Програма за изтегляне на батерията: Вашият 15-инчов MacBook Pro може да представлява пожар

Миналата седмица Apple обяви програма за изтегляне на батерията за някои от техните 15-инчови MacBook Pro устройства. В съобщение за пресата на Apple се казва, че батерията в тези устройства „може да прегрее и да представлява риск от пожарна безопасност“.

Apple предлага безплатни подмяна на батерии за всички MacBook Pro устройства, засегнати от изтеглянето. Те също така настояват клиентите незабавно да спрат да използват засегнатите устройства.

Разберете всичко, което трябва да знаете по-долу.

Има ли право на моя MacBook Pro за изтегляне и подмяна на батерията?

Както е посочено на уебсайта на Apple, само „ограничен брой“ MacBook Pro устройства са засегнати от това изземване на батерията. По-конкретно, устройства от трето поколение MacBook Pro (без Touch Bar), които се продават основно между септември 2015 г. и февруари 2017 г.  

За да разберете дали изземването на батерията засяга вашия MacBook Pro, трябва да имате името на модела и серийния номер.

Следвайте стъпките по-долу, за да разберете дали вашият MacBook Pro отговаря на условията за изтегляне и подмяна на батерията:

  1. Отидете на > Всичко за този Mac.
  2. Погледнете името на модела, което се появява, засегнатите модели четат:

    MacBook Pro (Retina, 15-инчов, средата на 2015 г.)

  3. Ако вашият модел е засегнат, щракнете двукратно и копирайте серийния номер.
  4. Следвайте тази връзка, за да въведете своя сериен номер в проверката за допустимост на Apple.
  5. Ако вашият MacBook Pro отговаря на условията за изтегляне на батерията, спрете да го използвате незабавно.
Намерете своя модел и сериен номер на MacBook Pro в прозореца About This Mac.

Различните модели MacBook или тези с недопустими серийни номера не могат да получат безплатна подмяна на батерията. И все пак може да искате да разгледате други програми за ремонт и обмен на уебсайта на Apple.

Как да получа подмяна на батерията?

Ако вашият 15-инчов MacBook Pro отговаря на условията за изтегляне на батерията, имате три възможности за безплатна подмяна:

  1. Посетете оторизиран доставчик на услуги на Apple
  2. Посетете магазин за продажба на дребно на Apple
  3. Свържете се с екипа за поддръжка на Apple за услугата за изпращане по пощата

Който и маршрут да изберете, Apple изпраща вашия MacBook Pro за обслужване, което отнема 1-2 седмици. Съобщава се, че това забавяне е отчасти, защото Apple трябва да използва наземна доставка, поради риск от пожар на батерията.

Клиентите извън САЩ вероятно ще изпитат по-дълго време на изчакване. Apple цитира например 2-3 седмици във Великобритания.

Намерете най-близкия магазин за продажба на дребно на Apple или оторизиран доставчик на услуги от уебсайта на Apple.

Изземването на батерията не засяга вашата гаранция на MacBook Pro или законовите права. Ако вашият MacBook Pro се нуждае от други ремонти, трябва да уредите Apple да ги завърши и тях.

Уверете се, че сте създали резервно копие на вашия MacBook Pro, преди да го изпратите за ремонт.

Как да архивирам своя MacBook Pro, ако не мога да го използвам?

Apple изброява противоречиви съвети на своята страница за изземване на батерията. Спрете да използвате устройството, ако отговаря на условията за подмяна на батерията, но също така го архивирайте, преди да го изпратите.

Не можете да архивирате MacBook, без да го използвате, така че какво трябва да направите?

Ето защо е добра идея да правите редовни архиви, но все още не го правя.

Apple иска да спрете да използвате вашия MacBook Pro, защото батерията може да прегрее и да предизвика пожар. Това е разбираемо. Но вашият MacBook Pro може да бъде изтрит в ремонта и ако нямате резервно копие, можете да загубите всичките си данни.

Препоръчваме да използвате най-добрата си преценка тук. Ако имате достатъчно скорошно архивиране или няма нищо важно на вашия MacBook Pro, не го използвайте, докато Apple не замени батерията.

Като алтернатива, ако на вашето устройство има незаменими документи и снимки, може да си струва риска да го включите и архивирате. Предлагаме ви да поддържате MacBook Pro добре проветрив и да не го оставяте без надзор.

Какви други програми за извикване на MacBook има?

Можете да видите всяка програма за изтегляне, ремонт и обмен на уебсайта на Apple.

Това не е първият случай, в който Apple отзовава някои от своите продукти. Дори не за първи път MacBook Pro изпитва проблеми.

През април миналата година Apple обяви програма за подмяна на батерията за 13-инчови MacBook Pro устройства поради подуване. За разлика от изземването на 15-инчовия MacBook Pro на батерията, Apple не смята това за проблем с безопасността.

Оттогава има и програми за ремонт на подсветки на дисплея, SSD и клавиатури.

Разгледайте всяка програма за разширяване и ремонт на уебсайта на Apple. Може дори да имате право на безплатен ремонт на вашата машина, за който не сте знаели!

Уведомете ни в коментарите дали батерията на MacBook Pro се нуждае от подмяна. Или ако имате опит с други програми за ремонт на Apple, кажете ни и за това!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found