Защо процентът на батерията на iPhone или iPad скача наоколо

Процентът на батерията на вашия iPhone или iPad изведнъж скача ли от едно ниво на друго или се изключва? Може би вашият iPad се изключва неочаквано, въпреки че му остава много енергия или необясними зареждания.

Ако е така, не сте единственият, който изпитва батерия, която се проваля. Тези странни проблеми с батерията датират от iPhone 5 през iPhone 6S, поне. Разберете какво се случва и какво можете да направите по въпроса.

Относно литиево-йонните батерии на Apple

Apple използва литиево-йонни батерии в своите устройства с iOS, тъй като те се зареждат по-бързо, издържат по-дълго и се предлагат в по-малки опаковки от традиционните батерии.

Те също не се нуждаят от обучение. Като когато трябва да заредите iPod докрай, преди да можете да го използвате!

Но литиево-йонните батерии далеч не са перфектни. Много потребители на iPhone, iPad или iPod изпитват проблеми с батериите си всеки ден.

Apple има основателни причини да използва литиево-йонни батерии, но не го прави перфектен.

Понякога процентът на батерията скача от едно зареждане на друго. В други случаи устройството се изключва неочаквано, дори и при 20 процента или повече заряд.

Някои потребители дори са установили, че устройството им не се зарежда последователно, докато е включено.

Не се страхувайте, всички тези проблеми имат почти идентичен набор от стъпки за отстраняване на неизправности. Изложихме ги по-долу и като ги следваме, може би ще е възможно да запазите батерията си още.

Защо процентът на батерията на iPhone или iPad не работи правилно?

Батерията на вашия iPhone, iPad или iPod touch се държи неправилно поради една от двете причини: хардуерни проблеми или софтуерни грешки.  

Точно така, проблемите с батерията всъщност може да са резултат от софтуерна грешка. Когато случаят е такъв, това означава, че можете да го поправите сами. Безплатно!

Обикновено можете да направите това, като възстановите устройството си в режим DFU, което ще ви обясним по-долу.

След като влезете в режим DFU, можете да възстановите устройството в iTunes и Finder

Ако процентът на батерията на iPad или iPhone продължава да скача след възстановяване, все още има шанс да имате софтуерен проблем.  

Въпреки че има смесени доклади за ефективността на това, някои потребители са намерили късмет от рекалибриране на батерията на iPhone, iPad или iPod.

По същество това означава да научите устройството си колко е голяма батерията. Отново ще ви покажем как да направите това по-долу.

Ще трябва да зареждате устройството си дълго време, за да калибрирате отново батерията.

И накрая, ако нищо от това не работи, вероятно имате хардуерен проблем.

Най-вероятно трябва да смените батерията.

Но има шанс да имате проблеми в резултат на повреда на течността или други дефектни компоненти - в този случай резервното устройство обикновено е в ред.

Посетете Genius лентата на Apple за хардуерна поддръжка.

Как да възстановя iPhone, iPad или iPod touch, като използвам DFU режим?

Възстановяването на вашия iPhone, iPad или iPod touch с помощта на режима за актуализиране на фърмуера на устройството (DFU) изтрива и преинсталира всеки софтуер и фърмуер на вашето устройство.

Това е най-полезната стъпка за отстраняване на неизправности в софтуера, тъй като елиминира вероятността от софтуерни грешки на вашето устройство.

Трябва да завършите възстановяване, като използвате режим DFU, ако батерията на вашия iPhone, iPad или iPod променя неравномерно или неочаквано се изключи.

След възстановяването ще трябва да възстановите данни от резервно копие - целият този процес може да отнеме няколко часа.

Направете резервно копие, преди да възстановите устройството си

Преди да продължите по-нататък, изключително важно е да направите резервно копие на всички данни на вашия iPhone, iPad или iPod touch . Влизането в режим DFU за възстановяване на вашето устройство изтрива всичко в него, без начин за възстановяване на данни без резервно копие.

За да влезете в режим DFU, ще ви трябва компютър с най-новата версия на iTunes. Това може да бъде Mac или компютър с Windows. Ако вашият Mac използва macOS Catalina и по-нови версии, използвайте Finder вместо iTunes. Така че първо актуализирайте macOS на вашия Mac, за да получите най-новата версия на Finder - не забравяйте първо да архивирате вашия Mac, преди да актуализирате macOS!

