Защо не трябва да калибрирате батерията във вашия iPhone, iPad или iPod

Калибрирането на батерията е мит. Поне може и в наши дни. Това е реликва от препоръки за по-стари батерии на никелова основа. Но батерията на вашия iPhone или iPad използва литиево-йонна и калибрирането й не е добра идея.  

Когато говорим за калибриране на батерията, имаме предвид зареждането й до 100%, след което я изтощаваме до нула. Идеята е, че това научава вашия iPhone, iPad или iPod колко енергия може да побере батерията, което позволява на вашето устройство да се възползва максимално.

Имаше време, когато Apple препоръчваше калибриране на батерията на вашето устройство всеки месец. Те вече не го правят.

В наши дни е не само ненужно да калибрирате батерията във вашия iPhone, iPad или iPod, това е направо вредно да го направите.

В тази публикация обяснихме защо е така. И по-важното е, че ви дадохме съвети, които можете да използвате, за да удължите живота на батерията на вашия iPhone, iPad или iPod.

Какво лошо има в калибрирането на батерията в iPhone, iPad или iPod?

За да разберете защо е лоша идея да калибрирате вашия iPhone, iPad или iPod, трябва да знаете малко за литиево-йонната батерия в него.

iPhone, iPad и iPod touch устройства използват всички литиево-йонни батерии.

Батерията ви има живот

Всяка батерия има живот. В началото на този живот той съхранява пълен заряд, което наричаме максимален капацитет. С остаряването на батерията максималният й капацитет намалява и намалява в сравнение с времето, когато е била нова. В крайна сметка тази батерия ще умре.

Литиево-йонната батерия в iPhone, iPad и iPod се зарежда по-бързо, издържа по-дълго и заема по-малко място от предишните поколения батерии. Но все пак остарява с употреба. Когато вашето устройство е на две години, батерията няма да издържи толкова дълго, колкото е била, когато е била чисто нова.

Всъщност Apple очаква батерията на iPhone да намалее до 80% от максималния си капацитет след 500 цикъла на зареждане. Това всъщност е доста добре. А за iPad все още можете да очаквате 80% от максималния му капацитет след 1000 цикъла на зареждане.

Но в крайна сметка тези батерии ще умрат. Всички те го правят.

След няколко години употреба максималният капацитет на батерията на iPhone 6S намаля до 74%.

Какво представлява цикълът на зареждане?

Един цикъл на зареждане се отнася до използване на 100% от капацитета на вашата батерия, но не е необходимо да го използвате едновременно. Ако изтощите батерията си от пълно зареждане до 50%, това е равно на половината цикъл на зареждане. Трябва да го направите два пъти, за да изразходвате целия цикъл на зареждане.

Няма нужда да зареждате напълно своя iPhone, iPad или iPod. И няма нужда да го източвате до нула, преди да го включите отново. Съветът на Apple е: „Зареждайте литиево-йонната батерия на Apple, когато пожелаете.“ Оставете циклите на зареждане да се оправят.

Батерията ви не обича крайности

Така че литиево-йонната батерия на вашия iPhone или iPad ще остарее, докато я използвате. Това е невъзможно да се избегне. Това, което не е невъзможно да се избегне, са екстремните ситуации, в които можем да поставим нашите устройства, които бързо да ускорят процеса на стареене.

Имам предвид екстремните нива на заряд и екстремните температури. Батерията ви не харесва нито едно от тях.

Какво е екстремно ниво на заряд?

„Екстремно ниво на зареждане“ се отнася до 100% или 0% зареждане. Когато литиево-йонната батерия прекарва твърде дълго при 100% зареждане, това намалява максималния капацитет на тази батерия. И когато литиево-йонната батерия достигне абсолютна нула, тя отново задържа заряд.

Вредно за здравето на батерията е да оставите устройството си без захранване.

