Добавяне на магически жестове с мишка - Apple Toolbox

Едно от най-големите нововъведения на iPhone беше възможността за мащабиране с щипка. Този интуитивен жест промени начина, по който взаимодействаме с технологията. В наши дни можете да правите жестове на почти всичките си устройства, включително вашия Mac, като използвате тракпада на Apple или Magic Mouse.

Прекарайте пръст между приложенията, отворете контрола на мисията, проверете Центъра за известия или отидете на работния плот - всичко това и много повече е възможно с едно движение на пръстите. Ако не използвате жестове на вашия Mac, правите нещата бавно.

В тази публикация изследваме вградените жестове на Apple Mac: как да ги използваме, персонализираме и коригираме, когато мишката или тракпадът спрат да работят.

Дори ще ви покажем как да разширите тези жестове със софтуер на трети страни!

Какво ми трябва, за да използвам жестове на моя Mac?

Можете да жестикулирате с Magic Mouse, която се доставя с вашия iMac, но не толкова, колкото с тракпада. Изображение от Apple.

Ако притежавате Mac, вероятно вече имате всичко необходимо, за да започнете да използвате жестове върху него. Всички MacBook на Apple имат вградени мултитъч тракпад от години, а iMacs се доставят с Magic Mouse или Magic Trackpad.

Magic Trackpad е безжична версия на тракпада на MacBook. Той предлага голяма мултитъч повърхност, върху която да жестикулирате. Честно казано, аз го предпочитам пред мишка: не се нуждаете от подложка, не се нуждаете от толкова място и има повече вградени жестове.

Въпреки това, Magic Mouse на Apple е елегантна и стилна, дори след десет години на пазара. Той разполага с чувствително на допир стъкло в горната част, така че можете да жестикулирате и върху него. Въпреки че е малко по-хитър поради по-малката повърхност.

В резултат на това Apple предлага много по-малко вградени жестове за Magic Mouse в сравнение с тракпада. Но винаги можете да надграждате върху тези жестове със софтуерни опции на трети страни.

Как да използвам вградените жестове на моя Mac?

Apple вгради доста жестове в операционния софтуер на вашия Mac, който трябва да бъде включен по подразбиране. Ако не са, лесно е да ги намерите и включите в системните предпочитания. Някои от жестовете също могат да се персонализират!

Как да използвам жестове с Magic Mouse на Apple

Изберете Мишка от Системни предпочитания, за да видите жестовете на вашия Mac.

От лентата с менюта на вашия Mac отидете на > System Preferences ... и след това щракнете върху Mouse . В горната част на прозореца имате две възможности: Точка и щракване или Още жестове .

Point & Click ви позволява да промените поведението на превъртане, да добавите вторично щракване и да включите интелигентното увеличение на мишката. Нито едно от тях не е особено вълнуващо, въпреки че интелигентното увеличение определено има своето място.

Интересните неща са в раздела Още жестове . Получавате само три вградени жеста за Magic Mouse на Apple, но всички те са интуитивни и лесни за използване. Включете ги с квадратчетата за отметка и задръжте курсора на мишката върху всяка опция, за да видите видеоклип на жеста в действие.

Вижте визуализация на жеста в действие от прозореца Предпочитания.

Плъзгането между страниците се използва само за уеб браузъри. Плъзнете надясно или наляво с един пръст, за да се върнете към последната страница, която сте посетили. Но другите два жеста са чудесни за многозадачност на вашия Mac.

Плъзгането между приложения на цял екран е точно как звучи. Прелиствайте напред-назад между вашите пространства и приложения. Използвам това през цялото време, когато изследвам, пиша, редактирам изображения или проверявам имейлите си.

За тези, които не харесват режим на цял екран, Mission Control ви позволява да видите всичките си отворени прозорци с един поглед. Докоснете два пъти магическата мишка с два пръста, за да видите всички отворени приложения. След това щракнете върху каквото искате да фокусирате.

Ако изобщо сте разочаровани от вградените от Apple жестове Magic Mouse, разгледайте опциите за софтуер на трети страни по-долу.

Как да използвам жестове с MacBook или Magic Trackpad на Apple

Още повече жестове са достъпни за потребителите на тракпад.

Ако сте избрали Magic Trackpad на Apple с вашия iMac, имате късмет, защото има много повече жестове на разположение. Същото важи и за собствениците на MacBook, които могат да правят жестове с вградения тракпад.

От лентата с менюта на вашия Mac отидете на > System Preferences ...> Trackpad . Получавате три опции: насочване и щракване , превъртане и мащабиране и още жестове .

Point & Click е доста обяснителен. Изберете как да щракнете или вторичен щракване с вашия тракпад. Тук има и чудесна функция да търсите дефиниции или да преглеждате уеб страници с три пръста. Използвам го през цялото време!

Scroll & Zoom също не предлага нищо неочаквано. Въпреки че можете да притискате, за да увеличите или завъртите с помощта на тракпада, което не можете да направите с Magic Mouse.

