Apple пуска нов iTunes 12.7, Какво трябва да знаете

С iTunes 12.7 Apple представи някои основни промени в посоката. Apple пусна тихо iTunes версия 12.7 както за Windows, така и за macOS и най-непосредствената промяна е, че вече не съдържа опции за синхронизиране на приложения или мелодии с вашия iPhone, iPad или iPod touch. Apple премахна iOS App Store от тази последна версия на iTunes за настолни компютри.

„Новият iTunes се фокусира върху музика, филми, телевизионни предавания, подкасти и аудиокниги. Приложенията за iPhone, iPad и iPod touch вече са достъпни изключително в новия App Store за iOS. А новият App Store улеснява изтеглянето, актуализирането и повторното изтегляне на приложения - всичко това без Mac или PC ”- Apple

Започвайки с тази версия, управлявайте всичките си приложения от закупения раздел на App Store на всяко устройство. Прехвърлянето на файлове в Apps чрез iTunes обаче остава. Така че можете да продължите да използвате iTunes File Sharing по същия начин, както предишните версии на iTunes. Освен това iTunes продължава да архивира всички ваши iDevices, по същия начин.

НО вече не можете да сърфирате в App Store директно в iTunes или да синхронизирате приложения с ВСЯКАКВА iDevice.

Има много объркване относно това, което се е променило и какво можете и какво не можете да правите. Така че нека разгледаме няколко съвета и трикове, за да започнете с iTunes 12.7.

Как да презаредите изтегленото от вас приложение?

Повторното изтегляне на приложения ще трябва да се извърши на самото ви устройство. Ако търсите приложения на вашия MacBook, ще трябва да отворите Mac App Store. Кликнете върху „Purchased“ в горната част на прозореца и ще можете да изтеглите отново вашите приложения оттук.

По същия начин можете да изтеглите повторно предишните си покупки от App на вашето iOS устройство, като отворите приложението App Store. Докоснете Актуализации> Закупени> Моите покупки> "Не на този iPhone". Докоснете малката икона на облак, за да изтеглите отново приложението на вашето iOS устройство.

 

Как да прехвърля персонализирани тонове на звънене на моя iPhone с помощта на iTunes 12.7?

Новият iOS 11 позволява на потребителите да изтеглят нови мелодии директно на своя iPhone. На вашия iPhone отидете в Settings> Sounds & Haptics , след което натиснете произволен звук. В горната част на страницата докоснете Изтегляне на всички закупени тонове, за да проверите за предварително закупени тонове, които в момента не са изтеглени на вашето устройство. Моля, обърнете внимание, че Apple предупреждава, че може да не успеете да изтеглите отново предварително закупени тонове.

Ако имате персонализирани мелодии на вашия iTunes, трябва да ги прехвърлите на вашето iOS устройство ръчно. Плъзнете и пуснете новия тон от директорията на iMac Tones под iTunes Media в раздела Tones на „На моето устройство“ в iTunes.  (Тоновете са в края на списъка).

След като прехвърлите, щракнете върху Синхронизиране, така че те да бъдат преместени в устройството с iOS. На вашия iPhone изберете Настройки -> Звуци -> Мелодия на звънене . Тук потвърждавате потребителския тон на звънене, който току-що сте прехвърлили.

Ако имате проблем с плъзгане и пускане на мелодии

Първо се уверете, че тонът на звънене не е по-дълъг от 38 секунди и за предпочитане около 35 или по-малко.

Опитайте да плъзнете и пуснете файловете с тонове (формат .m4r), когато не се извършва друга дейност по синхронизиране. Потребителите съобщават, че често не могат да копират мелодия на звънене на iPhone или iPad, когато устройството им се синхронизира с iTunes. Така че изчакайте синхронизирането да завърши, преди да плъзнете и пуснете допълнителни файлове.

Ако това все още не помогне, изберете вашия iPhone и превъртете надолу до раздела ОПЦИЯ на страницата за синхронизиране. Намерете квадратчето за ръчно управление на музика и видеоклипове и поставете отметка в това квадратче. След това опитайте да плъзнете и пуснете отново.

Някои допълнителни опции за отстраняване на проблеми с мелодии за плъзгане и пускане са да намерите файла на мелодията си (m4r файлове) на вашия компютър и да кликнете с десния бутон върху този файл, за да го копирате в клипборда. Придвижете се до iTunes и се опитайте да го поставите в iTunes и проверете дали работи.

Няколко други казват, че плъзгането на томове към УСТРОЙСТВОТО вместо папката с тонове е работило за тях.

И накрая, проверете дали приложението, което използвате за създаване на персонализирани мелодии, има налична актуализация. Ако е така, актуализирайте и опитайте отново.

