Закупуване на използван MacBook? Основни съвети за разглеждане

Покупката на използван Macbook е много различна от покупката на използван компютър с Windows. Докато много хора редовно опресняват своите компютри и базираните на Windows лаптопи, феновете на Mac обикновено са бавни с надстройките си. Mac и по-специално MacBooks са изградени по-здрави и високото качество на тези машини едва ли е въпрос, който се нуждае от дискусия или дебат.

Когато Apple пусне нови Macbook и Macbook Pro, често ще можете да осигурите доста добри сделки, ако пазарувате за използван MacBook. Като се има предвид, че новият Macbook беше обявен наскоро и със слухове за потенциално обновяване на MacBook Pro навреме за юнската конференция, това е отлична възможност да пазарувате за използван Macbook.

В тази статия ние обхващаме някои от основните неща, които трябва да имате предвид, когато набавяте използван Macbook. Съветите са класифицирани в две отделни категории, Хардуер и Софтуер.

Изпълнете тези тестове на всеки използван Mac преди покупка

  1. Пуснете го от контакта, за да видите как батерията се задържа
  2. Проверете дали WiFi и Bluetooth работят правилно
  3. Проверете физическото състояние на батерията, ако е приложимо
  4. Проверете състоянието на твърдия диск с Disk Utility или подобен
  5. Тествайте всички USB портове с помощта на флаш USB Thumb Drive и Thunderbolt или FireWire, за да проверите тези портове
  6. Проверете за мъртви пиксели на дисплея
  7. Изпълнете хардуерния тест
  8. Ако Mac има комбинирано DVD / CD устройство, тествайте с DVD или CD
  9. Уверете се, че серийният номер на кутията съвпада с този в системата

Закупуване на използван Macbook: Хардуер

Въпреки че много от нас се опитват да си осигурят сделка чрез обичайните заподозрени, като например вашия местен craigslist или eBay, важно е да можете да изследвате физическото състояние на Macbook. Някои аспекти не са съвсем очевидни от снимки или видеоклипове. Ако можете да разгледате внимателно устройството, опитайте да затворите Macbook и след това да го отворите, за да сте сигурни, че пантите на Macbook не са разхлабени. Това може да ви струва стотинка, ако трябва да го занесете в сервизен център, за да замените дефектните панти.

Другият важен аспект от хардуерна гледна точка е да се изследват всички външни портове на MacBook. Уверете се, че тези портове са в работно състояние и са чисти. Освен това потърсете големи вдлъбнатини по повърхността на машината. Малките вдлъбнатини поради рутинно износване са добре, но ако видите по-голяма вдлъбнатина по тялото, това може да сочи към сериозни вътрешни проблеми.

Сериен номер

Този номер е друг важен аспект на машината, който често се пренебрегва от купувача. Важно е да проверите серийния номер на Macbook. Този номер се намира в долната част на Macbook към пантата. Сравнете серийния номер, който виждате на повърхността на машината, с този в софтуера. Кликнете върху > Всичко за този Mac. Последното поле показва серийния номер. Моля, уверете се, че серийният номер, показан тук, е същият като този, който е отпечатан на повърхността на устройството.

Серийният номер също е критичен актив, когато става въпрос за проследяване на информацията за обслужване и гаранция на Macbook, който се опитвате да закупите. Ако лаптопът е на няколко години, има вероятност той да бъде покрит от гаранция или споразумение за грижа на Apple. За да намерите тази информация, кликнете върху проверка на покритието на сайта на Apple. Въведете серийния номер в полето за въвеждане, за да потвърдите, че текущият собственик е закупил Mac чрез Apple. Ако има останала гаранция за машината, тя показва тази информация тук.

Ако Mac има покритие AppleCare, помолете собственика да ви прехвърли това покритие.

В повечето случаи първоначалният собственик може да прехвърли собствеността върху плана на Apple за AppleCare. Ако обаче първоначалният собственик плаща ежемесечно плана за AppleCare, месечният план не може да бъде прехвърлен към нов Apple ID.

За повече информация относно прехвърлянето на планове на Apple Care вижте тази статия: Как да прехвърлите план AppleCare + на ново устройство

Apple Diagnostics and Hardware Test

Следващата стъпка е провеждането на хардуерен тест на компютъра. Тестът за хардуер на Apple (AHT) съдържа набор от диагностични средства, които потвърждават хардуера на вашия компютър. Това е чудесен начин да изключите хардуерен проблем при отстраняване на неизправности в компютъра. Уверете се, че сте се свързали към променливотоковото захранване, когато стартирате Apple Diagnostics (наричан още Apple Hardware Test) на ноутбук на Mac.

Премахнете всички външни устройства като USB устройства и др., Свързани към MacBook, преди да извършите теста на хардуера. Ако можете, моля, уверете се, че сте извършили разширено тестване, за разлика от необходимото тестване, когато изпробвате AHT.

Състояние на батерията

Това е друг важен аспект, който човек трябва да разрови малко, преди да поеме тази сладка сделка. Смяната на батерии може да бъде скъпа работа. За да оцените състоянието на батерията на машината, можете да щракнете върху Приложения> Помощни програми> Информация за системата. На екрана Информация за системата кликнете върху „Захранване“ и потърсете състоянието и броя на циклите под „Здравна информация“. Моля, уверете се, че състоянието казва Нормално и на устройството остава достатъчно количество. Например в този случай батерията е по средата на живота си. Можете да кликнете върху следната връзка на Apple, която ви показва максималния брой цикли на батерията въз основа на различни модели Macbook. В този модел на Macbook Pro от 2010 г. максималният брой е 1000 цикъла, а ние имаме 429 цикъла.