Още жестове е мястото, където започва забавлението. Включете до седем вградени жеста за тракпада на Mac, четири от които ви позволяват да персонализирате как да ги използвате. Тези жестове включват:

 • Плъзнете между страниците
 • Плъзнете между приложения на цял екран
 • Контрол на мисията
 • Център за уведомяване
 • App Exposé
 • Launchpad
 • и Покажи работния плот.
Apple предлага много повече вградени жестове за тракпада, отколкото Magic Mouse.

Задръжте курсора на мишката върху всяка опция, за да видите видеоклип в действие. Предлагам ви да добавяте само един жест към вашия работен процес наведнъж. Въпреки това, тези неща са толкова интуитивни, че не отнема много време, за да ги научите всички наизуст.

Отново, ако сте разочаровани от предлаганото, може да се интересувате от софтуера на трета страна, който подробно описваме по-долу. Можете да получите повече жестове и почти безкрайна персонализация.

Защо жестовете не работят на моя Mac?

Има много неща, които могат да попречат на жестовете, работещи върху тракпада на Apple Mac или Magic Mouse. Ако имате някакви проблеми, опитайте съветите по-долу, за да видите дали те помагат.  

И ни кажете в коментарите в долната част кой съвет върши работа за вас!

Включете и свържете вашата Magic Mouse или Trackpad към Bluetooth

Уверете се, че вашата Magic Mouse или Magic Trackpad е заредена и включена. Изображение от Apple.

Собствениците на MacBook могат да пропуснат тази стъпка, тъй като вграденият им тракпад е винаги включен и свързан. Но ако използвате Magic Mouse или Magic Trackpad, трябва да проверите няколко основни неща.

Заредете вашата Magic Mouse или Trackpad с помощта на кабела, който сте получили, и не забравяйте да й дадете достатъчно време за зареждане. За по-стари продукти поставете нов комплект батерии отдолу.

Уверете се, че превключвателят на захранването е включен, трябва да видите зелен фон зад превключвателя. Сега отидете на > Системни предпочитания ...> Bluetooth . Уверете се, че вашата Magic Mouse или Magic Trackpad е видима и свързана към Mac.  

Свържете се с Apple за повече поддръжка, ако не е.

Вашата Magic Mouse или Magic Trackpad се свързва чрез Bluetooth.

Изчистете повърхността на допир от мръсотия и отломки

Натрупването на мръсотия, прах и пръстови отпечатъци върху сензорната повърхност на мишката или тракпада може да обърка Mac, когато се опитвате да жестикулирате. Уверете се, че е чист и чист, като го избършете с леко навлажнена мека кърпа.

Внимавайте да не попадне течност във вашия Mac, Magic Mouse или Magic Trackpad!

Почистете Magic Mouse или trackpad с мека кърпа.

Актуализирайте вашия Mac до най-новата версия на macOS  

Софтуерни грешки или остарял софтуер могат да попречат на нашите устройства да работят правилно. Ако жестовете не работят на вашата Magic Mouse или тракпад, уверете се, че вашият Mac работи с най-новата версия на macOS.

От лентата с менюта отидете на > Системни предпочитания ...> Актуализация на софтуера . Изтеглете и инсталирайте всички налични актуализации, след което опитайте да използвате жестове отново.

Същото важи и за софтуера на трети страни. Проверете уебсайта на разработчика, за да се уверите, че използвате най-новата версия, и го изтеглете, ако не сте.

Актуализирането на софтуера на вашия Mac е един от най-добрите начини да го поддържате безпроблемно.

Включете жестовете в системните предпочитания

Понякога настройките ни се променят, без никога да сме осъзнали това Уверете се, че жестовете ви все още са включени и задайте начина, по който ви харесват в системните предпочитания на вашия Mac.

Следвайте инструкциите по-горе, за да включите жестовете за вашата магическа мишка или тракпад.

Нулирайте PRAM на вашия Mac

Параметърът RAM (PRAM) спестява много малки битове информация за настройките на вашия Mac. Неща като яркостта на екрана, силата на звука и Wi-Fi мрежата. Корупцията с вашия PRAM може да причини проблеми и с вашите жестове.

Лесно е да нулирате PRAM, без да губите невъзстановими данни на вашия Mac:

 1. Отиди > Shut Down и потвърдете, че искате да Изключване на Mac.
 2. Оставете достатъчно време, докато Mac напълно се изключи.
 3. Натиснете бутона за захранване, след което незабавно задръжте следните клавиши:

  опция + Ctrl + P + R .

 4. Освободете клавишите след 20 секунди или когато чуете звук при стартиране.
Задръжте тези клавиши, когато включите Mac, за да нулирате PRAM.

Изтрийте предпочитанията си за мултитъч от библиотеката

Вашият Mac съхранява всякакви софтуерни предпочитания като plist файлове в библиотеката. Можете да изтриете някои от тези предпочитания и вашият Mac автоматично ги пресъздава.