Налични ли са все още моите медийни файлове в новия iTunes 12.7?

Вашите iTunes медийни файлове (музика, подкасти) все още са налични във вашите iTunes Library Files. На вашия Mac използвайте Finder, за да извлечете тези файлове, като отидете на Go> Home> Music> iTunes, а в Windows пътят на файла е C: \ Users \ потребителско име \ My Music \ iTunes \

Имате ли остарели приложения или персонализирано съдържание?

Всичко е там, само скрито във вашата iTunes Media Folder. Потърсете на тези места тези приложения, медии, мелодии или друго съдържание:

Mac: / Потребители / потребителско име / Музика / iTunes / iTunes Media

Windows 7 или по-нова версия: Отворете C: \ Users \ потребителско име \ My Music \ iTunes \ iTunes Media

Така че, ако имате приложение или друго съдържание във вашата медийна библиотека в iTunes, което не е достъпно за повторно изтегляне, можете да използвате компютъра си за ръчно прехвърляне на тези файлове на вашето iOS устройство. След като намерите файла на приложението, плъзнете го и го пуснете на вашето устройство в страничната лента на iTunes. Използвайте същия процес, за да добавите ръчно мелодии, книги и други носители.

Ако актуализирате до iOS11, тази версия вече не поддържа 32-битови приложения, така че ако някои от остарелите ви приложения са 32-битови, те няма да работят на iOS 11 или нещо по-високо.

За да научите повече, Apple предлага бяла книга, която ви показва как да направите това.

Как да прехвърля собственото си съдържание като филми в приложения като VLC Player?

За да направите това, вероятно ще трябва да използвате функцията „Споделяне на файлове“ в новия iTunes . Когато свържете вашето iOS устройство към вашия компютър с iTunes, щракнете върху устройството и в лявата колона ще намерите „Споделяне на файлове“. Кликването върху него ще разкрие приложенията, които могат да прехвърлят документи между вашия iPhone и компютър. Вероятно би трябвало да можете да използвате Infuse или VLC за преместване на съдържание.

Скриване и разкриване на покупките на приложения с iOS 11

С тези актуализации на iTunes И iOS 11 на новия App Store е лесно да не намерите това, от което се нуждаете, по-специално, вашите минали покупки на приложения са много трудни за намиране. Освен това по някаква причина в iOS 11 Apple вече ви позволява да скриете закупените приложения от вашия App Store. И вече не зависи дали семейното споделяне е включено или не.

За да намерите покупките си, отворете  App Store и докоснете снимката или иконата на профила си, за да отворите данните за вашия акаунт. Превъртете надолу и намерете раздела „Закупени“, докоснете го, за да разкриете своите покупки и всички свързани покупки на членове на семейството. След като приключите, има два раздела за приложения - Всички и Не на този iPhone. 

Скриването на приложения е лесно, просто плъзнете върху него, за да разкриете функцията Hide.

Но да се покажат ли приложения?

Добре, объркани сме. Използваме за показване на приложения, използващи iTunes. Но след тази скорошна актуализация на iTunes 12.7 тази функция изчезна. И досега, дори в iOS 11, той не е заменен в App Store App или чрез Настройки на вашия iDevice. Единственият начин, по който разбрахме, е да го изтеглим отново с помощта на функцията за търсене и той се показва отново. Но тогава нито една от вашите данни от скритото приложение не се прехвърля! Все едно да стартирате приложение от нулата.

Надяваме се, че Apple решава този проблем наистина скоро. Голяма изненада е за тези от нас, които скриват приложения и използват iTunes за управление и синхронизиране на приложенията ни. И да, нежелана изненада.

Къде са моите подкасти?

Някои хора съобщават, че елементите в падащото меню на Podcast са сиви. Други откриват, че тяхната библиотека за подкасти е напълно изчезнала. И често хората дори не могат да се абонират за подкасти през магазина на Podcast. И все пак други откриват, че цялата им библиотека за подкасти изчезва след актуализиране до 12.7 и не могат да добавят подкасти с помощта на iTunes. Често това води до празен екран, дори когато се опитвате да изтеглите подкаст.

Ако след актуализиране до iTunes 12.7 не виждате своите подкасти, разширете прозореца на iTunes, така че да се побере на цял екран. След това потърсете синия бутон „Напред“. Щракнете върху този бутон, за да отидете във вашата библиотека на Podcast.

Ако това не работи, заобиколно решение е търсене на определен подкаст в раздела iTunes за подкасти. В този момент те се показват в падащия списък на резултатите от търсенето ви.

Повече не можете да синхронизирате приложения с iTunes

Харесва ни идеята за промяната, НО това не е изпълнено правилно

Вече не можете да разглеждате или търсите приложения за iOS на вашия Mac с помощта на iTunes. И цялото управление на приложенията вече се извършва чрез всяко устройство, включително синхронизиране между устройствата и пренареждане на приложения на вашите екрани.

