Първи стъпки с използване на персонализирани шрифтове в iOS 13 и iPadOS

Apple в iOS 13 и iPadOS представиха възможността да използват персонализирани шрифтове технически общосистемно. Но дори и да използвате най-новия софтуер, може да не сте го виждали.

Това е така, защото способността на персонализирания шрифт има няколко ограничения - поне в момента - и че всъщност това е доста тиха функция досега. Но има скорошна актуализация на приложение на трета страна, която може да предостави добра възможност да изпробвате персонализирани шрифтове за себе си на iPhone, iPad или iPod touch.

Свързани:

  Персонализирани шрифтове в iOS 13 и iPadOS

  Apple представи възможността да инсталира и използва персонализирани шрифтове в цялата система в iOS 13 и iPadOS.

  Тази функция е доста проста: можете да инсталирате и използвате персонализирани шрифтове в iOS 13 и iPadOS. Тези шрифтове работят в цялата система - макар и може би не по начина, по който може да очаквате.

  Въпреки че функцията беше обявена като част от iPadOS, вероятно като начин да направи системата по-скоро като компютър, тя също е напълно достъпна на iPhone като част от iOS 13.

  Що се отнася до това, Apple казва, че потребителите могат лесно да намерят потребителски приложения в App Store и да ги инсталират в своята система. Оттам те могат да управляват персонализирани приложения от Настройки - и да ги използват в своите „любими приложения“.

  Apple има тенденция да бъде доста ограничителен с мобилните си операционни системи, така че възможността за използване на персонализирани шрифтове е добре дошла промяна за много потребители.

  Докато Apple обяви функцията още през юни, всъщност беше сравнително тихо допълнение с не много фанфари. Това е до тази седмица, когато производител на приложения на трети страни представи нов начин да се възползва от него.

  Ограничения на способността

  Докато Apple нарича персонализираните шрифтове общосистемна функция, всъщност няма да можете да промените системния или потребителския шрифт. Това вероятно ще остане Сан Франциско в обозримо бъдеще.

  Съществуват и някои съображения относно съвместимостта. Наред с възможността потребителите да инсталират шрифтове, Apple представи нов API, който ще позволи на разработчиците на приложения на трети страни да добавят поддръжка за функцията в собствените си приложения.

  Към писането на тази статия наличността на приложения, които поддържат персонализирани шрифтове, не е твърде широка. Но това вероятно ще се промени в бъдеще.

  Също така си струва да се отбележи, че Apple може да изненада всички и да позволи на потребителите да използват персонализирани шрифтове в други системни настройки. Въпреки че не очакваме да можем скоро да заменим Сан Франциско с друг шрифт, има много други начини, по които потребителите наистина могат да се възползват от потребителските шрифтове.

  Персонализирани шрифтове на Adobe Creative Cloud за iPad

  Не знаете откъде да вземете персонализирани шрифтове за iOS? Опитайте Adobe Creative Cloud. Има 1300 безплатни шрифта за всички потребители - и над 17 000 за абонатите на Creative Cloud.

  Говорейки за разработчици на трети страни, Adobe наскоро издаде нова актуализация за приложението си Creative Cloud, която може да позволи на потребителите сериозно да се възползват от новата функция по поръчка на шрифта.

  По-конкретно, приложението Creative Cloud вече позволява на потребителите да инсталират шрифтове от базата данни Adobe Font на своите iPhone или iPad. Това е голяма работа, когато вземете предвид колко шрифта има.

  В Adobe Fonts има повече от 17 000 шрифта, но както бихте очаквали, за достъп до тях ще ви е необходим абонамент за Creative Cloud.

  Но не се разочаровайте. Adobe всъщност направи 1300 от тези шрифтове достъпни за всички потребители на iOS 13 или iPadOS.

  Самото приложение Creative Cloud също е силно препоръчително за всеки потребител на Creative Cloud, тъй като предлага лесна организация на проекти чрез облачно хранилище на Adobe. Но дори и да не сте, все пак си струва да се изтегли само за безплатните шрифтове.