Apple проектира своя софтуер, за да включва буфер около батерията. Така че, когато вашето устройство казва, че батерията е заредена на 100%, това всъщност не е така. Той спира да се зарежда, преди да стигне толкова далеч.

По същия начин, когато вашият iPhone, iPad или iPod се изключи, защото батерията е умряла, всъщност все още има малко заряд в него. По този начин тя показва икона с ниска мощност, когато опитате да я включите отново.  

Тъй като нивото на зареждане се изтощава още повече, иконата с ниска мощност спира да се появява, но Apple все още е оставил буфер там. Ако оставите iPhone или iPad без захранване достатъчно дълго, зареждането в крайна сметка достига абсолютна нула. И тогава батерията ви е свършила.

Какво е екстремна температура?

Литиево-йонната батерия във вашия iPhone или iPad е най-щастлива между 0 ° и 35 ° C (32 ° до 95 ° F). Когато околната температура около вашето устройство стане по-гореща от 95 ° F или по-ниска от 32 ° F, тогава я класифицираме като екстремна температура.

Колкото по-далеч от този диапазон става, толкова по-лошо е за вашата батерия. Тези температури могат непоправимо да намалят максималния капацитет на вашата батерия, като скъсят нейния живот.  

Вашето устройство се опитва да се предпази, като се изключи при екстремни температури. Веднъж се озовах при -20 ° F и iPhone ми се изключи на всеки 20 секунди, оставяйки достатъчно време, за да снимам снимка. Но дори и тогава животът на батерията ми никога не се възстанови.

Apple казва, че вашето устройство може да издържа на по-екстремни температури, когато е изключено в хранилището.

Как се свързва това с калибрирането на батерията на iPhone или iPad?

Най-общо казано, когато хората се опитват да калибрират своите iPhone, iPad или iPod батерии, те правят много от тези неща, които литиево-йонните батерии не харесват.

За начало го оставят на зареждане дълго след като той достигне 100% в опит да изтласка колкото се може повече енергия в батерията. Батерията не само не харесва толкова високо зареждане за дълъг период от време, но рискувате да прегреете устройството си.

Някои хора избират да изгорят батерията на устройството си възможно най-бързо.

Хората правят това, като осветяват екрана, включват фенерчето и възпроизвеждат видеоклипове в цикъл. Това е болезнена загуба на един от вашите ограничени цикли на зареждане.  

Когато iPhone, iPad или iPod най-накрая свършат, потребителят може дори да го остави без захранване възможно най-дълго. Мисълта зад това е да разредите устройството колкото можете повече, преди да го включите отново.

За съжаление, всяка стъпка в този процес на калибриране работи за съкращаване на живота на вашия iPhone, iPad или iPod батерия, а не за удължаване.

Не е необходимо или дори желателно да калибрирате батерията на iPhone веднъж месечно!

Преди беше изтощаването на батерията на вашия iPhone, iPad или iPod до 0% и след това зареждане до 100% беше добра и препоръчаната от Apple практика. Но не повече! Apple не препоръчва на потребителите да калибрират батериите си от няколко години.

Всъщност най-добрият подход е да зареждате напълно iDevice веднъж на ден.

И така, защо хората все още препоръчват да калибрирам батерията на моя iPhone или iPad?

Хората препоръчват да калибрирате батерията на iPhone или iPad поради прости недоразумения. Преди десет години Apple даде същите препоръки.

Те посъветваха потребителите да зареждат и разреждат напълно батерията си поне веднъж месечно. Имаше смисъл да помислите за това: Искате да поддържате батерията си активна, така че я използвайте или я загубете!

Нещо повече, много хора използват калибрирането на батерията като решение на софтуерни проблеми: неочаквани изключвания, неправилни показания на батерията или ненадеждни цикли на зареждане. Всички те могат да бъдат отстранени чрез възстановяване на вашето устройство, без да се уврежда здравето на батерията.

Има причина, поради която Apple вече не препоръчва калибриране на батерията във вашия iPhone, iPad или iPod. Това е лошо за здравето на батерията. Те дори въвеждат нова функция, която предпазва батерията от зареждане до 100%, когато нямате нужда от нея.

