Използвайте пакети от силикагел, за да изсушите мокрия си iPhone, iPad или AirPods

Не изпадайте в паника! Ако устройството ви се намокри, все още можете да направите много, за да го запазите. Едно от най-добрите решения е да изсушите мокрите си iPhone, iPad или AirPods, като използвате пакети със силикагел. Обяснихме как точно да направите това по-долу.

Най-важното нещо е незабавното изключване на мокро устройство. По-малко вероятно е водата да повреди вашия iPhone, iPad или AirPods, без да преминава електрически ток през нея.

След като изключите устройството си, оставете го на мира и прочетете това ръководство, за да го поправите.

Две школи на мисълта за отстраняване на течни щети

Лесно е да пуснете iPhone в тоалетната, да разлеете бира върху iPad или да се хванете в дъжда с извадените AirPods. Трудното е да знаеш какво да правиш, когато това се случи.

Ако вашият iPhone, iPad или AirPods се намокри, може да срещнете противоречиви съвети в интернет.

Една група предлага да запечатате устройството си в кутия с абсорбиращ материал, като силикагел или суров ориз. Другата група съветва обратното: оставете го на открито, за да го изсуши хладен бриз.

Може би всичко, което трябва да направите, е да намерите хладно, проветриво пространство, за да изсушите вашия iPhone.

Не можем да кажем обективно коя техника е по-добра, без да се тества натоварване на течности, повредени iPhone. Няма много доказателства, които да се извършат и хората от двете страни на оградата твърдят, че собствената им техника е най-ефективна.

Apple препоръчва да оставите мокрите устройства да изсъхнат на открито. Но ако това се чувства недостатъчно, тази статия обяснява как вместо това да използвате силикагел, за да изсушите мокрия си iPhone, iPad или AirPods.

Какво е силикагел?

Силикагелът е сушител, което означава, че изсушава въздуха около него, като абсорбира влагата. Вероятно сте срещали силикагел в малки пакетчета с надпис „Не яжте!“ Хората често ги изпращат с дрехи, електроника и дори храна.

Всеки пакет от силикагел има прозрачни мъниста вътре в себе си.

Производителите включват силикагел с пратки, за да се избегне натрупването на увреждаща влага в запечатани опаковки. Влагата от въздуха се движи през хартиения пакет и навътре в прозрачните гранули от силикагел.

Къде мога да получа силикагел?

Най-евтиният начин да се снабдите с пакети със силикагел е да започнете да ги събирате, когато се появят с други продукти, които купувате. Често ги получавате с електроника, дрехи и хранителни продукти.

Ако имате нужда от силикагел по-бързо от това - което е много вероятно, ако сте намокрили своя iPhone, iPad или AirPods - можете да получите силикагел от Amazon с доставка на следващия ден или да си купите от магазини като Walmart.

Мога ли да използвам суров ориз вместо това?

Много хора предлагат да използвате суров ориз вместо силикагел, за да изсушите мокрия си iPhone, iPad или AirPods. Подобно на силикагел, суровият ориз също е десикант, който абсорбира влагата от въздуха около него.

Също така, вероятно вече имате много не сварен ориз в къщата си.

Въздухът вероятно е по-добър от ориза за сушене на вашия iPhone.

Невареният ориз обаче е далеч по-малко абсорбиращ от силикагела и е възможно дори по-лош от това да оставите устройството ви да изсъхне на открито. Ако все пак използвате ориз, първо увийте устройството си в хартиена кърпа, за да избегнете забиване на зърна в порта за мълния.

Как да използваме силикагел за сушене на вашите мокри iPhone, iPad или AirPods

За най-добри резултати, следвайте стъпките по-долу, за да премахнете колкото е възможно повече течност от вашите мокри iPhone, iPad или AirPods, преди да ги поставите в контейнер със пакети със силикагел.

Най-важното е да проявявате търпение. Ако включите или използвате устройството си, преди да изсъхне напълно, може да нанесете непоправими щети.

Стъпка 1. Изключете вашия iPhone или iPad и изключете вашите AirPods

Дори водоустойчивите iPhone не са водоустойчиви; изключете устройството си възможно най-скоро, за да избегнете късо съединение на веригите вътре. С iPhone или iPad натиснете и задръжте бутона Sleep / Wake, след което плъзнете за изключване.

