Защита на поверителността и сигурността на Apple Watch

Вероятно има много малко устройства, които са толкова близки за вас като вашия Apple Watch. Само помислете - вашият iPhone може да не е постоянно в ръката ви, но вашият Apple Watch е почти винаги на китката ви.

Вашият Apple Watch вероятно има много по-малко от вашата лична информация от вашия iPhone, но носимият все още може да изложи доста голяма част от вашите чувствителни данни. Поради това е умно да се запознаете с някои от настройките за поверителност и сигурност, налични в watchOS.

Проверете вашите разрешения за Apple Watch

Apple Watch и iPhone са сложно свързани - особено ако не притежавате клетъчно оборудван модел.

По принцип това означава, че приложенията на watchOS понастоящем разчитат на своите аналози на iOS за разрешения на приложения. Това може да се промени в watchOS 6, тъй като Apple Watch получава собствен App Store.

Проверете настройките за поверителност, които засягат Apple Watch

Но в момента това означава, че приложенията, които имат разрешение за достъп до вашите данни за местоположение, контакти и здравни настройки на вашия iPhone, ще имат същите разрешения в watchOS.

 • Можете да редактирате разрешенията за услуги за местоположение за приложения в Настройки -> Поверителност. Добре е да ограничите това за повечето приложения, които не се нуждаят от него.
 • Можете да промените кои приложения имат разрешение да четат или пишат здравни данни в приложението iOS Health. Просто натиснете бутона Източници в долната лента на менюто.
 • Разрешението за редактиране на анализ се извършва, като отворите Настройки -> Поверителност - Анализ. Деактивирайте превключвателя до Споделяне с разработчици на приложения.

Ако сте особено загрижени за това, че Apple има данни за сърдечния ритъм и фитнес за проследяване като цяло, можете да ограничите тези показатели за данни в приложението iOS Watch. Просто се насочете към менюто Поверителност.

Докоснете Настройки> Поверителност на вашия Apple Watch, за да започнете

Имайте предвид, че това ще попречи на някои от здравословните и фитнес функции на Apple Watch - което може да бъде нарушител на сделките за някои.

Преразгледайте паролата си за Apple Watch

Четирицифрените пароли преди бяха норма, що се отнася до устройствата на Apple. В наши дни Apple препоръчва по-дълги пароли - и с добра причина. Добавете няколко цифри към парола и правите устройството си много по-сигурно

По подразбиране Apple Watch използва четирицифрена парола. Но можете да редактирате това поведение в приложението iOS Watch. Просто докоснете менюто Passcode и деактивирайте превключвателя до Simple Passcode.

След като го изключите, можете да въведете парола, която е толкова дълго, колкото искате. По този начин вашият Apple Watch ще бъде много по-сигурен.

Също така си струва да се отбележи, че не трябва да деактивирате превключвателите до Откриване на китката и отключване с iPhone. И двете функции ще направят използването на вашия Apple Watch много по-удобно с по-дълга парола - така че не си струва да ги деактивирате.

  Въпреки че може да искате да свалите Apple Watch и да можете да го използвате на бюрото си, това не е добра идея. Просто го дръжте заключен зад по-дълга парола и го дръжте на китката си.

  Ако имате специфични нужди за поверителност или сигурност или просто се притеснявате да разглеждате данните си, може би си струва да активирате Erase Data.

  Това ще изтрие вашия Apple Watch след 10 неуспешни опита за парола. Това е чудесно за хора в особено ситуации на сигурност, но по-малко за тези с деца, които обичат да се забъркват с техническите ви джаджи.

  Забравена Apple Watch? Използвайте FindMy App, за да го проследите

  Така че вашият Apple Watch е откраднат - какво сега? Въпреки че може да не успеете да предотвратите кражбата или загубата на вашия часовник, можете да се запознаете с няколко опции, които могат да ви бъдат полезни, ако случаят е такъв.

  Първо най-важното. Запознайте се с приложението Find My iPhone или Find My в iOS. Можете да получите достъп до него по два начина, чрез приложение или като отидете на iCloud.com. Във всеки случай приложението Find My ще ви позволи да проследите последното известно местоположение на вашия Apple Watch (или текущото му местоположение, ако имате клетъчен модел). В iOS 13 те са заменени от FindMy App.

  Новото приложение FindMy може да ви помогне да проследите загубения си Apple Watch

  Можете също така да изтриете отдалечено данните на Apple Watch или да включите Lost Mode. Освен всичко друго, Lost Mode ще деактивира Apple Pay на вашия Apple Watch.

  Друга добра защита срещу загуба или кражба е Activation Lock. По принцип той предотвратява изтриването на Apple Watch и повторното му използване, освен ако не разполага с вашия Apple ID и парола.

  Заключването за активиране е включено по подразбиране. Ако можете да видите вашия Apple Watch в приложението Find My, то е активирано.

  Не забравяйте, че ще трябва да деактивирате заключването на активирането, ако някога се наложи да включите Apple Watch за сервиз. Веднага щом получите обратно вашия Apple Watch от ремонтните техници, не забравяйте да влезете отново в iCloud на вашия часовник, за да го активирате отново.

  Други бързи съвети

  Разрешенията, паролите и приложението Find My са основните методи за поддържане на сигурността и поверителността на вашия Apple Watch. Но ето някои допълнителни съвети, които могат да ви помогнат да укрепите своите носими и свързани устройства на Apple.

  • Имайте предвид отключването на вашия Mac. Ако имате Mac и Apple Watch, може да имате отключване с активиран Apple Watch. Това е невероятно бърза и лесна функция, но имайте предвид това. Някой може потенциално да влезе във вашия Mac, ако просто сте наблизо, но не сте на компютъра си. Докато Apple Watch ще ви докосне, когато отключи вашия Mac, може да не го забележите сред многото други известия, които получавате.
  • Направете известията си по-лични. Получаването на известия направо на китката ви е, разбира се, доста удобно - но може и да представлява риск за поверителността в зависимост от това кой е около вас. Можете да скриете съдържанието на известията на вашия Apple Watch, като отворите приложението Watch -> Notifications и активирате поверителността на Notification.
  • Не се притеснявайте за спешна SOS. Това е полезна функция, която потенциално може да спаси живота ви в извънредна ситуация. Apple отбелязва, че вашето местоположение се изпраща само до близките спешни служби, които имат системата Rapid SOS. Всички данни, които Apple споделя с първите отговорили, се изтриват за 24 часа.

  Надяваме се, че тази статия ви е била полезна. Продуктите на Apple като цяло са много сигурни и Apple надхвърля и надхвърля опитите да защити поверителността и сигурността на своите потребители. Рисковете често се проявяват при използване на по-малко известни приложения на трети страни на вашите продукти на Apple. Все още имате контрола и можете да блокирате разрешенията за достъп за тези приложения.

  Моля, уведомете ни, ако имате въпроси или коментари.

  скорошни публикации

  $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found