Фактите са прости: Технологиите продължават напред, както и ние.

Ами всички лични анекдоти

Въпреки че хората все още рекламират предимствата на калибрирането на батерията, личните анекдоти не са надеждна мярка.

Някой от тези хора провеждал ли е научно точен тест? Закупиха ли второ управляващо устройство, което да се използва без калибриране на батерията за сравнение? Увериха ли се, че няма други външни фактори, допринасящи за удължения живот на батерията?

Можете да сте сигурни, че Apple е провела тези тестове. И можете да сте сигурни, че ако са открили, че е добра идея да калибрирате батерията на iPhone, iPad или iPod, това все пак ще бъде тяхната препоръка. Но не е така.

И Apple не е сама по този въпрос. Google, Samsung и други производители на смартфони също съветват да не се зарежда и изтощава батерията редовно!

Samsung предлага и много други съвети за пестене на енергия на своя уебсайт.

Как да поддържам здравето на батерията на iPhone или iPad?

Без да калибрирате батерията във вашия iPhone, iPad или iPod, все още има много други неща, които можете да направите, за да поддържате здравословен живот на батерията. Вероятно вече правите някои от тези неща, без да осъзнавате, че това е добре за вашата батерия.

1. Поддържайте софтуера си актуализиран

Apple непрекъснато работи за подобряване на живота на батерията чрез iOS и iPadOS, операционния софтуер на вашите iPhone, iPad и iPod touch. Много предишни издания са имали за цел да използват по-малко енергия или да направят това, което имате, да продължи още по-дълго.

Както вече споменахме, iPadOS и iOS 13 дори ще включват функция за спиране на зареждането на батерията до 100% твърде бързо. Това може да направи чудеса за подобряване на продължителността на живота на нашите устройства.

Когато поддържате устройството си актуализирано, винаги се възползвате от най-новите подобрения. За да актуализирате своя iPhone, iPad или iPod, свържете се с интернет и изберете Обновяване на софтуера от общите настройки.

2. Поддържайте устройството си на комфортна температура

Разбира се, не можем да променим времето, но е добре да сме наясно какво можем да направим, за да предпазим нашите устройства от изключително горещи или изключително ниски температури. Дори да сте наясно с риска, може да ви накара да предположите да оставите телефона си на слънце.

Един често срещан проблем за потребителите е, че устройството им се прегрява по време на зареждане. Това може да е резултат от използването на неофициални захранващи адаптери и кабели за зареждане. Опитайте се да използвате тези, които са доставени с вашето устройство, или поне се уверете, че са сертифицирани за MFi.

Също така, помислете дали да не извадите своя iPhone или iPad от калъфа му по време на зареждане. Много лошо проектирани кутии не позволяват достатъчно въздушен поток, за да поддържа устройството хладно.

И накрая, ако използвате безжично зареждане, поставете своя iPhone в центъра на подложката за зареждане. Когато е извън центъра, технологията трябва да работи много по-усилено, което често води до прегряване и дългосрочни повреди на батерията.

3. Не зареждайте и не разреждайте батерията докрай

Ако можете да му помогнете, не позволявайте да зареждате батерията си. По същия начин зареждайте до 100% само когато действително се нуждаете от допълнителен живот на батерията този ден. И двете тези екстремни нива на зареждане оказват влияние върху вашата батерия и съкращават нейния живот.

Точно затова е лоша идея да калибрирате вашия iPhone, iPad или iPod батерия.

Tesla предлага подобни съвети за своите собственици на електрически превозни средства. Предлагаме на потребителите да таксуват автомобилите само до 80% за стандартна употреба. Това е и мисленето зад новата функция за оптимизирано зареждане на батерията на Apple.

