Как да използвам клипборда на Mac, отговори на често задавани въпроси

Функционалността на клипборда е спасителна програма за потребителите на Mac. Програмата macOS ви помага да прехвърляте вашите изображения и текстове от едно място на друго, когато копирате и поставяте на MacBook.

Всеки път, когато използвате обичайните преки пътища Command / ⌘ + X (изрязване) или Command / ⌘ + C (копиране), вашият Mac удобно съхранява това, което копирате, в клипборда. Това запазено съдържание се предоставя по-късно, когато използвате пряк път Command / ⌘ + V (поставяне). Но ако не го поставим, можем бързо да го загубим и трябва да започнем отново. Готиното при функционалността на Clipboard е, че ще запази изрязано или копирано съдържание, докато не решите (или не забравяте) да го поставите.

В тази кратка статия ще разгледаме някои често задавани въпроси относно функцията Clipboard на MacBook.

Свързани:

  Къде е клипборда на моя Mac?

  Клипбордът може да бъде намерен чрез приложението Finder на всеки Mac и работи във фонов режим на вашия компютър, докато работите далеч.

  Следвайки трите стъпки по-долу, можете да видите съдържанието на клипборда на вашия Mac по всяко време.

  • Отворете Finder.
  • Щракнете върху Редактиране от горното меню.
  • Изберете Показване на клипборда.
  Използвайте Finder, за да отворите клипборда.

  Това ще покаже съдържанието на клипборда, за да го прегледате. Съдържанието на клипборда тук са резултатите от последната операция за копиране, която сте извършили на вашия Mac.

  Поставете от клипборда на Mac

  Когато задържите клавиша Command / and и щракнете върху клавиша V, вашият Mac автоматично поставя съдържанието на клипборда в новото местоназначение.

  Ако след операцията Command + V не виждате ново копираното съдържание, проверете клипборда си. Може да сте изтрили съдържанието на клипборда по погрешка. Ще трябва да използвате клавишите Command / ⌘ + C или Command / ⌘ + X, за да копирате или изрежете съдържанието отново, преди да можете да го поставите.

  Поставете съдържанието на клипборда от Mac на iPad или iPhone

  Universal Clipboard на Mac е на разположение за копиране на различни устройства.

  На вашия iPad намерете мястото, където искате да поставите копирания текст, и докоснете и задръжте. Ще видите подкана за поставяне на съдържанието. Тази способност за копиране и поставяне на съдържание и изображения между устройства на Apple изисква използването на функционалността Universal Clipboard, която е достъпна, започвайки с macOS Sierra.

  Универсалният клипборд ви позволява да копирате текст от едно от вашите устройства на Apple и след това да го поставите на друго устройство, като използвате функцията за непрекъснатост на екосистемата на Apple.

  За да използвате тази функция, вашите устройства на Apple трябва да имат включени Wi-Fi, Bluetooth и Handoff в Системни предпочитания (на вашия Mac) и в Настройки (на вашите iOS устройства). Трябва да влезете в iCloud, като използвате един и същ Apple ID на всичките си устройства.

  Важно е да запомните, че когато използвате Universal Clipboard, копираният текст е достъпен само за кратък период от време.

  Изчистване на съдържанието на клипборда на моя Mac или iPhone

  Най-лесният начин да изчистите клипборда на вашия MacBook или iPhone е да е предполагат копирате интервал йероглиф с помощта на всяко приложение. Например:

  1. Стартирайте приложението Messages.
  2. Поставете курсора в полето за ново съобщение.
  3. Натиснете интервала.
  4. Докоснете и задръжте току-що направеното място и изберете всички.
  5. Докоснете Копиране.

  Това ще добави празно пространство към клипборда и ще замени предишното съдържание. Няма директна опция за изтриване на съдържанието на клипборда. Можете също да използвате пряк път, за да регулирате съдържанието на клипборда на вашия iPhone. Включихме този пряк път в края на тази статия.

  Преместете екранни снимки директно в клипборда на Macbook

  Преместете екранни снимки директно в клипборда.

  Можете да премествате екранни снимки директно в клипборда на вашия MacBook, като персонализирате помощната програма за скрийншот на Mac, за да запазите до  опцията за запис.

  Ето как да го настроите:

  1. Отворете новата екранна снимка, като използвате клавишите Shift + Command / ⌘ + 5.
  2. Щракнете върху Опции.
  3. Изберете Clipboard  като Save to destination.
  4. Кликнете върху „X“, за да излезете от помощната програма на екрана.

  Друг начин за изпращане на екранни снимки директно в клипборда на вашия MacBook е да задържите бутона за управление, когато щракнете, за да заснемете.

  С macOS Mojave, Apple е променила помощната програма за скрийншота. Сега старият Grab е заменен с помощната програма за скрийншот. Ако вашият Mac работи с по-стари macOS, можете да използвате  Command / ⌘ + Control + Shift +4, за да изпратите екранни снимки директно в клипборда.

