Ето защо трябва да избягвате клавиатури на трети страни на вашия iPhone или iPad

Вероятно не мислите много за клавиатурата на вашия смартфон. Ако използвате приложение за клавиатура на трета страна, това може да е грешка.

Просто се опитайте да следите всички случаи, когато половината екран на вашия iPhone се заема от клавиатура. Между изпращането на текстови съобщения, търсенето в мрежата или въвеждането на чуруликане има голяма вероятност постоянно да използвате клавиатура на устройството си.

Но докато приложенията на клавиатури на трети страни могат да предлагат някои функции, които стандартната клавиатура на iOS не предлага, все пак трябва да помислите два пъти, преди да ги изтеглите или използвате. Не всички приложения за клавиатура на трети страни са еднакви!

Свързани

  Всъщност през 2020 г. бихме препоръчали да ги избягвате изцяло. Ето защо.

  Рисковете за поверителност и сигурност на клавиатурите на трети страни

  Клавиатурите на трети страни се нуждаят от „пълен достъп“, за да функционират правилно в много случаи. Но в много случаи това не винаги ще бъде най-добрата идея.

  Повечето от рисковете за поверителност и сигурност на клавиатурните приложения на трети страни идват от нещо, наречено „пълен достъп“. За съжаление повечето приложения за клавиатури на трети страни искат споменат достъп.

  Но дори и да сте виждали предупредителното съобщение по подразбиране на Apple, пак можете да се объркате относно „пълен достъп“ и какво означава това за вас и вашето устройство.

  Какво лошо има в Пълния достъп?

  Когато предоставяте пълен достъп на клавиатурата в iOS или iPadOS, вие им давате възможност за достъп, запис и предаване на всичко, което въвеждате, използвайки приложението им за клавиатура. Това включва текст, който сте написали преди да активирате пълен достъп.

  Това може да звучи доста безобидно, докато не осъзнаете колко чувствителни неща пишете ежедневно. Номера на кредитни карти, адреси, номера на социално осигуряване и др. За да бъдем ясни, по-голямата част от клавиатурните приложения не се стремят да събират и използват тези данни по подъл начин.

  Но ако тяхната политика е да събира всичко, което пишете, и да го съхранява на техните сървъри, неизбежно е да бъде хванато нещо поверително или чувствително заедно с всичко останало.

  И дори да не използват тези данни по нечист начин, все пак има шанс те да бъдат изтекли по невнимание. През 2016 г. потребителите на SwiftKey забелязаха имейли на други хора, попълващи техните приложения. И през 2017 г. Ai.Type претърпя нарушение на данните, което разкри близо 31 милиона потребителски записи.

  Защо приложенията за клавиатура искат пълен достъп?

  Що се отнася до това защо повечето приложения на клавиатурите на трети страни изискват или изискват пълен достъп до функция, до голяма степен се свежда до интернет свързаност.

  Без пълен достъп приложенията за клавиатура на трети страни нямат право да използват клетъчната или Wi-Fi връзка на вашия iPhone. Като такива те не могат да изпращат или получават никакви данни от сървърите на компанията.

  Защо приложението за клавиатура се нуждае от достъп до интернет, зависи от неговото използване. Някои клавиатури ще следят писането ви, за да ви дадат предсказуеми или персонализирани предложения. По-подлите клавиатури могат да шпионират това, което пишете.

  Това не означава, че предоставянето на пълен достъп на приложение означава, че те шпионират за вас. Но това е възможност. Ако все още сте любител на клавиатурата на трета страна, не забравяйте да прочетете политиката за поверителност на въпросната компания.

  Какво ще кажете за клавиатурите без символи?

  Може да има някои изключения от правилото по-горе: клавиатури на трети страни, които нямат традиционни символи. Едно популярно приложение, което идва на ум е Bitmoji.

  Bitmoji позволява на потребителите да създават персонализирани емоджи символи и да ги използват като стикери в Messages и другаде в iOS. Самият Bitmoji всъщност е приложение за клавиатура на трета страна и иска пълен достъп.