4. Съхранявайте устройството си с 50% зареждане

Вашият iPhone, iPad или iPod е най-щастлив с около 50% зареждане, не твърде много и не твърде малко. Ако не планирате да използвате устройството си дълго време, заредете или източете батерията до 50%, преди да я съхраните.

Не трябва да оставяте батерията на 100% заредена за дълъг период от време, тъй като налягането в нея намалява максималния капацитет. И ако съхранявате устройството си с ниско зареждане, рискувате то да се изтощи до абсолютна нула, също не е добра идея.

Apple съветва да презареждате устройството си на 50% на всеки шест месеца или така.

5. Избягвайте да оставяте устройството си да се намокри

Мисля, че много от нас мечтаят за епоха, в която всички наши устройства са водоустойчиви и въпреки че се приближаваме до тази фантазия, все още не сме там. От iPhone 8, всеки нов iPhone от Apple е водоустойчив. Но това не е същото като водоустойчивостта .

Устойчиво на вода устройство все още може да претърпи повреда от течност. Ако можете да му помогнете, пазете устройствата си от дъжда и със сигурност не ходете да плувате с тях. Повредите от течности са много лоши за почти всеки компонент на вашето устройство, особено за батерията.

6. Опитайте се да използвате по-малко енергия като цяло

Разберете какво използва най-много енергия от настройките на батерията.

Последното ни предложение е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи: Използвайте по-малко енергия.

С всеки цикъл на зареждане батерията на вашия iPhone, iPad или iPod има малко по-малко живот в себе си. Абсолютно най-доброто, което можете да направите, за да удължите живота на батерията си, е да намерите начини да използвате по-малко енергия. По-долу сме включили няколко предложения как да направите това.

Разбира се, всичко е свързано с компромис. Това означава да промените навиците си и евентуално да изключите някои от функциите, които харесвате на вашето устройство. Не всеки трябва да следва всички предложения по-долу, но всяко от тях би могло да ви помогне да поддържате живота на батерията си.

Най-простият начин да използвате по-малко енергия е да слагате устройството си по-често. Но освен това, опитайте някое или всички предложения по-долу.

Намалете яркостта на екрана

Дисплеят е една от най-жадните части на вашето устройство. Можете да направите много, за да спестите енергия, като намалите яркостта. Това е лесно да се направи от Центъра за управление или от настройките на дисплея и яркостта.

Също така препоръчваме да включите Auto-Brightness, ако още не сте го направили. Отворете приложението Настройки и издърпайте надолу, за да разкриете лента за търсене, въведете „Auto-Brightness“, за да я намерите в настройките.

Използвайте Wi-Fi вместо клетъчни данни

Wi-Fi става все по-забележим, което е чудесно за батерията, тъй като използва по-малко енергия от клетъчните данни. Винаги, когато е възможно, свържете се с Wi-Fi мрежа, вместо да използвате клетъчни данни.  

Възможно е дори да успеете да преминете към по-евтин клетъчен договор в резултат на използването на по-малко данни.

Намалете известията си

Екранът ви светва всеки път, когато се появи известие, независимо дали го гледате или не. Като се има предвид, че много от нас получават над 50 известия на ден, това може да е огромно източване на мощност!

Разгледайте настройките си за известия и изключете известията на заключения екран за възможно най-много приложения. Разбира се, вероятно все още го искате за някои неща, но се опитайте да го запазите до най-важното.

Активирайте режима на ниска мощност

Режимът на ниска мощност променя няколко настройки, за да използва по-малко енергия на вашето устройство. Не е нужно да чакате, докато остане само 20% зареждане, използвайте го. Всъщност, ако включите Режим на ниска мощност в началото на всеки ден, може никога да не достигнете тази точка от 20%.

Включете Режим на ниска мощност от настройките на батерията или добавете бутон към Центъра за управление за по-лесен достъп. Можете дори да помолите Siri да го направи вместо вас.

Изключете Background Refresh

Background App Refresh е функция, която позволява на приложенията да продължат да работят във фонов режим, за да могат да показват актуализирано съдържание и да се отварят по-бързо. Както можете да очаквате, това е чудесно за удобство, но не е толкова добро за вашата батерия.

