Файлова система на Apple (APFS), BIG iOS 10.3 функция, която никога не сте чували

От време на време Apple пуска нещо, което наистина привлича вниманието ми. Миналата година Taptic Engine и Haptics ме разпалиха от любопитство и вълнение. Тази година, с пускането на iOS 10.3, твърдо насочвам погледа си към новата файлова система на Apple.

Свързани статии

  • Грешка по време на инсталиране на iOS 10.3
  • Mac бавен след надстройка?
  • iOS 10.3 Намери функцията ми AirPods

Нова файлова система? Защо сега?

Файловата система на Apple, известна като APFS, е файловата система от следващото поколение на Apple. Той е модерен, богат на функции и напълно оптимизиран за всички наши мобилни хардуерни нужди (и Mac също!) Пуснат на пазара тази година, APFS актуализира първо на вашите iDevices с iOS 10.3. По-късно през годината се актуализира в macOS и всички други операционни системи на вашите други продукти на Apple.

Вярвате или не, че новият iPhone 7+ използва тридесетгодишна технология

Това, което може да изненада обикновения потребител на Apple, е фактът, че иновативният хардуер на Apple и неговите усъвършенствани операционни системи все още работят на файлова система, разработена преди близо три десетилетия (по-точно 1985 г.) Да, това е 30 години - древна технология условия и по-стари от много потребители на Apple!

Помисли за това. Apple разработи настоящата файлова система HFS + (Hierarchical File System Plus) в ерата на флопи дисковете, когато 32 MB RAM е най-модерната технология.

За щастие 2017 г. донася много необходим чист въздух на нашите файлови системи с най-важната и изчерпателна версия на Apple до момента: Apple File System (APFS). И тази актуализация най-накрая е публична за iOS 10.3.

И така, нека разберем повече за това значително надграждане, какво се променя и защо е толкова важно.

Какво е толкова специалното в файловата система на Apple?

Накратко, файловата система на Apple е революционна. Тази актуализация наистина „променя всичко“. Само този път революцията е зад кулисите (а не по телевизията.) APFS е в гайките на това как функционират нашите продукти на Apple.

Както бе споменато, APFS замества сегашните файлови системи HFS и HFS +, използвани от Apple съответно от 1985 г. и 1998 г. Това са много интервенционни години. По времето, когато бяха въведени HFS и HFS +, SSD и Flash устройствата тепърва стартираха в научноизследователска и развойна дейност. И по това време никой не си представяше какво би могъл или би могъл да стане (гръбнакът на преносимите мултимедийни устройства и смартфони като новаторския iPod и iPhone).

Превъртайте напред към днешния ден и хората по целия свят носят своите данни и лична информация 24-7 със себе си на телефоните, часовниците и други устройства. И тези данни се измерват в GB и дори TB. Така че това, от което се нуждаят Apple и нейните 1 милиард и нарастващи клиенти, е по-интелигентна и по-адаптивна файлова система. И APFS е точно това.

Apple File System (APFS) е файловата система от следващо поколение на Apple, оптимизирана за съхранение на флаш памет и SSD устройство, използвано на всички iDevices, MacBooks и повечето нови Mac компютри. Подобрява производителността. И тя мащабира цялата гама продукти и операционни системи на Apple, от вашия Apple Watch и вашия Apple TV до върха на линията Mac Pro.

От 2017 г. APFS е планирана като файлова система по подразбиране за iOS, Mac OS, tvOS и WatchOS. И всички тези 1 милиард потребители на iDevice и Mac започват да преминават към тази чисто нова файлова система на Apple с въвеждането на iOS 10.3.

Какво казва Apple за APFS

„Файловата система на Apple е оптимизирана за Flash / SSD съхранение и се отличава със силно криптиране, метаданни за копиране и запис, споделяне на пространство, клониране на файлове и директории, моментни снимки, бързо оразмеряване на директории, примитиви за атомно безопасно запазване и подобрени основи на файловата система. ”

Нека сега да го разплетем

Спестяване на пространство?

