Защо Apple ще рандомизира серийните номера на устройството си (и защо трябва да ви е грижа)

Вероятно не обръщате много внимание на серийния номер на вашето устройство на Apple, освен ако нещо не се обърка (или просто ви интересува). Но когато се случи, това е удобен начин за определяне на определени неща за вашите устройства на Apple.

Но в бъдеще Apple се очаква да премине към нов тип сериен номер, който може да направи по-трудно определянето на датата на производство и други подробности. Ето какво трябва да знаете за промяната (и защо трябва да ви е грижа).

Свързано четене

  Промяната

  За напред тази година Apple ще премине към рандомизирани серийни номера за своите продукти.

  По същество Apple сменя формата на своите серийни номера според вътрешна бележка, изпратена до оторизирани сервизни техници и получена от MacRumors.

  В бъдеще Apple ще започне да използва рандомизирани буквено-цифрови низове като серийни номера. Докато настоящите серийни номера на Apple са буквено-цифрови, отдавна е възможно да се установят определени битове информация от тях, тъй като те не са случайни.

  Разбира се, серийните номера на съществуващите устройства ще останат непроменени. И Apple очевидно ще приложи промяната в края на тази година.

  Не е ясно дали преминаването към рандомизирани серийни номера ще се случи по целия свят или само в определени региони, където измамите са често срещани.

  (Като случайна странична бележка, рандомизираният „сериен“ номер всъщност вече не би бил сериен номер, тъй като серийният се отнася до елементи, които са в серия.)

  Защо Apple прави това?

  Ако всичко това звучи като доста скучна промяна, знайте, че вероятно е чисто прагматично. Основната причина, поради която Apple прави тази промяна, е борбата с измамите с гаранции.

  Измами, включващи гаранционни измами, са доста често срещани и можете да намерите новини за масивни пръстени за измами, откраднали милиони долари в заместващи iPhone чрез прости техники за измама.

  Има много начини измамникът да се възползва от гаранционната политика на Apple. Но един от начините е да вземете мъртъв iPhone, да подправите серийния номер на наскоро продадено устройство и да го замените за нов заместващ модел.

  Други измами оборудват iPhone с измамни или незаконни части. След това те използват генератор на серийни номера, за да ги разменят в магазин на Apple.

  Съществуват и някои допълнителни причини за сигурност, престъпност и измами, които обясняват мотивите на Apple зад тази промяна. Ще стигнем до тези по-долу.

  Как това ви влияе

  Методът за определяне на подробности за продукта, използвайки стария формат на серийния номер. Снимка чрез MacRumors.

  На теория преместването трябва да помогне за намаляване на риска вие или вашите устройства да станете жертви на измами с гаранция или други видове измами, свързани с Apple.

  Има и някои ползи, свързани с киберсигурността на превключването. В миналото лошите актьори са използвали DEP записване, за да получат достъп до системите за управление на мобилни устройства (MDM). Оттам те доставяха злонамерен софтуер или се въртяха към други части на системата.

  За съжаление има и някои потенциални недостатъци на движението за някои потребители, но не всички. Ако искате да научите някои от спецификите на производствените детайли на вашето устройство, тогава вероятно няма да имате късмет.

  Предишните серийни номера на Apple всъщност бяха доста лесни за разгадаване. С правилното знание за това какво представляват числата, потребителите могат да знаят точно кога и къде Apple е произвела техните устройства.

  Това беше удобно, когато потребителите искаха да разберат дали техните устройства вероятно ще бъдат засегнати от грешка или производствен проблем. В крайна сметка това може да стесни устройство, така че потребителите да могат да знаят дали устройството им е кацнало в тази партида. Но, както споменахме, Apple ще рандомизира серийните номера занапред. В резултат на това вероятно ще стане много по-трудно или направо невъзможно да се съберат определени подробности за дадено устройство.

  Що се отнася до това дали дадено устройство е засегнато от определен проблем или все още е в гаранция, потребителите почти сигурно ще могат да проверят тази информация чрез официални средства на Apple.

  Знаете ли как да намерите подробностите за вашето устройство на Apple?

  скорошни публикации

  $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found