  Отворете клипборда на Mac, когато използвате Microsoft Word или Excel

  Ако използвате приложения на Microsoft Office, като Word или Excel, все още можете да отворите клипборда на вашия Mac чрез приложението Finder, за да прегледате съдържанието.

  Microsoft също добавя слой допълнителни опции, когато се опитвате да поставите съдържанието от клипборда в друго приложение като Word.

  Клипборд в Microsoft Word с помощта на Mac

  Например, когато копирате от Excel в друг лист, можете да използвате различните опции, предоставени чрез „Специално поставяне“ или когато копирате от Excel в word чрез клипборда, можете да се възползвате от повече опции за форматиране.

  Ето белия документ на Microsoft, който предоставя яснота около някои от тези съвети.

  Копирайте текст между приложението Terminal и клипборда

  Ако работите с приложението Terminal на вашия Mac и искате да копирате текст (команди, резултати) и да го направите достъпен в клипборда си, можете да използвате командата pbcopy, за да насочите изхода директно в клипборда си.

  Например отворете приложението Terminal и въведете cal | pbcopy.

  Използване на командата pbcopy в терминал на Mac за преместване в клипборда.

  Сега, ако отидете cto Finder, щракнете върху Редактиране и изберете Покажи клипборда, ще видите календара на текущия месец в клипборда си.

  Преместете изхода на командата на терминала в клипборда на Mac.

  По същия начин можете да използвате  командата pbpaste на вашия MacBook, за да прехвърляте информация от клипборда в дисплея на приложението на терминала (stdout).

  Как мога да получа множество клипбордове на моя MacBook?

  За съжаление, ако търсите усъвършенстван мениджър на клипборда, който да работи на вашия Mac, ще трябва да разгледате приложения на трети страни. Тези приложения не само ви позволяват да използвате множество клипбордове, но също така ви позволяват да проследявате историята на съдържанието на клипборда и да го управлявате.

  Има няколко добри, които са безплатни и си заслужава да бъдат проучени:

  • Flycut
  • CopyClip
  • iClip
  • Алфред

  Flycut се основава на Jumpcut, приложение с отворен код. Той съхранява индексиран списък с елементи, които сте копирали с помощта на Command / ⌘ + C. Можете да превъртите списъка и лесно да изберете елемента, който искате да копирате.  

  Flycut също се грижи за форматирането въз основа на това къде поставяте копираното съдържание. Някои потребители са имали проблеми при използването на това приложение заедно с функциите за предаване и приемственост. Това е нещо, което трябва да имате предвид, ако използвате функции за предаване на вашите устройства на Apple.

  Unclutter е страхотен мениджър на клипборда, но разходите са се увеличили драстично. Чувствайте се свободни да разгледате приложението и да проверите дали отговаря на вашите нужди.

  Мога ли да видя историята на клипборда на Mac?

  Да, но не се използва стандартната функционалност на клипборда, предоставена на вашия Mac. Ще трябва да използвате приложение на трета страна, което предоставя тази функционалност. Има много приложения за Mac, които предоставят възможност за запазване на историята на клипборда. Един от най-популярните е Алфред.

  Как да използвам функцията за история на клипборда чрез Alfred 3.

  Ако MacBook е вашата основна машина, определено трябва да проучите приложението Alfred. Снабден с много функции за производителност и функционалност на работния процес, той също включва доста мощен мениджър на клипборда в своя powerpack. Функцията за история на клипборда е част от пакета за захранване на Alfred.

  Активирайте историята на клипборда за типовете истории, които искате да използвате, като поставите отметка в квадратчето до съответните типове. Изберете от падащото меню колко дълго искате Алфред да запомня вашите клипове; 24 часа, 7 дни, 1 месец или 3 месеца. След това можете да превъртате копираните клипове по време и да използвате правилния.

  Можете да изчистите цялата история на клипборда или да изчистите селективно, като използвате fn (функционален клавиш) + Delete (клавиш за връщане назад).

  Вижте тези преки пътища за клипборда

  Apple предостави няколко преки пътища за клипборда чрез iOS 12, които си заслужава да бъдат проучени. Тези преки пътища изискват да използвате новото приложение за преки пътища на вашия iPhone или iPad.

  Вижте наличните преки пътища за клипборда на iPhone.

  Adjust Clipboard ви позволява да изчистите клипборда на вашето iOS устройство. Другият пряк път Dictate to Clipboard улеснява прехвърлянето на текст без копиране от някъде другаде. Този пряк път приема вашата диктовка и преобразува речта в текст и я прави достъпна в клипборда на вашия iPhone.

  Прекият път за диктуване в клипборда изисква достъп до разпознаване на реч. Ще трябва да отворите пряк път и да докоснете Разрешаване на достъп, преди да можете да го използвате.

  Надяваме се, че тази статия е помогнала да отговори на някои от вашите въпроси относно функционалността на клипборда на вашите устройства на Apple. Моля, уведомете ни в коментарите по-долу, ако имате някакви въпроси или ако искате да споделите любим съвет с останалите читатели.

  скорошни публикации

  $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found