APFS е създаден за мобилни устройства. Той изчислява наличния и използвания капацитет за съхранение по различен начин от HFS + и това често води до предоставяне на повече място за вашите данни след актуализиране до iOS 10.3 и APFS. Така например, типичен iPhone от 16 GB с 2 GB пространство, оставащо преди актуализацията, показва около 3 - 4 GB свободно място след надстройката, което е значително увеличение.

Други предимства на iDevice APFS

Текущите потребители съобщават за множество плюсове след актуализиране до APFS, включително много по-бързо отваряне и затваряне на приложение, бързо копиране на файлове и бързо индексиране, както и експортиране. Някои потребители откриват повишена надеждност, производителност И много по-добра ефективност на батерията.

Клониране?

Първо, възможността за създаване на клонинги ще спести ефективно файлове. Клонингите позволяват на операционната система да прави бързи и енергийно ефективни копия на файлове на том, без да се нуждае от допълнително място за съхранение.

Еднородност на файловата система

Истинската красота на APFS е, че той разполага с ТОЧНО СЪЩАТА файлова система на всички платформи, без повече варианти на HFS +, за да побере различни устройства. APFS расте с бъдещето. Така че за разлика от HFS или HFS +, APFS се изгражда динамично, като отчита необходимостта от промяна във времето с напредването на технологиите, софтуера и хардуера.

През следващите месеци, когато Apple пусне актуализации за всички свои операционни системи, APFS ще замени съществуващите ви файлови системи с цел да има единство на файловата система между вашите iDevices, Apple Watches и Mac (и всички бъдещи нови продукти на Apple).

Копиране, преместване и запис

Всички ние страдаме от функциите за бавно копиране и преместване на iDevice и Mac! Отдавна се нуждаем от подобрение на Copy and Move и той отдавна е на радара на Apple. Сега, чрез APFS, потребителите вероятно ще получат значителен тласък при копиране и преместване. В демонстрация, дадена на WWDC миналата година, Eric Tamura дублира най-новата версия на iTunes на флаш устройство, форматирано като APFS. Резултатът беше бърз - почти 20-секундно подобрение в сравнение с HFS + форматирано устройство.

В APFS, ако потребителят направи точно копие на файл, Apple File System определя, че няма нужда да създава две копия. Това, което APFS създава, е връзка към местоположението към този единствен файл. Следователно, само едно истинско копие е на твърдия диск и вашият Mac прекарва по-малко време за писане на данни. Копирането при запис на APFS спестява дисково пространство и ускорява производителността при копиране на файлове, като сочи към същия файл в сектора на твърдия диск. За потребителя копираните файлове продължават да се представят като два уникални и отделни файла.

Перфектен мач за Mac

Apple изгради APFS за мобилни устройства като iPhone, iPad и Apple Watch. Но не се заблуждавайте, APFS пасва идеално на вашите Mac компютри. Той е предназначен за ВСИЧКИ, от MacBooks до Mac Pros. На вашия Mac Apple File System поддържа неща като по-бързо зареждане и време за зареждане на приложението.

Защита при срив

APFS също така осигурява отлична защита срещу срив за вашия Mac, като използва нова схема за копиране и запис на метаданни, където метаданните на вашия Mac записват на ново място в стабилно хранилище. За тези, които са изпитали белия екран на смъртта или въртящата се плажна топка (също на смъртта), тази защита срещу катастрофа е добре дошла новина!

Така че с APFS, ако вашият Mac изпада в паника, губи мощност или има подобни проблеми при стартиране и производителност, APFS защитава вашите данни и ги пази в безопасност. Няма повече притеснения да загубите всичко след прекъсване на електрозахранването или паника на ядрото.

Бързо оразмеряване на директорията

Друга страхотна функция на APFS за Mac е бързото оразмеряване на индекса. Някога трябва ли да знаете колко място заема определена папка или приложение? Избирате папка (или приложение) и натискате командата ⌘ + I (или File> Get Info) и се появява панел с информация. Но всичко, което виждате, е „изчисляване на размера“ и изглежда, че се мотае завинаги, докато накрая се запълни с действителния размер на файла!