Това е една от настройките Режимът на ниска мощност вече се изключва, но можете и да го изключите за постоянно. Отворете приложението Настройки и плъзнете надолу, за да разкриете лентата за търсене. Въведете „Background App Refresh“, за да намерите функцията и да я изключите.

Включете Намаляване на движението

Вашият iPhone, iPad или iPod използва много фини анимации, за да създаде хлъзгав и плавен опит при използване на устройството. Това включва неща като ефекта на паралакс върху тапета ви или начина, по който папките на приложенията се измъкват, когато ги отворите.

Въпреки че може никога да не забележите тези функции, те все още изтощават батерията ви. Отворете „Настройки“ и потърсете „Намаляване на движението“, за да изключите анимациите и да спестите енергия. Може дори да не забележите разлика!

Проверете използването на батерията

Винаги е полезно да разберете кои приложения използват най-много енергия на вашето устройство. Можете да направите това по всяко време от настройките на батерията на вашия iPhone, iPad или iPod.

Оттук можете да видите разбивка на начина, по който батерията ви е била използвана през последните 24 часа или през последните десет дни. Разгледайте внимателно всяко приложение в списъка, за да решите дали си струва да го запазите, като се има предвид колко енергия батерията изразходва.

Кой е най-добрият начин за зареждане на моя iPhone, iPad или iPod?

Използването на безжично зарядно устройство за зареждане на зареждането, когато имате нужда, е добра алтернатива за калибриране на батерията.

Съветът на Apple все още е да зареждате устройството си, когато пожелаете, толкова дълго, колкото искате. Литиево-йонните батерии са по-гъвкави от предишните поколения батерийни технологии, така че няма нужда да се притеснявате толкова много за тях.

Въпреки това, ако наистина искате да запазите живота на батерията, може да помислите да зареждате устройството си малко и често, вместо да го включвате през нощта. Подложките за безжично зареждане са особено добри за това, защото са толкова удобни за използване.

Нашите батерии са най-щастливи при средно ниво на зареждане, около 40–60%. Колкото по-близо го държите до този диапазон, толкова по-добре ще бъде за живота на батерията ви.

За повечето хора животът в зоната 40–60% не е много практичен. И ако направите това, трябва също така да се уверите, че устройството ви все още се актуализира и архивира редовно в iCloud. Тъй като тези действия обикновено са запазени за таксуване през нощта.

По какъвто и маршрут да изберете, не си създавайте навик да калибрирате батерията на iPhone, iPad или iPod.

Ами оптимизираното зареждане на батерията в iPadOS и iOS 13?

Тази предстояща функция е предназначена да удължи общия живот на батерията на вашия iPhone или iPad. Той работи, като научи ежедневието ви и оптимизира цикъла на зареждане за

Например, ако обикновено зареждате iPhone от 22: 00–06: 00 всяка вечер, тогава не е добре батерията да достигне до 100% възможно най-бързо, след което да седите още шест часа.  

С оптимизираното зареждане на батерията вашият iPhone чака 80% зареждане до последния час, преди да го използвате нормално. Това е много по-добре за живота на батерията, тъй като твърде многото време, прекарано на 100%, намалява максималния ви капацитет.

Ако имате iPadOS или iOS 13, включете функцията в раздела за състоянието на батерията в настройките на батерията. На заключения екран се появява известие, когато използвате оптимизирано зареждане на батерията. Можете да докоснете това известие по всяко време, за да го изключите.

Известието ви казва кога устройството ви е планирано да завърши зареждането.

Все още ли планирате да калибрирате батерията на вашия iPhone, iPad или iPod? Със сигурност не го правя след проучване за този пост! Споделете вашите мисли в коментарите и не се колебайте да споделите свои собствени съвети и трикове за поддържане на живота на батерията на вашите устройства.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found