За съжаление няма бутон за захранване за AirPods. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да ги извадите от кутията за зареждане и да ги изключите от другите си устройства. Отидете в Настройки> Bluetooth> AirPods> Забравете това устройство, за да го направите.

Изключете AirPods от настройките на Bluetooth.

Каквото и да правите, не включвайте iPhone, iPad или AirPods, за да зареждате. Това може да бъде много опасно, ако все още са мокри.

Стъпка 2. Изсушете външната част на вашия мокър iPhone, iPad или AirPods

Ако устройството ви е мокро със сода, бира или солена вода, изплакнете го под чешмата. Това звучи контрапродуктивно, но трябва да отстраните всички течности, които могат да оставят лепкави (или солени) остатъци, когато изсъхнат.

Ако устройството ви е изключено, това не трябва да причинява повече щети.

След това използвайте кърпа, кърпа без власинки или дори памучна тениска, за да изсушите външната част на вашия мокър iPhone, iPad или AirPods. Целта тук е да абсорбира колкото се може повече от течността.

Изсушете мокрия си iPhone, iPad или AirPods с чиста кърпа.

Не залепвайте нищо в портовете за мълния или слушалки. Вместо това задръжте своя iPhone или iPad с отвора надолу и леко почукайте отстрани на устройството, за да насърчите течността да изтече.

Стъпка 3. Свалете калъфа и извадете SIM картата

Във вътрешността на кутията, под протектора на екрана или в тавата на SIM картата може да има остатъчна течност. Извадете устройството от кутията му и отлепете протектора на екрана. След това използвайте SIM инструмент, за да извадите тавата на SIM картата.

Използвайте инструмент за премахване на SIM карта или изправена кламер, за да премахнете тавата на SIM картата.

Дръжте AirPods далеч от кутията за зареждане и премахнете всички стикери или аксесоари, прикрепени към тях.

Използвайте кърпа, кърпа без власинки или памучна тениска, за да изсушите повече течност, която откриете.

Стъпка 4. Поставете устройството си в контейнер със пакети от силикагел

Спасителните торбички със силикагел също се купуват. Кредит за изображение: Кенсингтън

Изсушихте външната страна на устройството си, доколкото е възможно, сега е време да въведете пакети със силикагел, за да свършите останалото. Поставете вашия iPhone, iPad или AirPods в херметически затворен контейнер с много пакети силикагел.

За това можете да използвате кутия за обяд, найлонова торбичка или саксия Tupperware.

Не отваряйте пакетите със силикагел. Ако сте закупили разхлабени гранули от силикагел, увийте устройството си в хартиена кърпа, за да не се забият във всякакви портове.

Трябва да използвате достатъчно силикагел, за да поеме цялата течност във вашето устройство. Трудно е да се каже точно колко силикагел е това, но е по-добре да използвате твърде много, отколкото недостатъчно.

Стъпка 5. Не го докосвайте поне два дни

Сега за трудната част. След като запечатате мокрите си iPhone, iPad или AirPods със пакети със силикагел, трябва да го оставите на мира да изсъхне поне два дни. За предпочитане дори по-дълго.

Ако включите устройството си, за да го тествате, преди да изсъхне напълно, може да нанесете непоправими щети на компонентите вътре. Просто го оставете на мира.

Може да е скучно, но трябва да изчакате два дни или повече, преди да използвате устройството си отново.

След два дни (или повече, ако имате търпение), извадете устройството си от контейнера и го включете. Може да се наложи да го заредите отново, ако батерията е изтощена.

Дано течността изсъхне и да не причини никакви щети!

Говорете с поддръжката на Apple за резервно устройство

Ако вашите мокри iPhone, iPad или AirPods все още не работят след използване на силикагел за изсушаването им, може да се наложи ремонт или подмяна от Apple.

Не споменавайте щетите от течности на Apple, освен ако някой специално не ви попита за това. Ако Apple не намери доказателства за течност във вашето устройство, те може да ви дадат безплатен ремонт или подмяна.

Разговаряйте директно с Apple Support, за да запазите час при най-близкия оторизиран доставчик на услуги.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found