Е, потребителите на Mac се оплакаха достатъчно, че Apple забеляза и направи малка, но красива промяна с APFS. Сега той съхранява тази информация за размера някъде другаде, отделно от оригиналната директория. Използването на така наречените атомни операции позволява на вашия Mac да актуализира размера в отделен запис, поддържан от файловата система. Това, което означава за нас, е бърз отговор, когато искаме информация за размера на папки, файлове, приложения и т.н.

Обърнете внимание на своето пространство

За потребители на Mac, които разделят HD дисковете си (и за тези, които не го правят, но би трябвало), функцията за споделяне на пространство е доста страхотна. По същество той динамично разделя един диск на множество томове.

По-конкретно, един „контейнер“ на APFS ви позволява да създавате множество томове в него, да споделяте свободно свободно пространство между томовете и да адаптирате размера и оформлението на тези томове. Така че, когато даден том се нуждае от повече място, отивате в контейнера, за да разпределите повече пространство от текущия си пул. Контейнерът APFS създава гъвкави обеми и вие коригирате тяхното съхранение според вашите нужди.

Apple съобщава, че в момента повечето потребители не разделят твърдите си дискове. Потребителите не разделят HFS +, защото е трудно и изисква планиране и прогнозиране. С APFS и простотата на споделянето на пространство, надяваме се, повече iFolks скачат на бандата на дяла. Това е чудесен начин да създадете отделни томове за вашите системни файлове спрямо вашите данни, да стартирате множество версии на macOS или OSX, за хора, работещи с Boot Camp или желаещи да архивират към дял на Time Machine.

Ще взема 64 бита всеки ден!

APFS използва истински 64-битови естествени полета и номерът на inode и времевите клейма вече са 64-битови. Записите на файловете и директориите, които сочат към това къде блоковете живеят на дисковете, също са 64-битови.

За ежедневните потребители това се превръща в две значителни предимства. Първо, данните се обработват на по-големи парчета, което води до повишена точност. И второ, вашата система сочи към по-голям брой места във физическата памет, което е равно на по-бързата производителност.

По-силно криптиране

Друга атрактивна характеристика на APFS е неговата парадигма за криптиране. С файловите системи на Apple получавате стабилни функции за защита на данните и пълно криптиране на диска. APFS криптира всеки файл на вашия iDevice поотделно.

Допълнителните подобрения на сигурността включват поддържане на множество нива на криптиране на файловата система. Многофункционалният метод за криптиране на APFS поддържа три различни режима: криптиране на метаданни, криптиране на файл и криптиране по степен.

Така че, когато APFS излезе на macOS, ще има три опции за криптиране, от които да избирате: без криптиране, криптиране с един ключ и криптиране с няколко ключа.

По-силното криптиране е значителна стъпка напред в доказването на ангажимента на Apple към сигурността и поверителността на потребителите.

Старее грациозно

Една от най-големите причини да смятаме, че тази актуализация е революционна, е, че е тук за дълги разстояния. Техническият гигант планира да използва тази файлова система за години напред и да вгради дълголетие и място за подобрение в APFS. Той е в състояние да обработва нови подобрения и се казва, че обработва до девет квинтилиона файлове в един том. За хората, които са се борили по математика, това са много данни, в основата си едновременни изчисления.

Освен това, докато HFS + предлага 1-секунден клеймо, APFS може да се похвали с мълниеносна бърза 1-наносекундна клейма! И APFS поддържа разредени файлове (HFS + не.) Разредените файлове не трябва да запазват празни байтове. Вместо това в разредените файлове празните байтове са представени от метаданни, което води до по-ефективно използване на пространството за съхранение.

