Вируси и друг зловреден софтуер. Може ли iPad (или iPhone) да е заразен?

Вирусът е вид софтуерна програма, която се разпространява от едно устройство на друго. Компютрите с Windows са най-използваната от зловреден софтуер платформа в света на компютрите. В света на мобилните устройства Android оглавява класациите като най-използваната от зловреден софтуер платформа. Ако обаче току-що сте преминали към iOS (напр. IPad или iPhone) и се притеснявате от вируси и друг зловреден софтуер, не се притеснявайте, тъй като към момента няма известни iOS вируси (например червеи, троянски коне или шпионски софтуер) които могат да заразят iPad или iPhone, които не са били прекъснати. Въпреки това, джейлбрейкът може да причини уязвимости в сигурността.

Това означава, че освен ако вашият iPhone или iPad не са разбити, не е възможно да бъдете заразени от вирус. Освен това устройствата с iOS нямат файлов мениджър за атака на вирус и повечето вируси са написани като изпълними файлове (.exe файлове), които просто няма да работят на iPad или iPhone. Плътният контрол на Apple върху iOS и App Store осигурява защита срещу злонамерен софтуер и вируси.

Ами имейлите и съобщенията?

Известно е, че вирусите често се разпространяват чрез прикачени файлове в имейл съобщения или чрез текстови съобщения. Можете свободно да отваряте своите имейли и прикачени файлове, без да се притеснявате дали имейлите / съобщенията / прикачените файлове съдържат вируси, тъй като е невъзможно да се изпълни програма, освен ако не е изтеглена от App Store.

Свързани: Съвети за сигурност на Mac и избягване на вируси

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found