  Други възможности

  Докато актуализацията на приложението Adobe Creative Cloud привлече известно внимание от страна на медиите, всъщност има някои други приложения на трети страни, които ви позволяват да инсталирате персонализирани шрифтове.

  Не говорим за калпавите приложения за заобикаляне. Това са приложения, които са напълно съвместими с персонализирания API на Apple за шрифтове.

  Ще използваме Creative Cloud за целите на тази статия. Но ако сте дизайнер, тип маниак или някой, който просто иска да използва персонализирани шрифтове, препоръчваме ви да проверите други приложения като Font Diner.

  Използване на персонализирани шрифтове в iOS 13 и iPadOS

  Сега, когато сте добре запознати с възможностите и ограниченията на функцията за персонализиран шрифт, ето как всъщност да се заемете с инсталирането и използването на персонализирани шрифтове на вашия iPhone или iPad.

  Инсталиране и управление на персонализирани шрифтове

  Като използвате Adobe Creative Cloud като пример, инсталирането на вашите шрифтове всъщност е доста просто.

  Както споменахме по-рано, ще използваме Adobe Creative Cloud за целите на тази статия. Това се дължи на репутацията на Adobe и качеството на наличните шрифтове.

  Имайте предвид, че ще трябва да създадете акаунт в Adobe за достъп до 1300 безплатни шрифта. Но не е нужно да плащате за нищо друго, за да ги получите. Абонамент за Creative Cloud се изисква само ако искате пълния каталог от 17 000.

  • Изтеглете приложението Adobe Creative Cloud от App Store на вашия iPhone или iPad.
  • Влезте или създайте безплатен акаунт в Adobe.
  • Докоснете бутона Шрифтове в долната лента на менюто, за да отворите раздела Шрифтове.
  • Оттук можете да разгледате пълния списък с наличните шрифтове (безплатни или платени).
  • За да инсталирате шрифт, просто натиснете Инсталиране на шрифтове.
  • Потвърдете диалоговия прозорец на iOS, като докоснете Инсталиране.

  В приложението Adobe Creative Cloud можете също да докоснете раздела Инсталирани шрифтове, за да прегледате шрифтовете, които сте изтеглили преди.

  Можете да управлявате персонализирани шрифтове в облачното приложение Adobe Creative, както и в основното приложение за настройки.

  Можете също така да управлявате шрифтовете си и да ги изтривате, ако искате, като отворите Настройки -> Общи -> Шрифтове.

  Къде можете да използвате персонализирани шрифтове

  Към момента можете да използвате персонализирани шрифтове в определени местни приложения на Apple и iWork като Pages и Keynote.

  Ето какво е с персонализираните шрифтове в iOS 13 и iPadOS: в момента не можете да ги използвате на много места. Но това вероятно ще се промени с течение на времето.

  Въпреки че приложения като Notes или Mail трябва технически да са съвместими с персонализирани шрифтове, в момента те не се попълват в последната версия на iPadOS или iOS 13.

  Това вероятно е грешка или пропуск от страна на Apple. Просто знайте, че с течение на времето компанията вероятно ще въведе по-широка поддръжка за персонализирани шрифтове в собствените си приложения. Разработчиците на трети страни, особено тези в сферата на дизайна, също вероятно ще направят същото.

  Междувременно добър начин да ги тествате е да ги използвате със собствените приложения на iWork на Apple. Това включва страници, ключови бележки и номера.

  Ето един пример.

  • Изтеглете приложение iWork като Pages или Keynote, ако още не сте го направили.
  • Създайте нов документ.
  • Докоснете иконата Paintbrush в горната лента на менюто.
  • Докоснете изписания шрифт близо до заглавието Шрифт.
  • Превъртете надолу и потърсете шрифта, който сте изтеглили и инсталирали.

  Използвате ли персонализирани шрифтове на вашия iPad? Кои са някои от проблемите, с които се сблъсквате, когато използвате персонализирани шрифтове? Как може Apple да подобри функцията на персонализираните шрифтове за потребителите?

  скорошни публикации

  $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found