Къде е тъмният режим за iOS?

Спрете пресите! Тъмният режим за iOS и iPadOS най-накрая и официално пристигна! И за мнозина си заслужаваше чакането. Защо? Тъй като iOS / iPadOS Dark Mode е грандиозен. Дава ни красива и дори драматична тъмна цветова схема, която изглежда страхотно в различни приложения и среди. Освен това е много по-лесно за очите в условия на слаба осветеност и нощно сърфиране.

А за хора с OLED екрани, като iPhone XS, iPhone X, Dark Mode има допълнително предимство: спестяване на част от ценния живот на батерията. Това е така, защото когато екранът ви показва истински черни, пикселите на OLED на вашия iPhone се изключват и следователно не консумират много енергия от батерията.

Чакахме дълго време за iOS Dark Mode

Въвеждането на Dark Mode несъмнено постави усмивка на лицето на много фенове на Apple! Потребителите на iPhone, iPad и iPod се молим за тази функция от години! Добрата новина за хората от iPhone и iPad е, че тъмният режим най-накрая направи разрез в iOS 13 и iPadOS!

Въпрос на време беше Apple да пусне официален тъмен режим за iOS

Но е доста изненадващо, че такава желана функция първо стигна до Mac. В наши дни Apple се фокусира върху добавянето на нови функции към iOS преди всеки друг продукт на Apple. През последните няколко години много от новите функции на Mac се появиха първо на iPhone. Но каквото и да е, тъмният режим е тук за всички нас!

Показват ли се приложения на трети страни и в тъмен режим?

За съжаление разработчиците на приложения трябва да разрешат поддръжка в тъмен режим. Тъмният режим не е по подразбиране за всички приложения - само за приложенията на Apple, когато го активирате.

Повечето разработчици на приложения обаче разрешават тъмен режим в своите приложения, така че не трябва да чакате твърде дълго, преди тъмният режим да е наличен в почти всяко приложение, което искате!

Искате тъмен режим за по-ранни версии на iOS?

Ако все още използвате iOS 12 и по-стара версия, все още има начини да получите полутъмен режим на вашия iPhone днес (за хора с iOS 12/11 и до известна степен 10.)

Активирането на тъмен режим е невъзможно в iOS 13+ и iPadOS!

 • Отидете в Настройки> Дисплей и яркост
 • Докоснете  Dark, за  да превключите в Dark Mode - това е!

Задайте график за тъмен режим

 • Ако искате да активирате тъмен режим, когато светлината е слаба (като залез),   включете Автоматично, за да включите автоматично Тъмния режим при залез и Светли режим при изгрев
 • Можете също така да създадете персонализиран график, когато искате активиран тъмен режим

Задайте отзивчив тапет на светъл или тъмен режим

Добавена функция iOS 13 и iPadOS включва начин за регулиране на яркостта на тапета на екрана ви в зависимост от условията на околното ви осветление и дали използвате тъмен или светъл режим. Нарича се Dark Appearance Dims Wallpaper

Как да затъмните тапета на iPad, iPhone и iPod

 • Отидете в  Настройки> Тапет
 • Превключете на тапет за тъмен външен вид - това е всичко!
 • Функцията не работи, когато се включи режимът с ниска мощност

Каква е целта на тъмния режим и защо е толкова специален?

Много хора са обсебени от тъмния режим за iOS!

Но защо?

Тъмният режим премахва всички онези бели и ярки фонове, които досега са били стандартният външен вид за мобилни екрани и приложения, и ги замества с тъмен и черен фон.

Черният текст се променя на бял или светъл цвят.

Най-важното е, че тъмният режим е по-добър за очите ви!

За повечето от нас е по-лесно да четат и разглеждат съдържание в тъмен режим, особено през нощта и в условия на слаба осветеност.

За най-новата линия iPhone с OLED екран тъмният режим също подобрява живота на батерията - нещо, което винаги искаме!

Тъмен режим за macOS? 

Сигурен съм, че не бях единственият изненадан, когато Apple показа Dark Mode по време на основната бележка на WWDC през 2018 г. на Mac с macOS Mojave вместо iOS.

Тази нова динамична функция в тъмен режим позволява картината на работния плот на вашия Mac да се настройва динамично по отношение на яркостта и цветовите тонове с вариации на дневната светлина, налични в стаята или околната среда.

Вижте този нов динамичен тъмен режим за macOS Mojave и Catalina! Това е просто страхотно.

Телефоните от iPhone X Series са в тъмен режим!

Когато iPhone X и XS бяха пуснати, Dark Mode изглеждаше като даденост за iOS 12, тъй като и двата използват OLED екран, а черните изглеждат невероятно на дисплея.

За разлика от LCD екраните на по-старите модели и iPhone XR, при OLED екраните черните пиксели изобщо не светят, така че няма изтощение на батерията, което тъмният режим да поеме при по-ранните типове екрани!

Сега, когато имаме телефони от серия iPhone X като XS и XR, наистина очаквахме пускането в тъмен режим по-рано от iOS13 и сме откровено изненадани, че Apple не го пусна с всички тези нови телефони.

