Виждате „Спам“ или „Риск от измама“ на вашия iPhone Caller ID? Ето какво става

Ако получавате обаждания с маркери за идентификация на обаждащия се като „риск от измама“, „спам“ или „вероятна измама“, не се тревожете. Това е само начинът на вашия оператор да ви предпази от робообаждания.

Като се има предвид това, все още има редица потребители, които са объркани или притеснени от новите системи за филтриране на повиквания, вградени във вашите смартфони.

За да улесните ума си, ето всичко, което трябва да знаете за системите.

Тагове за идентификация на повикващия и iPhone

Пример за маркера за спам на AT&T при входящо повикване на Apple Watch.

Почти всеки по-голям оператор в САЩ в момента е в средата на прилагане на мерки за подправяне на повиквания.

Изглежда, че тези мерки се разпространяват доста бавно в САЩ и въпреки съобщенията за новини и медийното отразяване, много клиенти на превозвачи все още не знаят за тях.

Поради това изглежда има някакво объркване. Вземете например тази публикация.

Поне един потребител прие AT&T Alert: риск от измама като легитимно обаждане от AT&T, привидно предупреждавайки ги за измама. Потребителят повика номера обратно.

Но лесно можете да избегнете грешки с идентифицирани спам повиквания. Ако получите обаждане, което казва „риск от нежелана поща“, „риск от измама“, „възможна измама“ или други вариации на маркера за идентификация на повикващия, силно препоръчваме да го оставите на гласова поща.

Законните обаждащи се с валидна и важна причина да се свържат с вас обикновено ще оставят гласова поща. Затова проверете гласовите си съобщения, за да видите дали са го направили. (Някои измамници ще оставят гласови съобщения, но малко по-късно ще стигнем до това.)

Ако повикващият не остави гласова поща, вероятно е най-добре да я оставите. Обаждането вероятно е robocall, спамър или, което е още по-лошо, някой, който се опитва да фишира вашата информация чрез подправяне на номера.

Не трябва да им се обаждате отново или да отговаряте на допълнителни обаждания от същия номер.

Бележка за фишинга

Всъщност няма да видите номера, докато не видите обаждането в „Скорошни“. Но внимавайте, преди да им се обадите.

Струва си да се отбележи, че някои обаждания за спам или измами също ще оставят гласова поща. Това, че е оставена гласова поща, не означава, че това е законно обаждане.

Дали обаждането е законно или не, наистина зависи от вас. Но ние силно препоръчваме да предприемете няколко стъпки, за да избегнете фишинг или измама.

  • Никога не давайте никаква чувствителна или лична информация на някого по телефона. Това включва финансова информация, име, адрес или нещо друго, което не бихте искали да попаднете в грешните ръце.
  • Не се заблуждавайте от тактика на плашене. Повечето опити за фишинг ще разчитат на усещане за спешност - като например акаунта ви е компрометиран или голямо плащане, което „дължите“.
  • Ако всичко друго се провали, най-добрият сценарий е да игнорирате гласовите съобщения от произход, който не можете да потвърдите. Ако обаждащият се каже, че е от Apple, IRS или вашата банка, обадете се директно на тези институции, като използвате проверен номер, намерен на техните уебсайтове. Не се обаждайте само на номера, който сте получили на телефона си.

Как определят това превозвачите?

Накратко, така всъщност работи системата SHAKEN / STIR от страната на носача.

Превозвачите определят тези повиквания за опасност от нежелана поща и измама, използвайки забавна защита на ниво мрежа, наречена SHAKEN / STIR.

Обработката на потвърдена информация с помощта на toKEN (SHAKEN) и Revisited Secure Telephony Identity Revisited (STIR), базирани на подписи, са взаимосвързани протоколи, които удостоверяват дали повикването е подправено.

Системата SHAKEN / STIR не блокира повикванията - тя само идентифицира, че те наистина произхождат от номера, който те претендират да бъдат.

Това помага за смекчаване на рисковете от подправяне на номера, като например обаждания, идващи от номер във вашия регионален код. Също така може да помогне за намаляване на числата, които са фалшифицирани, за да изглеждат така, сякаш идват от легитимен субект, като Apple или друга технологична фирма.

Бележка за точността

Разбира се, методът SHAKEN / STIR не е перфектен. И това може да доведе до неточно маркирани обаждания на вашето устройство.

Това може да означава, че законните обаждания са маркирани, но може също да означава, че измамни обаждания всъщност стигат до вас.

Във всеки случай препоръчваме да уведомите оператора си за неправилно идентифицираните обаждания. Точният метод ще варира в зависимост от оператора, така че потърсете конкретните указания, които се прилагат за вашата мрежа.

Какви други възможности има?

Системата SHAKEN / STIR е подходяща за проверка на повиквания. Но за да ги блокирате, потърсете решения като Nomorobo или приложението за блокиране на обаждания на вашия оператор.

Методът за удостоверяване на повикване за смекчаване на измами и нежелани обаждания е добре. Но това далеч не е единственият начин да се справим с онези, които ги дразнят.

Повечето превозвачи предлагат и действителни приложения за блокиране на обаждания, като Call Protect на AT & T, Caller Name ID на Verizon и вградените опции за измама ID и Scam Block на T-Mobile. Налични са и опции за блокиране на повиквания на трети страни, като Nomorobo или Call Control.

Важното е, че повечето от тези опции всъщност предлагат някакъв вид мерки за блокиране на повиквания. Всичко, основано на протокола SHAKEN / STIR, ще идентифицира нежелани обаждания, но няма да ги блокира автоматично.

Разбира се, повечето стабилни приложения за блокиране на повиквания не са безплатни. Или ще трябва да платите премия по сметката на вашия оператор, или да закупите абонамент в приложение, за да получите достъп до повечето функции за блокиране на обаждания.

Можете също така да активирате специална функция в iOS 13, която ще изпраща всички неизвестни обаждащи се на гласова поща. Можете да го активирате, като отворите Настройки -> Телефон -> Блокиране на неизвестни повикващи.

Надяваме се, че тази информация ви е била полезна. Моля, уведомете ни, ако имате въпроси или коментари.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found