Как да поправя, когато Safari не може да отвори страница, защото адресът е невалиден

Не можете да заредите определени страници в Safari? Уеб браузърът по подразбиране на Apple обикновено е надеждно приложение, независимо дали сте на iPhone, iPad или Mac. Но някои потребители се забиват, когато Safari казва, че не може да отвори страница, защото адресът е невалиден.

Това може да се случи за всяка страница, която посещавате, или може да засегне само определени сайтове, като YouTube или Facebook. Така или иначе е лесно да се поправи с няколко прости стъпки за отстраняване на неизправности. По-долу ще обясним какво точно трябва да направите.

Стъпка 1. Тествайте вашата интернет връзка

Най-честата причина хората да не могат да заредят уеб страница в Safari е, че връзката им с интернет е отпаднала. Може би сте изчерпали клетъчните данни или може да има проблем с вашата Wi-Fi мрежа.

Опитайте да отворите няколко различни уеб страници в Safari на вашия iPhone, iPad или Mac. Ако някой от тях се зареди, знаете, че вашата интернет връзка не е виновна.

Опитайте да заредите страници в различен браузър.

Ако Safari каже, че адресът е невалиден за всяка страница, която посещавате, опитайте вместо това да заредите нещо на друго устройство или в различен браузър.

Може да откриете, че изобщо нищо не се зарежда. В този случай вероятно има проблем с вашата интернет връзка. Рестартирайте Wi-Fi рутера си или се свържете с вашия доставчик на интернет услуги за помощ при отстраняването му.

Стъпка 2. Опреснете страницата в Safari

Лесно е да сгрешите, когато въвеждате уеб адрес на ръка. Всъщност е толкова лесно, че понякога връзките, които щраквате върху други уебсайтове, са били въвеждани погрешно от онзи, който ги е създал.

Отделете малко време, за да проверите отново уеб адреса в горната част на Safari. Внимавайте за правописни грешки или лоша пунктуация. И се уверете, че не използвате .com, ако трябва да е .org или нещо друго.

Можете ли да забележите печатарската грешка в този уеб адрес?

Когато сте сигурни, че уеб адресът е написан правилно, докоснете или щракнете върху бутона Refresh в Safari, за да опитате да го заредите отново. Това е кръглата стрелка вдясно от адреса в Safari.

На Mac натиснете Option + Cmd + R, за да опитате да заредите този уебсайт отново, без да използвате запазения кеш. Ако това работи, следвайте инструкциите по-долу, за да изчистите данните от уебсайта си от Safari, защото може да имате повреден кеш.

Стъпка 3. Заредете мобилната версия на даден сайт

Повечето уебсайтове динамично променят начина, по който изглеждат на по-малки екрани, така че все още можете да ги използвате на iPhone, iPad или iPod touch. Възможно е Safari да не може да отвори страница, защото се опитва да зареди грешната версия за вашето устройство.

На iPhone, iPad или iPod touch отидете в Settings> Safari> Request Desktop Website . Изберете да изключите опцията Заявка за уебсайт за настолни компютри за всички уебсайтове. Или ако вече е изключен, опитайте да го включите.

Уверете се, че никой уебсайт не се опитва да зареди версията за настолни компютри.

На Mac преоразмерете прозореца на Safari, за да промените начина, по който се показват уебсайтовете. Уверете се, че е достатъчно голям, за да видите десктоп версиите на сайтове.

Стъпка 4. Излезте от Safari и опитайте отново

Safari може да мисли, че адресът е невалиден, тъй като браузърът има проблеми във фонов режим. Това се случва от време на време с всяко приложение. За да го поправите, затворете Safari, след това го отворете и опитайте да заредите същата страница отново.

На iPhone, iPad или iPod touch трябва да плъзнете нагоре от долната част на екрана (или щракнете двукратно върху бутона Начало), за да видите всичките си отворени приложения. Плъзнете Safari от горната част на екрана, за да го затворите.

Плъзнете приложенията от горната част на екрана, за да ги затворите.

Уверете се, че сте се върнали на началния екран, преди да отворите Safari отново, в противен случай устройството ви всъщност няма да затвори приложението.

На Mac отидете на Safari> Quit Safari от лентата с менюта. Или натиснете Cmd + Q, докато Safari е вашето активно приложение. Ако Safari не реагира, натиснете Option + Cmd + Escape, за да го принудите да напусне вместо това.

