Възможно ли е да закупите ново устройство на Apple без данък върху продажбите?

Данъкът върху продажбите е едно от нещата, които повечето от нас не могат да заобиколят. Нещо повече, данъкът върху продажбите може много бързо да добави стотици долари към и без това скъпа покупка. И така, как човек да избегне това?

Ако искате да закупите продукт на Apple като iPad или Mac без данък върху продажбите, прикрепен към цената, имате няколко опции. Но има някои категорични предупреждения, които трябва да имате предвид. Така че прочетете, за да разберете какво трябва да знаете.

Пазарувайте в щат без данък върху продажбите, за да купите своя iPad

Някои държави изобщо нямат данък върху продажбите, което означава, че можете да закупите продукти на Apple точно на цената на стикера.

Най-простият начин да закупите устройство на Apple, без да е приложен данък върху продажбата, е просто да пазарувате в щат без данък върху продажбите.

Разбира се, по-голямата част от населението не живее в щат без данък върху продажбите. В момента в САЩ има само пет щата, които отговарят на законопроекта: Аляска, Делауеър, Монтана, Ню Хемпшир и Орегон.

Но ако живеете в или близо до един от тези щати, можете доста лесно да вземете нов iPad, Mac или друг продукт на Apple за стотици долари по-евтино, отколкото в друг щат.

Предупреждението за това е, че ако купувате продукт в една държава, но живеете в друга, държавата, в която живеете, ще иска данъчните пари, които би получила от тази продажба.

Повечето държави с данък върху продажбите също имат нещо, наречено данък върху ползването. Трябва да отчитате всички покупки, направени в необлагаеми държави и да плащате данък за ползването на тези покупки, когато подавате декларация всеки април.

Това определено трябва да имате предвид, така че проучете собствените си местни данъчни закони.

Изчакайте данъчната почивка на вашата държава, за да закупите устройство Apple

Някои държави имат „данъчна ваканция“, при която не събират данък върху продажбите за определени покупки за кратко.

Дори да не живеете в държава без данъци върху продажбите, може много добре да живеете в държава с данъчна почивка.

По принцип данъчната ваканция е период от време, в който държавата не събира данък върху продажбите при определени покупки, когато обикновено би го направила. Данъчните празници обикновено продължават няколко дни - обикновено уикенд.

От другата страна на спектъра, повечето данъчни празници имат някои ограничения по отношение на вида покупки, за които се отнасят. Понякога има максимална сума за покупка. В други случаи данъчната ваканция се прилага само за определени артикули, като училищни пособия или дрехи. Като цяло има седем щати в САЩ, които имат данъчна ваканция, която се прилага за компютри и друга електроника.

Като цяло данъчните празници в САЩ се провеждат през август, въпреки че има и изключения. Данъчните ваканции на Алабама и Тенеси са например в края на юли.

Има много информация, която трябва да се покрие, така че ще се въздържим да не правим твърде задълбочени тук. Потърсете дали вашата държава има данъчна почивка и проверете датата и ограниченията за покупка.

Също така си струва да се отбележи, че Apple обикновено ще посвети уеб страница на различни държавни данъчни празници около юли или август. Така че може да е умно да наблюдавате страницата на Apple през тези месеци.

Използвайте определени онлайн търговци за закупуване на iPad без данък върху продажбите

Adorama, като оторизиран дистрибутор на Apple, разполага с богат избор от нови продукти на Apple.

В допълнение към местата за продажба на дребно в необлагаемите държави, има и няколко известни онлайн търговци, които не събират данък върху продажбите в определени щати.

Има два забележителни търговци, които се открояват: Adorama и B&H Photo. И двамата са оторизирани дистрибутори на Apple и са просто чудесен избор, ако търсите нов iPad, iPhone, Mac или друго устройство.

Adorama например събира данък върху продажбите само за поръчки, изпратени до Ню Йорк или Ню Джърси. Компанията е със седалище в Ню Йорк.

B&H Photo събира данък върху продажбите за поръчки, изпратени до много по-голям щат: Аляска, Кънектикът, Илинойс, Индиана, Айова, Кентъки, Мейн, Мисисипи, Небраска, Невада, Ню Джърси, Ню Йорк, Северна Дакота, Оклахома, Южна Каролина, Южна Дакота, Юта, Върмонт, Вашингтон, Западна Вирджиния и Уисконсин.

Заслужава да се отбележи, от друга страна, че Върховният съд на САЩ постанови миналата година да позволи на държавите да започнат да събират данък върху продажбите върху онлайн покупки от търговци на дребно извън държавата.

Това може да промени значително данъчния пейзаж на онлайн продажбите на дребно в бъдеще. Например преди решението на Върховния съд B&H Photo събираше само данък върху продажбите по местни поръчки до Ню Йорк и Ню Джърси.

Въпреки че Adorama не е започнала да събира никакъв данък върху поръчки, различни от двете държави, в които се намира, няма гаранция, че ще остане такава и в бъдеще. Затова наблюдавайте техните политики за данък върху продажбите и направете покупките си по-рано от по-късно.

Другото място за търсене на добри сделки за клиринг и ремонтирани продукти на Apple е Small Dog Electronics.

Закупуване на вторичния пазар?

Може да успеете да намерите нови продукти на Apple на сайтове като Craigslist или eBay, но бъдете внимателни.

Разбира се, тази част трябва да покрива закупуването на нови продукти на Apple без данък върху продажбите. Но покупката на вторичния пазар все пак си струва да се спомене.

Като цяло няма да бъдете таксувани с данък върху продажбите, ако закупите внимателно използван артикул от Craigslist, OfferUp, Letgo, Facebook Marketplace или друг онлайн peer-to-peer пазар. Може дори да успеете да намерите устройства, които са нови, неотворени или в кутията.

И все пак ще искате да проявите изключително внимание, когато купувате устройство на Apple на вторичния пазар. Ако не сте внимателни, може да се окажете с фалшив продукт или устройство за „преработен ремонтиран“ с по-ниски резервни части.

Поради това препоръчваме да купувате нови устройства на вторичния пазар само на тези, които желаят да поемат риска. Дори тогава е умно да имате предвид няколко правила.

  • Ако изглежда твърде добре, за да е истина, вероятно е така.
  • Задавайте много въпроси, като например кога е закупен и от къде. Поискайте доказателство за продажба, ако е възможно.
  • Уверете се, че това всъщност е ново устройство на Apple, а не фалшиво или ремонтирано от трета страна. Попитайте за твърдо доказателство, че това е наистина нов продукт на Apple.
  • Ако е възможно, внимателно проверете устройството, преди да го закупите. Направете проучване и потърсете подозрителни признаци на преопаковане или неаутентичност.
  • Опитайте се да закупите артикули с кредитна карта или друга платежна платформа, която предлага защита срещу измами. Касовите транзакции са най-рисковите.

Надяваме се, че сте намерили тази информация за полезна! Ако планирате да закупите ново или употребявано устройство на Apple и в процеса си спестите няколко долара, това трябва да е полезно.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found