не успее да прочете правилно хранилището ви, може да се окажете с проблеми.

В тази публикация обяснихме няколко различни начина да излезете от цикъла за актуализация на macOS и да се уверите, че имате достатъчно свободно място на вашия Mac.

Защо ми трябва свободно място за актуализиране на macOS?

Не е очевидно веднага защо вашият Mac се нуждае от свободно пространство, за да се актуализира така или иначе. Особено след като вече сте направили достатъчно място за изтегляне на актуализацията. Но всъщност инсталаторът за актуализация на macOS се нуждае от допълнително място за работа.

С инсталирането на актуализацията той копира файлове и разширява папките, като заема много повече място, отколкото е необходимо за изтегляне. Всъщност често ви трябват до 20 GB безплатно хранилище на вашия Mac, за да актуализирате операционния софтуер на него.

Без това пространство инсталационната програма за актуализация на macOS не може да изпълни всички свои задачи и актуализацията е неуспешна.

Колко безплатно място за съхранение ми трябва, за да актуализирам macOS?

Опитайте се винаги да държите поне 10% от вашия твърд диск празен.

Apple изброява препоръки за място за съхранение за актуализации на macOS на своя уебсайт. Кликнете тук, за да разгледате тази страница, обикновено Apple предполага, че имате нужда от около 20 GB свободно пространство.

Съветваме ви да дадете на Mac препоръчаното от Apple изискване за съхранение за актуализация. Това трябва да избегне риска от засядане в цикъл за актуализация на macOS.

Независимо дали актуализирате своя Mac, опитайте се да запазите поне 10% от вашия твърд диск празен. Това е често срещан съвет, за да помогнете на компютъра ви да работи безпроблемно.

Как да създам повече свободно пространство от цикъл за актуализация на macOS?

Ако можете, рестартирайте своя Mac и влезте. След това освободете повече място, като изтриете големи файлове или ги преместите на външен твърд диск. В края на тази публикация включихме още съвети за спестяване на място.

Но ако не можете да влезете във вашия Mac - което вероятно е така, ако четете тази публикация - следвайте стъпките за отстраняване на неизправности по-долу, за да излезете от цикъла за актуализация на macOS или да освободите място от инсталатора на macOS.

Стъпка 1. Сменете стартовия диск

Преместете мишката в горния ляв ъгъл на екрана, трябва да видите лента с менюта. Отидете на > Startup Disk ... и изберете твърдия диск на вашия Mac, който обикновено се нарича „Macintosh HD“.

Щракнете върху Рестартиране и изчакайте Mac да се рестартира. Трябва да се стартира нормално, като ви извади от цикъла за актуализация на macOS. Сега можете да следвате тези съвети, за да освободите достатъчно място за актуализация на macOS.

Използвайте стартовия диск, за да избегнете цикли около инсталатора на актуализация на macOS.

Ами ако не виждам лента с менюта?

Ако няма лента с менюта или няма опция за избор на стартовия диск, рестартирайте вашия Mac в режим на възстановяване. Направете това, като задържите клавишите command + R, докато включите вашия Mac.

Задръжте тези клавиши, докато вашият Mac се включи в режим за възстановяване.

От режим на възстановяване трябва да можете да следвате инструкциите по-горе, за да изберете стартовия диск.

Ами ако не мога да избера стартовия си диск?

Ако прозорецът на стартовия диск не показва твърдия диск на вашия Mac, следвайте инструкциите по-долу, за да поправите устройството си с помощта на Disk Utility. След това опитайте отново да изберете стартовия диск.

Стъпка 2. Поправете твърдия си диск с помощта на Disk Utility

Малките проблеми с вашето устройство може да са причината, поради която актуализацията ви на macOS е неуспешна, а може и да не можете да изберете твърдия диск на вашия Mac като стартиращ диск. За щастие са лесни за поправяне с помощта на Disk Utility.  