Стъпка 5. Рестартирайте вашето устройство

Ако още не сте го направили, трябва да изключите и включите своя iPhone, iPad, iPod или Mac, преди да опитате да заредите Safari отново. Добре е да излезете от Safari отново, преди да изключите устройството си.

На iPhone, iPad или iPod touch натиснете и задръжте бутона за заспиване / събуждане с двата бутона за сила на звука , след което плъзнете за изключване.

Плъзнете, за да се изключи, когато бъдете подканени от екранното съобщение.

На Mac отворете менюто на Apple и изберете Изключване , след което потвърдете, че искате да изключите Mac.

Изчакайте поне 30 секунди, преди да натиснете бутона Sleep / Wake или Power, за да рестартирате устройството си, да отворите отново Safari и да опитате отново да заредите различни страници.

Стъпка 6. Актуализирайте до най-новия софтуер

Независимо дали за последно сте актуализирали устройството си преди година или преди седмица, трябва да проверите отново сега за нови версии на Apple. Ако Safari се възпроизвежда поради грешка в софтуера, Apple трябва да работи усилено, за да пусне поправка за него.

На iPhone, iPad или iPod touch отидете в Settings> General> Software Update . Изтеглете и инсталирайте всички налични актуализации за вашето устройство.

Инсталирайте най-новия софтуер на вашия iPhone от приложението Настройки.

На Mac отворете менюто на Apple и отидете на System Preferences> Software Update . Отново не забравяйте да изтеглите и инсталирате най-новите актуализации.

Стъпка 7. Изчистете данните на уебсайта си от Safari

Safari запазва всички видове данни от различни уебсайтове, за да подобри вашето сърфиране. С толкова много данни е лесно файловете да се повредят, което може да причини и други проблеми със Safari.

Можете да изчистите данните от уебсайта си от Safari, за да опитате да ги поправите. Когато направите това, той изтрива историята ви на сърфиране и изпразва кеша за уебсайтове, които сте посетили. Но не се притеснявайте, това не засяга вашите отметки или запазени пароли.

На iPhone, iPad или iPod touch отидете в Settings> Safari . Превъртете надолу и докоснете опцията Изчистване на историята и данните на уебсайта , след което потвърдете, че искате да я изчистите в изскачащото меню.

На Mac отворете Safari и отидете в History> Clear History от лентата с менюта. След това отидете на Safari> Предпочитания> Поверителност . Отворете прозореца Управление на данните на уебсайта и изберете Премахване на всички данни.

Стъпка 8. Променете DNS, който вашето устройство използва

Можете да мислите за вашата система за имена на домейни (DNS) като за адресна книга, която вашето устройство използва, за да намира определени уебсайтове в Интернет. Ако Safari не може да отвори страница, защото адресът е невалиден, може да има проблем с вашия DNS.

Можете лесно да промените стандартния DNS на устройството си в настройките. Има много алтернативни DNS сървъри, които можете да използвате. Препоръчваме Google Public DNS, но можете да следвате инструкциите по-долу, за да използвате и други DNS сървъри.

На iPhone, iPad или iPod touch отидете в Настройки> Wi-Fi . Докоснете бутона i до вашата Wi-Fi мрежа, след което изберете Конфигуриране на DNS . Въведете избраните от вас DNS сървъри (намерете Google Public DNS сървъри по-долу).

Изберете Ръчно в горната част и добавете свои собствени настройки на сървъра.

На Mac отворете менюто на Apple и отидете на System Preferences> Network . Изберете вашата Wi-Fi мрежа от страничната лента, след което отидете на Advanced> DNS . Въведете избраните от вас DNS сървъри (намерете Google Public DNS сървъри по-долу).

За Google Public DNS добавете следните сървъри:

  • 8.8.8.8
  • 8.8.4.4

Отваряйте страници по-бързо, като ускорявате Safari

Докато Safari може да отваря страници, това е доста добър браузър. Въпреки това, може да откриете, че Safari бавно отваря страници, дори ако вече не смята, че адресът е невалиден.

Проблемите със скоростта са може би най-голямата жалба срещу Safari. Има тенденция да се забавя, колкото повече го използвате. За щастие има много стъпки, които можете да предприемете, за да направите Safari по-бърз и те отнемат само няколко минути, за да завършат.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found