Освен това е добре да знаете, че дори обучени Apple Geniuses се борят да влязат правилно в DFU режим от първия опит. Ако не работи, просто започнете отново. Може да отнеме няколко опита.

Apple iPhone 8 или по-нова версия.

Как да влезете в режим DFU на iPhone 8 или по-нова версия:

 1. Свържете вашия iPhone към компютъра и отворете iTunes или Finder; няма значение дали вашият iPhone е включен или изключен.
 2. Бързо натиснете и отпуснете бутона за увеличаване на звука.
 3. Бързо натиснете и отпуснете бутона за намаляване на звука.
 4. Натиснете и задръжте страничния бутон.
 5. Когато екранът стане черен, натиснете и задръжте бутона за намаляване на звука със страничния бутон.
 6. След пет секунди отпуснете страничния бутон, но продължете да държите бутона за намаляване на звука.
 7. Освободете бутона за намаляване на звука, когато iTunes или Finder разпознае вашия iPhone.
 8. Ако вашият iPhone показва нещо различно от празен екран, той не е в режим DFU, върнете се към стъпка 2.
 9. Възстановете вашия iPhone с помощта на iTunes или Finder.
Apple iPhone 7.

Как да влезете в режим DFU на iPhone 7:

 1. Свържете вашия iPhone към компютъра и отворете iTunes или Finder; няма значение дали вашият iPhone е включен или изключен.
 2. Натиснете и задръжте страничните бутони и бутоните за намаляване на звука.
 3. След осем секунди отпуснете страничния бутон, но продължете да държите бутона за намаляване на звука.
 4. Освободете бутона за намаляване на звука, когато iTunes или Finder разпознае вашия iPhone.
 5. Ако вашият iPhone показва нещо различно от празен екран, той не е в режим DFU, върнете се към стъпка 2.
 6. Възстановете вашия iPhone с помощта на iTunes или Finder.
Apple iPad.

Как да влезете в режим DFU на iPad, iPod touch или iPhone 6S и по-стари версии:

 1. Свържете вашето устройство към компютъра и отворете iTunes или Finder; няма значение дали устройството ви е включено или изключено.
 2. Натиснете и задръжте бутоните Top и Home.
 3. След осем секунди отпуснете бутона Top, но продължете да държите бутона Home.
 4. Отпуснете бутона Начало, когато iTunes или Finder разпознае вашето устройство.
 5. Ако устройството ви показва нещо различно от празен екран, то не е в режим DFU, върнете се към стъпка 2.
 6. Възстановете устройството си с помощта на iTunes или Finder.

Защо не мога да видя процента на батерията на iPhone?

Когато използвате режим на ниска мощност, иконата на батерията в лентата на състоянието става жълта с процент до нея.

Ако винаги искате да видите процента на батерията на вашия iPhone, iPad или iPod touch, отидете в Настройки> Батерия> Процент на батерията.

Включете опцията за процента на батерията в Настройки.

Как да сменя батерията на iPhone, iPad или iPod touch?

Отмина времето на сменяемите от потребителя батерии. Ако имате проблем с батерията на iPhone, iPad или iPod - което вероятно ще направите, ако горните стъпки не помогнат - ще трябва да го замените от Apple или от Apple Authenticated Service Provider.

За целта следвайте връзките на уебсайта за получаване на поддръжка на Apple.

Можете да получите ремонт на хардуер в Genius Bar на Apple.

Може да бъдете подканени да говорите онлайн или по телефона, което ще позволи на техниците на Apple да тестват дистанционно състоянието на вашата батерия.

Това си струва да се направи, защото ако установят, че имате здрава батерия, заместването няма да поправи нищо. Като се има предвид това, все още може да се наложи ремонт на хардуер.

Ако техниците потвърдят, че батерията ви е влошена, те ще могат да насрочат ремонт при най-близкия доставчик на услуги.

Обяснете на техниците всички стъпки за отстраняване на неизправности, които сте предприели досега, и ги свържете с тази статия, ако това помага.

Уверете се, че имате резервно копие!

Преди да вземете устройството си за подмяна на батерията, уверете се, че имате резервно копие . Често тези ремонти водят до подмяна на устройство. Ако преди не сте имали резервно копие, това означава, че губите всичките си данни.

Колко струва подмяната на батерията?