Трябва да можете да отворите приложението Disk Utility от опцията Utilities в лентата с менюта. Ако не виждате лента с менюта, следвайте тези инструкции, за да стартирате вашия Mac в режим на възстановяване.

В Disk Utility изберете твърдия диск на вашия Mac от страничната лента, който обикновено се нарича „Macintosh HD“. Уверете се, че сте избрали устройството на ниво родител, което може да има различно име. Сега щракнете върху бутона Първа помощ и стартирайте първа помощ на устройството.  

Това проверява твърдия ви диск за грешки и поправя всички открити. Рестартирайте вашия Mac, когато приключи, ако се върнете отново към инсталатора на актуализация на macOS, повторете тези инструкции, за да изберете стартовия диск.

Продължителността на времето, необходимо за стартиране на First Aid на вашия Mac, зависи отчасти от размера на вашия твърд диск.

Стъпка 3. Изтрийте твърдия диск, ако имате резервно копие

Ако имате скорошно архивиране на вашия Mac - или ако нямате нищо против да загубите цялото съдържание и данни в него - следващата стъпка е да изтриете твърдия си диск напълно. Ако не искате да изтриете своя Mac, кликнете тук, за да преминете към последната стъпка.  

След като изтриете своя Mac, определено трябва да имате достатъчно свободно място за актуализиране на macOS, след което можете да възстановите архива си.

Как да изтрия твърдия диск на моя Mac?

 1. Изтриването на твърдия ви диск изтрива за постоянно цялото ви съдържание - филми, снимки, документи и т.н. - не го правете, освен ако нямате резервно копие.  
 2. Стартирайте вашия Mac в режим на възстановяване, като задържите клавишите command + R, докато той се включи.
 3. От лентата с менюта отидете на Utilities> Disk Utility.
 4. Изберете твърдия диск на вашия Mac от страничната лента.
 5. Щракнете върху бутона Изтриване и потвърдете, че искате да изтриете вашия Mac.

  Изберете име, формат и схема за изтрития ви твърд диск - предлагаме да запазите настройките по подразбиране.

Как да актуализирам macOS след изтриване на твърдия диск?

 1. Стартирайте вашия Mac в алтернативна версия на режим за възстановяване, като задържите OPTION + command + R, докато той се включи.
 2. Щракнете върху „Преинсталиране на macOS“, за да актуализирате вашия Mac до най-новата версия на macOS, съвместима с вашето устройство.

  Този път също трябва да задържите клавиша Option, за да инсталирате най-новата версия на macOS.

Как да възстановя резервното си копие на Time Machine?

 1. След завършване на актуализацията на macOS, стартирайте своя Mac в режим на възстановяване за последен път, като задържите клавишите command + R, докато той се включи.  
 2. Щракнете върху „Възстановяване от резервно копие на машината на времето“.
 3. Свържете външното устройство за архивиране и изберете най-новото архивиране.

  Следвайте подканите на екрана, за да възстановите резервното копие на вашата машина от Time Machine от режим на възстановяване.

Стъпка 4. Създайте достатъчно свободно място за актуализация на macOS с помощта на Терминал

Ако нямате резервно копие и не можете да промените стартовия диск, последната ви опция е да премахнете данни от вашия Mac с помощта на Terminal. Това изисква да въведете команди на терминала, за да навигирате на твърдия диск и да изберете кои файлове да премахнете. По-долу сме обяснили какво точно да правим.

Уверете се, че сте въвели всяка команда точно така, както е написана по-долу, включително пунктуация и интервали.

Как да отворя терминала от инсталатора на актуализация на macOS?

 1. Стартирайте вашия Mac в режим на възстановяване, като задържите клавишите command + R, докато той се включи.
 2. От лентата с менюта отидете на Utilities> Terminal.

Как да навигирам с помощта на терминал?

Трябва да знаете само следните три команди за навигация с помощта на терминал:  

 • Печат на работна директория ( pwd )
 • Списък ( ls )
 • и Промяна на директория ( cd ).

