Mac работи бавно? Продажба? Как да нулирате MacBook Pro

И така, кога трябва да рестартираме MacBook или Mac? Понякога нашите Mac просто не работят както преди. Може би производителността се забавя. Или вашият Mac се срива малко твърде често. Може би постоянно виждате съобщения за грешка. Или любимият ви софтуер просто няма да работи.

По принцип вашият Mac просто не работи правилно.

Операционна система SOS. Помислете за нулиране на MacBook

Всички тези симптоми са толкова разочароващи, че може да се окажете, че искате да започнете от чист лист и да върнете вашия Mac към фабричните настройки.

Обичаме, че нашият Mac обикновено е лесен за използване и рядко изпитва видове проблеми, които редовно докладват от потребители на Windows. Но понякога се оказваме в точката на пречупване, където нашата Mac OS е толкова объркана, че преинсталирането или нулирането на операционната система е най-добрият ни път напред.

Мислите си да продавате или да подарявате? Първо нулирайте MacBook

Може би мислите да надстроите до най-новия mac и да продадете или подарите по-стария си модел. Ако е така, извършването на фабрично нулиране е от съществено значение, преди да изпратите текущия си Mac на път към нов собственик. Предаването на нашия mac на някого с  каквато и да е наша информация върху него е изключено. Това, което искаме да предоставим на новия собственик, е най-близкото до никога не използвания mac.

Така че по каквато и да е причина, било то подобряване на ефективността на текущия ви mac или подготовка за нов собственик, препоръчва се извършване на фабрично нулиране на mac. И за съжаление, това не е толкова проста операция, както сме свикнали потребителите на Mac.

Това ръководство ви помага да научите стъпките за нулиране на macbook pro и всички mac компютри, обратно към първоначалните фабрични настройки.

Забележка: Това ръководство е подходящо за Mac Pro, iMac, MacBook, MacBook Pro и MacBook Air.

Така че, без повече шум, 9 стъпки за възстановяване на mac до фабричните настройки

1- Клонирайте твърдия си диск, преди да нулирате MacBook

Когато нулирате вашия Mac, цялата информация и данни, които имате на твърдия диск, се изтриват. Така че, трябва да създадете резервно копие. Ние наричаме това клониране на вашия твърд диск - създаване на пълен архив на вашия HD и съхраняване за известно време.

В Apple ToolBox винаги препоръчваме да следвате правилото 2X2 за архивиране, което означава да запазите 2 локални резервни копия и 2 резервни копия в облак.

Когато извършвате нулиране до фабричните настройки, препоръчваме също да поддържате клонинг. Това  е стартиращ дубликат на вашия твърд диск - пълно и идентично копие на стартовия ви том, който се съхранява на външно устройство по такъв начин, че да можете да стартирате вашия Mac от него, ако е необходимо.

За да създадете истински клонинг, имате нужда от приложение и външен твърд диск.

Дума за машината на времето

Ако използвате Time Machine, значи вече имате хубав архив. Това не е истински клонинг, но съдържа цялата ви информация, приложения и други данни в архивите си. Така че, ако решите да използвате само Time Machine, не забравяйте да направите ръчно архивиране с Time Machine, преди да продължите към следващите стъпки.

За да извършите ръчно архивиране, отидете на Системни предпочитания. Изберете Machine Time. И поставете отметка в квадратчето „Показване на машината на времето в лентата с менюта“.

След като бъдете избрани, виждате изскачаща икона на машина на времето в десния ъгъл на лентата на менюто (близо до дата и час.) Щракнете върху тази икона и изберете Архивиране сега. Изборът, който гарантира, че имате всичко необходимо в архивите на Time Machine.

Drive Cloning в сравнение с Backup на машината на времето

Най-голямата разлика между клонингите и архивите на машината на времето са, че клонингите осигуряват незабавно възстановяване. С клонинг се връщате на работа веднага след срив на устройство или сериозни проблеми със стартовия обем.

Просто прикрепете вашето клониращо устройство, рестартирайте компютъра, докато държите натиснат клавиша Option, изберете клониращото устройство в Startup Manager и натиснете Return. И отново сте готови за работа. Така че завършвате всяка работа или проекти, преди да се справите с проблемното си устройство. Като работите на клонирано устройство, вие поправяте или подменяте основното си стартово устройство, когато графикът ви позволява.

С Time Machine възстановяването на вашите файлове на ново устройство или ремонтирано устройство отнема часове, може би дни. А възстановяването на цяло устройство от услуга за архивиране в облак отнема още повече време и зависи от скоростта на вашия интернет.

Използване на приложения за клониране на устройства на трети страни

Има много приложения, които архивират вашия Mac на външни устройства. За целите на илюстрацията представяме Cloner за копиране на копия. Друга популярна опция е SuperDuper. Както Carbon Copy Cloner, така и SuperDuper съществуват от доста време, така че имат добър опит. И двете се фокусират върху клонирането, демонстрират прост и лесен за разбиране потребителски интерфейс. И двете включват ясни функции за създаване и поддържане на стартиращи дубликати.