Някои plist файлове, свързани с мултитъч, може да са се повредили. Ако това се случи, жестовете на вашия Mac спират да работят и трябва да премахнете тези plist файлове, за да го поправите.

Намерете и премахнете plist файлове с помощта на Finder:

 1. Отворете Finder и изберете Go от лентата с менюта.  
 2. Задръжте опцията на клавиатурата и изберете библиотека от списъка.
 3. Намерете папката Preferences и премахнете следните plist файлове:
  1. com.apple.AppleMultitouchMouse.plist
  2. com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.mouse.plist
Задръжте бутона с опции, за да получите достъп до библиотеката във Finder, там можете да намерите вашите предпочитани файлове.

Персонализирайте жестовете на вашия Mac със софтуер на трети страни

Много от нас са затрупани от тракпада и жестовете Magic Mouse, предлагани от macOS. С голяма мултитъч повърхност като тази, със сигурност е възможно повече. Е, точно в това вярват и разработчиците на трети страни.

Има много приложения, които ви позволяват да редактирате, персонализирате и добавяте към жестовете на Magic Mouse или trackpad на вашия Mac. За тази публикация ще се съсредоточим върху две от тях: MagicPrefs и BetterTouchTool.

MagicPrefs

MagicPrefs е най-популярният софтуер за редактиране на жестове за Mac. Това вероятно е защото е безплатно. Но в наши дни това идва с доста голям улов: MagicPrefs вече не се поддържа.

Това означава, че няма повече актуализации, няма поправки на грешки и няма нови функции. Тъй като Apple продължава да пуска нови версии на macOS, въпрос на време е MagicPrefs да спре да работи. Но все още не сме там.

Въпреки това, което изглежда много потребители мислят, MagicPrefs все още работи на macOS Mojave. Просто трябва да промените малко настройките за поверителност и достъпност.

Въпреки това, което може би сте чували, MagicPrefs все още работи на macOS Mojave.

Как да инсталирате MagicPrefs на macOS Mojave:

 1. Отворете MagicPrefs от вашата папка за изтегляния.
 2. Ако MagicPrefs не успее да се отвори:  
  1. Отидете на Системни предпочитания> Сигурност и поверителност .
  2. Отключете катинара с вашата администраторска парола.
  3. Кликнете върху раздела Общи и отворете MagicPrefs.
 3. Сега включете достъпа за достъпност за MagicPrefs:
  1. Отидете на Системни предпочитания> Сигурност и поверителност .
  2. Отключете катинара с вашата администраторска парола.
  3. Кликнете върху раздела Поверителност и намерете Достъпност в страничната лента.
  4. Поставете отметка в квадратчето, за да включите MagicPrefs .
MagicPrefs не работи, освен ако не разрешите достъп за достъпност чрез предпочитанията за сигурност и поверителност.

Как да създадете персонализирани жестове с MagicPrefs:

 1. От лентата с менюта отидете на > Системни предпочитания ...> MagicPrefs .
 2. Изберете Magic Mouse, Magic Trackpad или MacBook Trackpad.
 3. Поставете отметка в квадратче, за да включите конкретни жестове.
 4. Използвайте падащите полета, за да промените това, което прави всеки жест.
 5. Задръжте курсора на мишката над даден жест, за да го видите анимиран в графиката вдясно.
Има много жестове, които можете да персонализирате с MagicPrefs, които отключват пълния потенциал на вашата Magic Mouse или тракпад.

Как да деинсталирам MagicPrefs от macOS Mojave:

 1. Отворете нов прозорец на Finder на вашия Mac.
 2. Придвижете се до папката Applications и плъзнете MagicPrefs в кошчето.
 3. Задръжте опцията и изберете Go> Library от лентата с менюта.
 4. Потърсете „magicprefs“ и ограничете търсенето си до библиотеката.
 5. Изтрийте всички намерени файлове.

BetterTouchTool

За разлика от MagicPrefs, BetterTouchTool е първокласна услуга. Въпреки че можете да получите 45-дневен безплатен пробен период. Преимуществото на първокласното приложение е, че то непрекъснато се поддържа и актуализира. Така че трябва да продължи да работи с macOS в обозримо бъдеще.

BetterTouchTool не само ви позволява да персонализирате жестовете на Magic Mouse и trackpad, но можете и да редактирате бутоните на сензорната лента на новия MacBook Pro.

Тъй като BetterTouchTool все още се поддържа, изтеглянето и инсталирането е изключително лесно. Просто следвайте инструкциите на уебсайта или се свържете с разработчика за допълнителна помощ.

BetterTouchTool предлага огромно богатство от персонализиране на жестове!

Кажете ни какви жестове използвате най-много с вашия Mac. Дали са от стандартните опции или това е персонализиран жест на трета страна?

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found