Вашето устройство на Apple се доставя с едногодишна гаранция, която може да бъде удължена до две години, ако сте закупили AppleCare +.

Ако батерията се повреди в този период и това не е резултат от случайни повреди, Apple трябва да замени батерията безплатно.

С AppleCare ще се възползвате от двугодишна гаранция.

Ако батерията се повреди извън гаранцията, можете да проверите актуалните цени на Apple за смяна на батериите на следните връзки:

 • Цени за ремонт на батерията и захранването на iPhone
 • Цени за ремонт на батерията и захранването на iPad
 • Цени за ремонт на батерията и захранването на iPod

Ако батерията ви се повреди или се повреди в резултат на повреда от течности, вероятно ще трябва да платите разходите за подменящо устройство.

Как мога да подобря здравето на батерията си?

Погрижете се добре за батерията на iPhone или iPad.

Ако батерията на вашия iPhone, iPad или iPod touch вече е влошена, не е възможно да поправите батерията без подмяна. Ако обаче току-що сте получили нова батерия и искате да я поддържате възможно най-здрава, има няколко добри практики, които можете да опитате да увеличите максимално производителността на батерията.

Първо, избягвайте излагането на устройството на екстремни горещи или студени температури. Всичко под 32 ° F или над 95 ° F ще бъде вредно за вашата батерия.

В тази бележка, ако забележите, че устройството ви се нагрява в корпуса си по време на зареждане, не го зареждайте в този случай.

Ако поставите устройство в хранилище, заредете го до 50% и го изключете. Уверете се, че ще се поддържа на комфортна температура и без влага. Зареждайте го до 50% на всеки шест месеца или така.

Уверете се, че използвате най-новата версия на iOS.

Поддържайте своите устройства актуализирани до най-новия софтуер. Новите версии често оптимизират процесите, за да удължат заряда на батерията.

И обратно, новите актуализации често изискват от устройството ви да прави повече във фонов режим, което може да се противопостави на оптимизацията. Трябва да изключите всички функции, които не искате да използвате, като например:

 • Фонова дейност
 • Услуги за местоположение
 • или известия на заключен екран

Защо iPhone не се зарежда винаги, когато е свързан към захранването?

Някои потребители обясниха, че техният iPhone, iPad или iPod се зарежда периодично само когато е включен. Без видима причина устройството стартира и спира да зарежда произволно.

Ако вече сте завършили възстановяване, използвайки режим DFU, вероятно този проблем е свързан с хардуера. Това обаче не означава непременно, че все още трябва да отидете в търсене на подмяна на батерията.

Проверете мощността на вашия захранващ адаптер

Първо, трябва да опитате да заредите с различен мълниезащитен кабел и друг захранващ адаптер. Уверете се, че адаптерът е със същата мощност като този, който първоначално сте получили с вашето устройство.

Също така се уверете, че всички аксесоари, които използвате, са официални продукти на Apple или MFi сертифицирани.

Тествайте кабела и адаптера си, като заредите друго устройство. Ако това работи без проблем, тогава знаете, че са добре.

Проверете USB съединителите и портовете на кабела за мълния, адаптера за захранване и порта за мълния на самото устройство. Осветете фенерче там и проверете дали вътре няма натрупани власинки или отломки.

Ако има, използвайте антистатична четка или чиста, суха четка за зъби, за да я изчистите и опитайте да заредите отново.

Ако продължавате да изпитвате проблеми след тестване на частите и почистване на портовете, говорете с екипа за поддръжка на Apple, тъй като може да се наложи ремонт на хардуер на вашето устройство.

Надяваме се, че вашият iPhone или iPad запазва заряда си сега!

Разбира се, не винаги е очевидно веднага, ако проблемите с батерията са решени. Но се надяваме, че сте намерили решението, което търсите в тази публикация.

Ако сте го направили, уведомете ни какво е в коментарите по-долу. И ако продължавате да имате проблеми, свържете се с нас, за да можем да ви помогнем, от която се нуждаете!

Съвети за читатели

 • От нашите форуми сътрудникът Остин има няколко съвета за хора, които харесват ремонта на DYI (направи си сам)! „Отворих iPad Air (подменях екрана), попаднах под дигитайзера и LCD дисплея, използвах тънък пластмасов щифт, за да блокирам батерията от дънната платка за няколко минути, след което отново събрах всичко и спря да прави целия цикъл. "

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found