SuperDuper предлага основна безплатна версия и богата на функции платена версия. Carbon Copy Cloner за съжаление не е безплатен, но предлага 30-дневен безплатен пробен период.

С Carbon Copy Cloner процесът на клониране е лесен - вие избирате основния си твърд диск като източник и външен твърд диск като местоназначение. След като изберете, щракнете върху „Клониране“.

След като приключите, стартирате вашия mac от външния твърд диск, без повече ощипвания. Просто рестартирайте системата си и натиснете клавиша “option”. Ако системата се стартира добре, вие сте клонирали успешно и сте създали клонирано архивиране на вашия твърд диск.

2- Нулирайте NVRAM, преди да нулирате MacBook

Ако имате проблеми, свързани с избора на стартиращ диск, разделителната способност на екрана или силата на звука, нулирането на NVRAM на вашия Mac може да реши проблема. Или ако иконата на въпросителен знак се появи за кратко, когато Mac стартира, тогава нулирането на NVRAM обикновено решава този проблем.

Също така е добра идея да нулирате NVRAM, когато подготвяте вашия Mac за продажба или подаряване.

И така, какво, по дяволите, е NVRAM?

Малко количество от паметта на вашия компютър, наречено „енергонезависима памет с произволен достъп“ (накратко NVRAM), съхранява определени настройки на място, до което Mac OS има бърз достъп. Настройките, които се съхраняват в NVRAM, зависят от типа Mac, който използвате, и от типовете устройства, които свързвате с него.

Информацията, съхранявана в NVRAM, включва:

 1. Сила на звука на високоговорителя
 2. Резолюция на екрана
 3. Избор на стартиращ диск
 4. Скорошна информация за паниката на ядрото, ако има такава

Нулиране на NVRAM

 1. Изключете вашия Mac
 2. Намерете следните клавиши на клавиатурата: Command (⌘), Option, P и R
 3. Включете вашия Mac
 4. Натиснете и задръжте клавишите Command-Option-PR веднага след като чуете стартовия звук
 5. Задръжте тези клавиши, докато компютърът се рестартира и чуете звука за стартиране за втори път
 6. Освободете клавишите

След нулиране на NVRAM може да се наложи да преконфигурирате настройките за силата на звука на високоговорителите, разделителната способност на екрана, избора на стартиращ диск и информацията за часовата зона.

3-нулирайте контролера за управление на системата (SMC), преди да нулирате MacBook

Контролерът за управление на системата (SMC) е чип във вашия Mac, който управлява много от физическите части на машината, като LED индикатори, клавиатури и други периферни устройства, охлаждащи вентилатори и бутони за захранване. SMC също така определя някои поведения на вашия твърд диск, като например как се държи компютърът ви в режим на заспиване и как се справя със захранването. Индикатори, че вашият SMC може да се наложи да бъде нулиран:
 • Компютърните вентилатори работят с висока скорост, въпреки че компютърът не изпитва интензивна употреба и е правилно вентилиран
 • Подсветката на клавиатурата се държи неправилно на компютри Mac, които имат тази функция
 • Индикаторът за състояние (SIL) се държи неправилно на компютри Mac, които имат тази функция
 • Индикаторните лампи на батерията, ако има такива, се държат неправилно на лаптопи Mac, които имат несменяема батерия
 • Подсветката на дисплея не реагира правилно на промените на околната светлина на компютри Mac, които имат тази функция
 • Компютърът не реагира на бутона за захранване при натискане
 • Преносимият компютър на Mac не реагира правилно, когато затворите или отворите капака.
 • Компютърът спи или се изключва неочаквано
 • Батерията не се зарежда правилно
 • Индикаторът за захранване MagSafe не показва правилната активност
 • Компютърът се представя необичайно бавно, въпреки че не изпитва необичайно високо използване на процесора
 • Иконите на приложенията могат да отскачат в Dock за продължителен период от време, когато се отворят
 • Приложенията може да не функционират правилно или да спрат да отговарят след отваряне
 • Компютър, който поддържа режим на целево показване, не превключва в или извън целевия режим на показване, както се очаква, или превключва в или извън целевия режим на показване в неочаквани моменти
 • Осветлението около I / O портовете на Mac Pro (края на 2013 г.) не се активира, когато преместите компютъра

Нулирайте SMC на MacBook

Първо разберете дали батерията е сменяема. MacBook, които имат несменяема батерия, включват MacBook Pro (началото на 2009 г.) и по-късно, всички модели MacBook Air, MacBook (края на 2009 г.) и MacBook (Retina, 12-инчов, началото на 2015 г.).

Ако батерията не се сваля

 1. Изключете Mac
 2. Включете захранващия адаптер MagSafe или USB-C към източник на захранване и към вашия Mac
 3. Използвайки вградената клавиатура, натиснете Shift-Control-Option от лявата страна на клавиатурата, след това натиснете едновременно бутона за захранване
 4. Освободете всички клавиши, след това натиснете отново бутона за захранване, за да включите вашия Mac

Ако батерията е подвижна

 1. Изключете Mac
 2. Изключете захранващия адаптер MagSafe от Mac
 3. Извадете батерията
  1. Погледнете ръководството за потребителя на вашия MacBook за подробни инструкции как да премахнете батерията на вашия конкретен модел MacBook
 4. Натиснете и задръжте бутона за захранване за 5 секунди
 5. Свържете отново батерията и захранващия адаптер MagSafe
 6. Натиснете бутона за захранване, за да включите Mac

Светодиодът на захранващите адаптери MagSafe може да промени състоянията или временно да се изключи, когато нулирате SMC.

