Как да понижа версията от macOS Catalina

Apple MacOS Catalina е най-новата версия на операционната система Mac на компанията. Но това не означава, че е за всички - и ако не е за вас, трябва да помислите за връщане към macOS Mojave.

Независимо дали разчитате на 32-битови приложения или просто не харесвате някои от новите задължителни функции в Catalina, ето как да започнете да изтривате последната версия на macOS от вашата система и да преинсталирате Mojave.

Свързани:

    Няколко начални стъпки

    Преди да започнете, има въпрос за данните. Всички методи, които ще използвате за връщане към macOS Mojave, ще изтрият твърдия ви диск. Това означава, че ще загубите всичко на стартовия си диск, включително вашите файлове, данни, настройки и приложения.

    Така че, разбира се, препоръчваме да архивирате колкото се може повече данни.

    Въпреки че можете да използвате Time Machine за това, разумно е да използвате обща медия или платформа за съхранение в облак за важни файлове.

    В зависимост от създаденото от вас резервно копие на Time Machine и версията на macOS, която се изпълнява, може да не успеете да си върнете файловете.

    Също така е умно да си водите бележки за важни настройки и предпочитания. Препоръчваме ви да правите екранни снимки на вашите специфични системни настройки, да въвеждате лицензионни ключове и пароли в мениджъра на пароли и да копирате важни файлове на множество места.

    Как да преминем към macOS Catalina до macOS Mojave

    След като архивирате важните си данни, можете да преминете през един от следните методи, за да изтриете macOS Catalina от вашата машина и да си върнете macOS Mojave.

    Не просто ги четете по ред. Ще искате да намерите конкретната ситуация, която се отнася за вас, и да следвате тези инструкции. В противен случай може да не можете да продължите.

    Ако вашият Mac е доставен с работещ macOS Mojave

    Ако вашето Mac устройство е доставено с MacOS Mojave, тогава методът ви за понижаване вероятно е най-лесният.

    Това е така, защото ако изтриете диска си и преинсталирате macOS с помощта на Disk Utility, вашият Mac ще инсталира версията на macOS, доставена с вашия компютър.

    • Кликнете върху Apple в горната лента на менюто.
    • Изберете Рестартиране.
    • Когато вашият Mac се рестартира, задръжте Command + R, за да стартирате в режим на възстановяване.
    • От менюто OS X Utilities изберете Disk Utility
    • Сега изберете стартовия диск и изберете Изтриване.
    • Излезте от помощната програма на диска.
    • Изберете Преинсталиране на macOS от менюто на OS X Utilities.
    • Натиснете Продължи и следвайте инструкциите.

    Това е почти всичко. След като macOS Mojave се върне и работи на вашата машина, можете да продължите, за да си върнете данните.

    Ако имате архивиране на macOS Mojave

    Ако сте доставили Mac с по-стара версия на macOS, но сте направили резервно копие на Time Machine, преди да надстроите до macOS Catalina, можете просто да понижите версията с този архив.

    • Кликнете върху Apple в горната лента на менюто.
    • Изберете Рестартиране.
    • Когато вашият Mac се рестартира, задръжте Command + R, за да стартирате в режим на възстановяване.
    • От менюто OS X Utilities изберете Disk Utility
    • Сега изберете стартовия диск и изберете Изтриване.
    • Върнете се в менюто на OS X Utilities и изберете Restore от Time Machine backup.
    • Изберете резервното копие, от което искате да възстановите - колкото по-скорошно, толкова по-добре (стига да не работеше macOS Catalina).
    • Следвайте инструкциите на екрана.

    Ако вашият Mac не е доставен с Mojave и нямате резервно копие

    Ако вашият Mac не е доставен с инсталиран macOS Mojave и нямате скорошно архивиране, ще трябва да създадете стартиращ инсталатор, преди да продължите да изтривате устройството си.

    На този етап имате няколко възможности.

    Ако macOS Catalina все още не е пусната, когато четете това, можете или да изтеглите инсталатора на macOS Mojave от Mac App Store. В противен случай можете да изтеглите macOS Mojave от тази връзка към iTunes - макар и само ако вече не използвате macOS Mojave на вашата машина.

    След като изтеглите инсталатора, просто вземете USB устройство с поне 16 GB. След това отворете терминал и въведете следната команда.

    sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/(YOUR_USB_DRIVE_VOLUME_NAME) –applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app –nointeraction_

    Това ще форматира USB носителя и ще копира инсталационните файлове върху него. Това ще отнеме от 10 до 15 минути, в зависимост от вашия Mac.

    Сега (и само сега) можете да продължите да изтривате macOS от вашия компютър.

    • Кликнете върху Apple в горната лента на менюто.
    • Изберете Рестартиране.
    • Когато вашият Mac се рестартира, задръжте Command + R, за да стартирате в режим на възстановяване.
    • От менюто OS X Utilities изберете Disk Utility
    • Сега изберете стартовия диск и изберете Изтриване.
    • След като приключите, включете вашия USB носител.
    • Натиснете Рестартиране и задръжте клавиша за опции.
    • macOS Mojave сега трябва да започне да се инсталира на вашия компютър.

    След като получите macOS Mojave

    След като macOS Mojave бъде инсталиран на вашата система, можете да започнете да изтегляте отново приложенията си и да си върнете данните.

    Това може да е малко досаден процес, защото най-вероятно няма да можете да използвате Time Machine.

    скорошни публикации