Всичко, което блести, не е злато: APFS недостатъци

Добре, нищо в технологиите не е надеждно. С APFS определено има някои ограничения

  • Понастоящем APFS не поддържа стартови дискове или хибридните Fusion Drives. Архивите на Time Machine не се поддържат. И томовете, форматирани в APFS, не могат да бъдат криптирани с помощта на FileVault. (Това ще се промени преди публичната версия на macOS)
  • Имената на файловете са чувствителни към малки и големи букви (добре, това е голямо, особено за ежедневните потребители, които не са свикнали да обръщат внимание на чувствителността на малки и големи букви)
  • OS X 10.11 Yosemite или по-стари версии не разпознават устройства с форматиран APFS. Така че, ако използвате Mac с устройство APFS, не можете да прехвърляте файлове на по-стар Mac, който използва Yosemite или по-долу
  • APFS работи само на 64-битови устройства. Така че няма актуализация на APFS за хора с по-стари iDevices като iPhone модели 5, 5C и iPad 4-то поколение

Подгответе се за APFS

Apple обича, когато нашите актуализации „просто работят“. Но всички знаем болката и разочарованието, когато нещата се объркат. Така че, както всяка друга актуализация на вашия iOS или OS, архивирайте устройството си, преди да актуализирате! Нека го кажем отново, архивиране преди актуализиране - да, наистина е толкова просто.

Препоръчваме така нареченото излишно архивиране, където архивирате своите устройства чрез два различни метода, като iCloud и iTunes или още по-добре, следвайки нашето правило за архивиране 2X2 с 2 локални и 2 отдалечени резервни копия. Важното тук е създаването на резервно копие локално (например на вашия HD с помощта на iTunes или на външен твърд диск) и в облака.

Актуализиране до APFS на iDevices

Така че, когато актуализирате до iOS 10.3, вашата файлова система се променя на APFS. Звучи страшно, но не е! За повечето от нас е точно като всяка друга актуализация на iOS - преходът е безпроблемен. Вашите данни остават същите, вашите приложения все още са там и вашият iPhone, iPad или друг iDevice работи нормално. Тъй като не взаимодействате директно с файловата система на iDevice, вероятно дори няма да забележите промяна - и това е много хубаво нещо. И добрата новина е, че много малко хора са съобщили за ВСЯКИ проблеми при актуализирането на своите iDevices до APFS.

iOS 10.3 променя рамката на вашия iDevice на APFS. За да преформатира вашия iDevice, Apple временно премества всички данни на вашето устройство, снимки, видеоклипове, музика, текстове и др., Изтрива го чисто и го преформатира с APFS и връща всички тези данни обратно на вашия iDevice.

Актуализиране на Mac и други

Тъй като взаимодействате с вашата файлова система на Mac, ще има някои забележими промени, след като вашият Mac бъде актуализиран до APFS. Ето защо APFS се пуска първо в iDevices, след това най-вероятно Apple Watches и телевизори и накрая, последната стъпка, в Mac (APFS в момента е на разположение за бета тестване за разработчици).

Отнема смелост

Да, чухме тази модна дума за премахване на жака за слушалки. Въпреки че поставяме под въпрос смелостта, необходима за премахване на жака за слушалки (Samsung и други са го правили преди години), ние смятаме, че решението на Apple да мигрира най-голямата си част от потребителите на продукти (главно пазара на iPhone) към Apple File System наистина е смело.

Обобщение

Макар често да се пренебрегва, новата файлова система на Apple APFS бележи повратна точка за разработчиците, производителите и потребителите на продукти на Apple. За потребителите APFS носи множество нови и добре дошли ползи, които правят нашите iLives по-бързи, по-богати и по-добри. Apple полага основите за бъдещето с APFS.

Повечето от тези предимства се случват под капака, така че ние като крайни потребители често не знаем и не оценяваме тяхната мощ. Но това, че не го виждаме, не означава, че не трябва да го признаваме. Докато всяка актуализация на iOS, watchOS, tvOS и macOS се предлага със звънци и свирки, те обикновено са предназначени да ни впечатлят и заслепят, така че ние актуализираме нашите устройства до най-новите и най-добрите.

По-често актуализациите са по-скоро зрелищни, отколкото грандиозни. Но в рамките на най-новата актуализация на iOS 10.3 и предстоящите актуализации на macOS, tvOS и watchOS се намира великолепният APFS на Apple за цветни стени! И нашите устройства на Apple никога повече няма да бъдат същите - и ние сме благодарни за това!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found