Нулирайте Mac Desktop SMC

Следвайте тези стъпки за базирани на Intel iMac, Mac mini, Mac Pro и Xserve.

 1. Изключете Mac
 2. Изключете захранващия кабел от порта за захранване на вашия Mac
 3. Изчакайте 30 секунди
 4. Включете отново захранващия кабел
 5. Изчакайте 5 секунди, след което натиснете бутона за захранване, за да включите Mac

Извършването на SMC нулиране помага за разрешаването на много проблеми, свързани със захранването и хардуера, които иначе не реагират на техниките за отстраняване на неизправности. С нулиране на SMC, много хардуерни проблеми, които сте срещнали, трябва да бъдат решени. Също така е добра идея да нулирате SMC, преди да продадете или подарите Mac. Не забравяйте, че само Intel Macs имат SMC контролер.

4-Деавторизиране на iTunes

Ако продавате или подарявате вашия Mac, тази стъпка е наложителна. Ако нулирате mac за вашата продължителна употреба, тази стъпка все още се препоръчва, но може да я пропуснете.

След това нека прекратим връзката между вашия компютър и вашия личен акаунт в iTunes.

Бърз съвет - Не забравяйте, че имате най-много 5 Mac към вашия акаунт в iTunes. Така че, никога не давайте акаунта си на никого.

За да прекратите връзката с вашия акаунт в iTunes, щракнете върху „Store“ в iTunes и след това „Deauthorize this computer“. Тук въвеждате вашия идентификатор и парола. След като предоставите тази информация, вашата система вече не е свързана с iTunes.

5- FileVault

Преди да продължите, най-добре е да деактивирате FileVault. Отворете „системни предпочитания“ и изберете „сигурност и поверителност“. Изберете FileVault и щракнете върху „Turn Off“.

6- Деактивирайте iCloud

Това е друга стъпка, която е от решаващо значение, ако продавате или подарявате вашия Mac. Ако почивате mac за продължителната си употреба, тази стъпка се препоръчва, но може да я пропуснете.

Ако изтриваме всичко от нашия твърд диск, винаги е по-безопасна опция да деактивирате и изтриете вашия акаунт в iCloud, преди да се придвижите по-нататък, тъй като има тенденция да причинява някои грешки.

За да деактивирате iCloud, отворете „системни предпочитания“, изберете „iCloud“ и след това „излезте“. Във всяко изскачащо меню не забравяйте да кликнете върху „Изтриване от Mac“, за да премахнете всичките си лични данни.

7- Рестартирайте в Recovery

Това е доста лесно. Просто кликнете върху иконата на ябълка в горния ляв ъгъл на екрана и изберете „Рестартиране“. Докато системата се рестартира, продължавайте да държите клавишите „Command“ и „R“ заедно, докато не видите прозореца на режима за възстановяване на вашия екран.

8- Изтриване на твърдия диск за нулиране на MacBook

След като се стартира в дяла за възстановяване, изберете „Disk Utility“ и след това „Continue“. Щракнете върху „Демонтиране“ и след това изберете раздела „Изтриване“, разположен сред горните бутони. Щракнете върху „изтриване“, за да изтриете всички данни.

Не забравяйте, че няма връщане от този момент, тъй като това ще изтрие всичко от вашия твърд диск. Така че, моля, уверете се, че имате пълен архив и / или клонинг на вашия твърд диск.

Ако не сте сигурни - не продължавайте. Качете се тази статия и следвайте стъпка 1

Когато приключите с изтриването, изберете „помощна програма за диска“, изберете твърдия диск и го монтирайте. За да излезете, щракнете върху „quit disk utility“.

9 - Преинсталирайте Mac OS или OS X, за да нулирате MacBook

Щракнете върху „Преинсталиране“ и останалото е лесно да се следва чрез инструкциите на екрана. Процесът изтегля най-новата версия на операционната система на mac на вашия твърд диск и инсталира.

Ако продавате или подарявате този Mac, не забравяйте, че по време на инсталационния процес да не въвеждате своя Apple ID или парола, тъй като лицето, което купува или получава вашия Mac, трябва да въведе своите собствени Apple ID и парола.

Резюме за как да нулирате MacBook

Когато вашият mac започне да действа наистина странно с неща като грешки на дисплея, замръзване или срив няколко пъти седмично, проблеми с графични проблеми, стават наистина горещи или обикновено висока латентност, е време да помислите за нулиране.

Ако продавате или подарявате своя Mac, не искате те да имат достъп до вашите файлове. Ето защо трябва сигурно да изтриете твърдия диск или SSD устройството на вашия Mac и да преинсталирате mac OS или OS X. Това означава, че вашите файлове ще бъдат защитени. И следващият собственик ще има Mac, който работи като нов!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found