Поглеждайки към XS и XS Max, тези телефони просто молят за тъмен режим! Те изглеждат създадени за това. 

iOS 12 намекна за тъмен режим за бъдещи актуализации

Оказва се; не всички надежди не бяха загубени за Dark Mode в iOS. Разработчиците откриха някои подробности в бета версията на iOS 12, които изглежда намекват, че Dark Mode може да се появи в iOS 13 по-късно през годината.

iOS 12 вече съдържа някои тъмни елементи. Контролите за мултимедия на заключения екран например са полупрозрачни черни вместо бели.

И ако обръщате внимание, забелязвате, че същият черен полупрозрачен фон се появява в Центъра за управление в iOS 11. Изглежда, че Apple предприема бавни стъпки към пълноценен тъмен режим.

И за един път всички тези слухове се оказаха верни, като Apple пусна Dark Mode в iOS 13 и iPadOS. И напълно очакваме през следващите месеци да имаме фантастична нова линия OLED iPhone.

Все още държите на по-стар iOS 12 или по-рано?

Ако използвате по-стара версия на iOS, научете как да създадете квази тъмен режим (наречен Smart Invert) на вашия iPhone или iPad, използвайки техниките, описани в тази статия.

Малко за Smart Invert

Имайте предвид, че Smart Invert не е истински тъмен режим. Показва ви контрастите на текущите цветове на вашия iPhone.

Вместо да показва бял фон, Smart Invert променя бялото на черно и някои други цветове се променят в противоположните им цветове. Въпреки това Smart Invert все още показва някои изображения и по-специално много видеоклипове като цветни негативи.

За да включите интелигентното инвертиране, отворете  Настройки> Общи> Достъпност> Показване на настаняване> Инвертиране на цветове> Интелигентно инвертиране.

Това не е перфектно, но докато не актуализирате до iOS13 или iPadOS, истинска опция за тъмен режим за по-старите версии на iOS е това решение и ще трябва да го направите! Извинете хора!

PS Ако не сте изпробвали приложение, което вече поддържа истинска тъмна тема, пропускате.

Не забравяйте да проверите тъмния режим във Facebook Messenger!

iOS12 и по-стари версии може да нямат тъмен режим за iOS, но имаме доста приложения, които предлагат тъмен режим, включително скорошното добавяне на Facebook Messenger.

Тъмен режим на FB Messenger предлага бял текст върху черен фон - чудесно за четене през нощта и при слаба светлина!

Но всъщност активирането на тъмния режим в Messenger е малко процес (или трик - в зависимост от това как го гледате.)

Как да получите тъмен режим във Facebook Messenger

 1. Проверете App Store за актуализация на Facebook Messenger и я актуализирайте, ако е налична
 2. Отворете Messenger
 3. Изберете приятел (и), за да изпратите съобщение ИЛИ да си го изпратите (това също работи!)
 4. Докоснете емотикони
 5. Превъртете и намерете емотиконите на полумесеца
 6. Изпратете на този приятел емоджитата на полумесец - само по себе си 
 7. Докоснете лунното емоджи в чата, след като го изпратите
 8. Ако сте активни във вашия акаунт, виждате няколко луни, които падат от горната част на екрана, последвано от подкана, че сте намерили тъмен режим
 9. В подканата докоснете Опитайте в Настройки 
 10. Докоснете тъмен режим 
 11. Докоснете Готово, за да потвърдите

Не получавате опция за тъмен режим във Facebook Messenger? 

 1. Уверете се, че не сте включили емотиконите полумесец с друг текст, трябва да го изпратите сами!
 2. Ако не работи, затворете приложението Messenger
  1. На устройства без бутон за начало плъзнете нагоре от долната част на екрана и поставете малко пауза в средата на екрана
  2. За устройства с бутон Home щракнете двукратно върху бутона Home, за да покажете най-скоро използваните приложения
  3. Плъзнете надясно или наляво, за да намерите приложението Messenger
  4. Плъзнете нагоре към горната част на екрана на визуализацията на приложението, за да го затворите
 3. Рестартирайте устройството си
 4. Отворете FB Messenger отново
 5. Докоснете отново полумесеца или отново следвайте стъпките по-горе

Някои хора трябваше да излязат от Messenger и след това отново да влязат, за да заработи това, така че опитайте, ако все още не можете да се появи Dark Mode.

Не харесвате тъмния режим във Facebook Messenger? Промени го обратно!

 1. Отворете FB Messenger
 2. Докоснете снимката или иконата на профила си в горния ляв ъгъл 
 3. Изключете тъмния режим 
 4. Докоснете Готово!

Тъмният режим беше навсякъде ... но iOS!

Да, тъмният режим е част от повечето от нашите устройства на Apple вече. А с iOS 13 и iPadOS това е реалност!

Това е стандартът за Apple Watch. macOS Catalina и Mojave го разбраха. Дори Apple TV има тъмен режим.

Освен това тъмният режим вече е функция в Safari, Apple Books, Siri, Apple Music и Stocks. А тъмният режим се предлага и в нарастващия списък на приложения на трети страни!

За да намерите приложение, което поддържа тъмен режим, отворете App Store и задайте този въпрос:  Това приложение идва ли в черно?

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found