Печат на работна директория (pwd): Показва текущата ви позиция в твърдия диск, показана като път към файла.

Можете да видите, че използвах  командата pwd, за да разбера, че съм в тестовата папка в документите си.

Списък (ls): Показва списък с всички файлове и папки в текущата ви позиция.

Използвах командата ls, за да разбера, че в моето местоположение има две подпапки и един файл.

Промяна на директория (cd): Позволява ви да се преместите на различна позиция на твърдия диск, като въведете пътя към файла, към който искате да отидете.

Когато въвеждате път към файл, вмъкнете обратна наклонена черта ( \ ) преди интервал. Можете също да използвате точка ( . ) Като пряк път за въвеждане на текущото ви местоположение. И накрая, след като започнете да пишете, можете да използвате Tab, за да преминете през опциите за автоматично довършване.

Използвах командата cd, за да се преместя в подпапка 1, след което отново проверих местоположението си с pwd .

Как да премахна файлове с помощта на терминал?

Когато намерите файл, който искате да изтриете, има само една команда, която трябва да използвате, за да го изтриете:

 • Извадете ( rm ).

Премахване (rm): Използвайте тази команда, последвана от име на файл в текущото ви местоположение, за да го изтриете незабавно и окончателно. Внимавайте да въведете правилно името на файла, включително неговия тип, за да сте сигурни, че няма да изтриете грешния файл.

Използвах ls, за  да видя файловете в моето местоположение, след което използвах rm, за да премахна Large File.doc. Накрая потвърдих, че е изтрит, като използвам отново ls .

Как да намеря големи файлове с помощта на терминал?

Ако се мъчите да намерите големи файлове, които можете да изтриете, за да освободите достатъчно място за актуализация на macOS, използвайте командата по-долу, за да видите списък на всеки файл на вашия Mac по-голям от 500 MB:

намери / -размер +500000 -печат

След това можете да използвате командите по-горе, за да навигирате и да премахнете тези файлове.

Съвети за създаване на повече свободно пространство на вашия Mac

Когато успеете да влезете отново във вашия Mac, използвайте тези съвети, за да създадете достатъчно свободно място за бъдещи актуализации на macOS и да ограничите използването на вашето хранилище до минимум.

1. Използвайте iCloud Drive, за да оптимизирате съхранението

iCloud представя най-простия начин да освободите място на вашия Mac. Ако се абонирате за допълнително хранилище iCloud, използвайте iCloud Drive, за да качите документите си в облака.

След това отидете на вашите предпочитания за iCloud и включете Optimize Storage за iCloud Drive. Това автоматично премахва стари файлове от твърдия ви диск - като ги запазва на iCloud Drive - за да се създаде свободно място на вашия Mac.

Поставете отметка в квадратчето, за да получите повече свободно място на вашия Mac.

2. Преместете данните на външен твърд диск

Ако имате много файлове или папки, които не ви трябват постоянно - като работни архиви или колекции от филми - преместете всички тези данни от вашия Mac и на външен твърд диск.

Можете да направите това с помощта на плъзгане и пускане във Finder, след което не забравяйте да изтриете тези файлове от вашия Mac, когато са безопасно съхранени на външно устройство.

3. Не забравяйте да изпразните кошчето

Редовно изпразвайте кошчето, за да освободите място на вашия Mac.

След като изтриете файлове, не забравяйте да изпразните кошчето. В противен случай те все още заемат място на твърдия ви диск. За да направите това, щракнете с контролен бутон върху кошчето на дока и изберете „Изпразване на кошчето“.

Кажете ни вашите собствени съвети за спестяване на място в коментарите по-долу. И не забравяйте да ни кажете, ако все още сте заседнали в цикъл за зареждане, опитвайки се да актуализирате macOS, ще направим всичко възможно, за да ви помогнем.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found