Проблеми със звука на Bluetooth слушалките на MacBook? Опитайте тези корекции

Bluetooth слушалките са удобни и в повечето случаи звучат също толкова добре, колкото техните кабелни аналози. Но какво се случва, когато просто звучат ужасно на някои устройства?

Според множество потребителски доклади, Bluetooth слушалките изпитват драстичен спад в качеството, когато са свързани към macOS (дори ако звучат добре, когато се използват с iPhone).

Ето защо - и как да го поправите.

Какво причинява този спад в качеството на звука?

Може да забележите спад в качеството на звука, когато свързвате Bluetooth слушалки към Mac. Това е така, защото macOS по подразбиране използва аудио кодек с по-ниско качество.

Защо Bluetooth слушалките често звучат по-зле, когато ги свързвате с Mac? Накратко, това е заради аудио кодека.

Повечето съвременни Mac се опитват да използват аудио кодека AAC с аудио устройства. Това е предпочитаният кодек на Apple и обективно е с по-високо качество от кодеците SCO или SBC.

Но от време на време устройствата, свързани с Bluetooth, ще се "върнат" към кодека SCO или SBC. Това обикновено се случва, когато macOS смята, че ще използвате вградения микрофон на Bluetooth устройство (всъщност външният микрофон на устройството).

Ето защо добрият чифт Bluetooth слушалки често ще звучи по-зле, когато е свързан към Mac, отколкото iPhone. Ето защо по-задълбочените опити за коригиране на качеството на звука, като команди на терминала или нулиране на SMC, няма да облекчат проблема.

Някои потребители може да не забележат спада в качеството, но това не означава, че това не се случва. За съжаление, няма много лесни, естествени начини да се предотврати неизправността на Bluetooth устройствата към по-нискокачествените кодеци. Но има няколко решения, които можете да използвате, за да принудите macOS да използва AAC, когато е възможно.

Не използвайте микрофона

Отидете в менюто Звукови предпочитания и се уверете, че входното устройство е настроено на вградения Mac микрофон (ако е приложимо).

Първото нещо първо: проверете дали вашият Mac е използвал по подразбиране микрофона на слушалките ви като входно устройство.

Това често се случва при използване на AirPods. Дори ако слушалките използват кодек AAC при първото им свързване, те могат да преминат към по-нискокачествен кодек, ако отворите приложение, което използва микрофони.

Един от най-лесните начини да се справите с това е просто да превключите входа на микрофона към вградения микрофон на вашето устройство.

Можете да направите това, като отидете на System Preferences -> Sound . Изберете раздела Вход и се уверете, че входното устройство е настроено на Mac микрофон. Ще се каже например MacBook Air Microphone или MacBook Pro Microphone.

Ако имате икона за сила на звука в лентата на менюто, можете да щракнете върху нея и да промените входното устройство по подразбиране на запечения микрофон.

Струва си да се отбележи, че ако вашият Mac няма вграден микрофон, към който да превключите, използвайте друг микрофон, който не е свързан с вашите Bluetooth слушалки. Ако не го направите, може да се наложи да следвате някои от другите решения по-долу.

Убийте приложения или системни настройки, които слушате

Едно от най-ефективните решения е малко вероятната стратегия, на която се е натъкнал читателят. По същество ще искате да намерите и убиете приложения или системни функции, които използват микрофон.

Проверете настройките за диктовка

В случая на читателя, функцията за диктовка, която е в основата, накара macOS да премине към по-нискокачествения кодек.

Това може да е така за вас - просто отидете на Системни предпочитания> Клавиатура> Диктовка и изключете диктовка (или включете и изключете).

Също така проверете микрофона, изброен в Диктовка, превключете го на вътрешния микрофон .

Но, както може би знаете, Диктовка със сигурност не е единственото приложение или системна настройка, която използва микрофон. В зависимост от вашата конкретна настройка, виновникът за вашата аудио връзка с по-ниско качество може да бъде нещо съвсем различно.

Ето защо препоръчваме да премахнете плевелите през приложенията, които използват вашия микрофон

Може да успеете да намерите някои от тези приложения в Системни предпочитания> Сигурност и поверителност . Просто изберете кои приложения имат разрешение да използват микрофона ви.

Може да искате да влезете в менюто Сигурност и поверителност, за да видите кои приложения имат достъп до вашия микрофон.

В други случаи може да се наложи да направите малко повече копаене. Просто се опитайте да намерите всичко, което ви позволява да говорите или диктувате. Въпросното конкретно „проблемно приложение“ може да изненада.

Помислете за използването на Toothfairy

Ако ви е писнало да навигирате из менютата, Toothfairy може да е добър вариант. Можете да го настроите да деактивира по-нискокачествени кодеци по подразбиране.

По-рано писахме за Toothfairy, просто приложение, създадено от разработчика Майкъл Цай, което е почти задължително, ако използвате AirPods с вашия Mac.

Както разгледахме в миналото, Toothfairy улеснява много превключването между различни устройства на Apple с един чифт AirPods (или други Bluetooth слушалки).

Но Toothfairy може също да помогне за повишаване на качеството на звука ви, като предотврати връщането на вашите устройства към кодека SCO. Можете да намерите опцията да предпочетете AAC, кодиран в разширените настройки на приложението.

Когато е активиран, macOS няма да използва SCO кодека - дори ако вашите Bluetooth слушалки имат вграден микрофон.

Препоръчваме ви да завъртите Toothfairy и да видите дали тя решава проблема ви. Можете да намерите повече информация за приложението и да го изтеглите от тук.

Проблеми със звука в macOS Catalina

Имайте предвид, че вероятно ще срещнете подобни проблеми в macOS Catalina. Това поведение вероятно не е грешка, така че Apple все още не е „коригирала“ или отстранила проблема.

Струва си да се отбележи, че може да срещнете същия проблем при стартирането на версии на macOS Catalina (или неговата бета версия).

Тъй като това изглежда не е грешка (или поне сериозна), Apple може да не я има на радара си. Всъщност преминаването към по-нискокачествен кодек може да е предназначено за macOS.

Всичко това означава, че macOS Catalina не решава този проблем. Ако го срещате на Mac с най-новия софтуер, просто изпробвайте горните решения.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found