Изглежда, че може да не успеете да покажете вашите приложения в тази нова версия. Ако все още не сте актуализирали, помислете дали да не скриете приложенията, преди да надстроите до тази нова версия.

Труден за мениджърите на семейството или работата

Ако назначеният от вас семеен мениджър iDevice или управлява вашите приложения и актуализации iDevice на работното място, iTunes 12.7 е лоша новина. В предишните версии трябваше само да изтеглите приложение ЕДНАТА и след това да го инсталирате за секунди чрез iTunes, защото приложението вече е на твърдия диск! Но 12.7 променя всичко и сега всяко устройство трябва да изтегля индивидуално приложения и актуализации на приложения чрез OTA (по въздуха.) И това добавя много време към управлението на iDevice!

Има някои опции за хора, които управляват приложения и съдържание, ако не се свързват с интернет или имат петнист / бавен интернет. Основно, Apple Use предоставя инструмента, наречен Apple Configurator. Научете повече за това как да използвате този инструмент, като посетите сайта на Apple Configurator.

Предизвикателно за хора с ограничен достъп до Интернет

Друг жалък (и вероятно неволен) ефект е върху хора с ограничени планове за данни или ниска / бавна скорост на интернет. Много хора в тази група използват iTunes като основно средство за управление на приложения и с тази опция, която вече е изчезнала, вероятно ще бъде трудно да актуализират и изтеглят приложения.

За някои от вас, които са използвали iTunes за архивиране и възстановяване, може да искате да преразгледате предложението за резервно копие на iCloud от Apple. Ясно е, че Apple агресивно следва стратегията iCloud и прави iTunes по-скоро като резервно копие на медиите. Направихме резервно копие с помощта на USB кабел и не срещнахме никакви проблеми. Архивирането в iTunes и iCloud по същество остава същото.

С тази нова промяна няма да можете да синхронизирате приложения във всичките си iDevices с помощта на вашия компютър / iTunes. Приложенията ще се синхронизират на всяко от iOS устройствата поотделно. Apple се надява, че тъй като повечето разработчици на приложения следват „Подрязване на приложенията“ в последно време, актуализациите ще бъдат малки и няма да консумират твърде много от вашата клетъчна честотна лента. Честно казано, това предстои да видим.

Съвети за понижаване до iTunes 12.6

И накрая, ако имате проблеми с iTunes 12.7, можете да изберете да понижите вашия iTunes обратно до 12.6. Преди да се опитате да понижите, моля, не забравяйте да направите резервно копие на вашата машина. Трябва да проверите отново и да се уверите, че вашите файлове на iTunes Media Library са архивирани.

След като процесът на архивиране приключи, продължете да премахвате iTunes от вашата машина. За потребители на Mac можете да отворите терминална сесия от папката Utilities, да отидете в папката с приложения в терминала и след това да използвате „sudo rm -rf iTunes.app/“, за да деинсталирате iTunes 12.7. За подробен метод стъпка по стъпка за деинсталиране на iTunes от вашия Mac можете да следвате указанията на Apple.

Ако сте потребител на Windows, можете да следвате стъпките в тази Бяла книга на Apple. 

Не забравяйте да преименувате файла „iTunes.library.itl“, за да можете да възстановите от него, след като преинсталирате iTunes. След като успешно премахнете iTunes 12.7, можете да изтеглите предишната версия на iTunes от Apple Downloads и да я инсталирате на вашето устройство. Стартирайте iTunes и той трябва да се върне обратно към iTunes 12.6. Също така ще трябва да изключите автоматичните актуализации, така че да не се върне обратно към 12.7.

В обобщение

Въпреки че някои потребители приветстват тази промяна, ние смятаме, че това вероятно е направено набързо, без да се замисля много от страна на Apple. Без известие, без подробни ръководства за поддръжка и те отказват тази нова промяна !! iTunes 12.7 отнема много време на хората, които притежават множество iDevices, да актуализират и синхронизират приложения! Вместо да изтегляте приложения веднъж с помощта на iTunes и след това да синхронизирате всички устройства, с iTunes 12.7 трябва да изтеглите приложения и актуализации на приложения на всяко устройство! Не е толкова лошо, когато притежавате 1 или 2 устройства, но много повече време (и данни) за тези с много устройства. Така че за тези от вас, които са предизвикани с тази нова версия на iTunes, засега може да искате да я възстановите на по-старата версия на iTunes на вашия компютър.

Моля, не се колебайте да оставите обратна връзка за Apple, за да могат те да предоставят адекватна документация за поддръжка.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found