Добрата резервна батерия би ви спестила лесно $ 50 плюс разходите за труд при подмяната й, ако не сте внимателни. Тъй като говорим за хардуер, също е добра идея да се уверите, че компютърът има поне 8 GB RAM за прилично потребителско изживяване.

Камера на MacBook

Най-добрият начин да проверите дали камерата на Macbook работи е да отворите Photobooth на компютъра. Можете също да използвате приложението Facetime, за да видите дали камерата е в работно състояние. Ако видите съобщение, което казва „Няма свързана камера“, това може да означава проблеми с камерата и може да се нуждае от проучване.

Звук / Аудио 

Аудиото на Mac е друг аспект от хардуера на устройството, който определено трябва да проверите. Уверете се, че функционират не само вътрешните високоговорители на устройството, но и портът за слушалки. Включете комплект слушалки и изпробвайте порта, за да сте сигурни.

След като се разгледат основните хардуерни функции, включително външен вид, зрение, сърце и звук, следващите стъпки се фокусират върху някои от софтуерните аспекти на устройството.

Закупуване на използван Macbook: Софтуер

Важно е да се уверите, че продавачът е премахнал своя акаунт в iCloud от Macbook. Обърнете специално внимание на функцията Find my Mac, за да се уверите, че е деактивирана.

Много потребители защитават своя Macbook с допълнителен слой сигурност, използвайки паролата за фърмуера. Уверете се, че продавачът е премахнал паролата за фърмуера. Опитайте да стартирате машината до команда за възстановяване r, за да извикате парола за фърмуер, ако има такава, свързана с компютъра. Можете да намерите допълнителни подробности около паролата за фърмуера от сайта на Apple.

Нулирането на PRAM и NVRAM винаги е добра стъпка при тестване на по-стара машина. Понякога може да се наложи да направите SMC нулиране, ако има странни проблеми с подсветката на дисплея или клавиатурата.

Къде да пазарувате за използван MacBook

Магазинът на Apple е добро място за търсене на ремонтирани бройки на изгодни цени. Apple казва, че целият му ремонтиран хардуер е тестван и сертифициран със стандартна 1-годишна гаранция. SquareTrade е друг интернет доставчик, който продава гаранции за продукти на Mac и други електронни продукти. Винаги можете да ги проверите.

Другият онлайн търговец на дребно със силна репутация в бизнеса с Mac е Powermax. Разгледайте сайта им за някои добри сделки. Те имат доста приличен инвентар, когато става въпрос за използвани Mac и Macbook. Има още Mac Mall и Mac на All Trades. В миналото сме опитвали и Small Dog Electronics и харесваме тяхното обслужване на клиенти.

Craiglist или подобен

Ако решите да продължите тази сделка в Craigslist, моля, уверете се, че продавачът е местен, за да можете да проверите състоянието на MacBook, преди да го закупите. И когато цената е твърде добра, за да е истина, вероятно е измама. Като минимум, когато купувате от трети страни, не купувайте Mac или MacBook, без продавачът да ви предостави ясна документация за веригата на собственост, връщаща се към първоначалния дилър / купувач.

Ако се срещнете лично с продавач и платите пари в брой, този човек знае, че имате много пари в джоба си. Затова бъдете умни и вземете приятел (или двама) и се срещнете на обществено място. Не правете изключения. Ако продавачът не ви срещне на обществено място, това означава достатъчно проблеми. Вървете си, няма избягали и намерете друг дилър.

Освен това бъдете готови да си тръгнете. И задайте много въпроси като - кога сте го купили сами? Защо го продавате? Задавайте въпроси по имейл, задавайте ЕДИННИ въпроси по телефона и ги задавайте лично. Защо? Ако този човек лъже, той вероятно ще има различна история, когато един и същ въпрос бъде зададен няколко пъти.

Ако продаващият не ви даде своя телефонен номер или предложи метод на плащане като Western Union, Paysafe или Moneybookers, стъпвайте леко. Също така ви призоваваме да бъдете предпазливи, ако продавачът е в чужда държава. Често ще намерите имейли, които предполагат, че доставчикът предлага да използва услуга за доставка на трета страна. Например „Interparcel ще ви достави Macbook, ще получи вашето плащане и аз ще получа плащането за Macbook само след като ги инструктирате да го направят. Ще платя корабоплаването ”. Най-добрата сделка е тази, при която можете сами да изследвате машината. Второ, това трябва да бъде чрез източници на реномирани онлайн доставчици, които съществуват от години.

Доверете се на червата си!

Ако всичко не се подрежда правилно, дори ако цената е страхотна, си тръгнете. Ако просто не се чувства добре, не го купувайте. Доверете се на собствените си инстинкти.

Използвах MacBook, какво ще кажете за поверителността?

Ако продължите и намерите страхотна сделка и продавач и вече имате нов MacBook или Mac, следващата стъпка е да го настроите като свой. В зависимост от това къде сте го закупили и от кого, може да се наложи да извършите някои допълнителни стъпки.

Ако се притеснявате от възможността продавачът да получи някоя ваша лична и лична информация, извършете фабрично нулиране на вашия Mac, ако това вече не е направено от продавача. Вижте тази статия за задълбочени стъпки как да направите това. Силно препоръчваме да направите това, ако не е било попълнено от продавача. След като възстановите фабричните настройки, надстройте до желаната от вас версия на macOS или OS X.

Обобщение

Надяваме се, че указателите, предоставени в тази статия, служат като добра отправна точка за вас, за да проучите, преди да получите тази сладка сделка на използван Macbook. И не забравяйте, че ако продавачът не може да ви предостави оригиналната разписка или опаковката на MacBook със серийния номер върху нея, това говори много за състоянието на MacBook.

Ако смятате, че ни липсват някои от другите стандартни тестове, моля не се колебайте да ги споделите в коментарите по-долу.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found