  Приложението изисква пълен достъп, за да може да се свърже с интернет и да изтегли вашите Bitmoji герои. Компанията също така казва, че не може да чете нищо, въведено в родната клавиатура на iOS или друга клавиатура на трети страни. От това, което можем да кажем, това е вярно.

  С това казано, вероятно Bitmoji все още събира някои данни от вас. Но не повече от всяко друго „безплатно“ приложение, което изтегляте на телефона си.

  Защо да се придържате към родната клавиатура на iOS

  Родната клавиатура на iOS има редица предимства за поверителност и сигурност в сравнение с решения на трети страни.

  Apple има някои предпазни мерки за защита на потребителите от клавиатури на трети страни. Когато става въпрос за въвеждане на пароли, например, Apple налага използването на родната клавиатура на iOS.

  Но дори и извън паролите, вероятно все още има много типове данни, които могат да бъдат застрашени от използването на приложения за клавиатура на трети страни.

  Ето защо препоръчваме да ги избягвате. Ако ги имате на устройството си сега, изтрийте ги и просто се придържайте към родната клавиатура на iOS. Ако настоявате да имате приложение за клавиатура на трета страна, препоръчваме поне деактивиране на Пълен достъп.

  • Apple използва различна поверителност. Докато Apple може да събира данни, които въвеждате с помощта на клавиатурата на iOS, за да подобри предсказуемото изпращане на текстови съобщения, компанията също така използва различна поверителност за защита на потребителските данни. По същество техниката добавя „шум“, за да скрие самоличността на потребителя, позволявайки на Apple да забелязва общи тенденции сред голяма група потребители, без да застрашава поверителността на всеки отделен потребител.
  • Можете да изключите iPhone Analytics. Ако все още не сте доволни от събирането на данни за използването на Apple за подобряване на предсказуемите предложения, компанията предлага начин да деактивирате тази функция. Просто отидете в Настройки -> Поверителност -> Анализ и подобрения и деактивирайте превключвателя до Споделяне на iPhone & Watch Analytics.
  • Apple редовно добавя нови функции. Една от основните причини, поради които някои потребители избраха клавиатура на трета страна, беше плъзгането към текст. Това вече е функция в клавиатурата на iOS от iOS 13. Предсказуемият текст на Apple също е доста първокласен. Очаквайте компанията да подобри клавиатурата и да добавя нови функции с течение на времето.

  Как да намерите клавиатури на трети страни на вашия iPhone или iPad

  Искате ли да проверите на клавиатурите, инсталирани на вашия iPhone или iPad? Ето как. Също така ще можете да предоставите или оттеглите пълен достъп от това меню.

  Ако имате нужда от помощ за намирането на клавиатури на трети страни на вашия iPhone или просто искате да разберете къде се намират, ето няколко бързи съвета.

  За да видите клавиатурите на вашето устройство, отворете приложението Настройки и отворете Общи -> Клавиатура -> Клавиатури .

  Тук ще намерите някои от клавиатурите на трети страни, налични на вашето устройство. Също така ще можете да деактивирате или разрешите Пълен достъп, като докоснете клавиатура.

  Можете също да намерите клавиатури на трети страни, като докоснете иконата Globe. Няма да можете да ги управлявате оттук; просто ги използвайте.

  Що се отнася до действителното използване на клавиатурите на трети страни, те са достъпни чрез докосване на иконата Globe, когато на екрана се показва родната iOS клавиатура.

  Забележка: Ако докоснете Добавяне на нова клавиатура, ще намерите различни други езици под „Други клавиатури за iPhone. Това са родни клавиатури на iOS, така че те ще защитят вашата поверителност и сигурност, точно както който и да е език по подразбиране, с който сте отишли.

  Надяваме се, че сте намерили тази статия за полезна. Моля, уведомете ни в коментарите по-долу, ако имате въпроси.

  скорошни публикации

  $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found