Открита ли е течност в съединителя на Lightning? Разберете как да защитите своя iPhone

Откри ли вашият iPhone течност в съединителя или порта на Lightning? Това тревожно съобщение ви спира да зареждате или да използвате аксесоари с вашия iPhone, докато изсъхне. Той казва, че трябва да изключите всичко и да изчакате няколко часа, за да се случи това.

Но това ли е всичко, което можете да направите? А вашият iPhone безопасен ли е за използване междувременно?

Тази статия обяснява какво точно се случва с вашия iPhone. Включително какво можете да направите, за да избегнете непоправими щети от течности на вашето устройство.

Защо в предупреждение се казва, че iPhone е открил течност?

Този изскачащ сигнал е доста обяснителен. Той се появява, когато свържете Lightning кабел или аксесоар към вашия iPhone, но или Lightning портът, или Lightning конекторът са мокри. Обикновено предупреждението казва:

В съединителя на Lightning е открита течност. Изключете, за да оставите съединителя да изсъхне. Това може да отнеме няколко часа.

Един от двата предупреждения за откриване на течности може да се появи на вашия iPhone. Изображение от Apple.

Не е ясно как вашият iPhone усеща течност в съединителя на Lightning. Но може да се намокри, ако го изпуснете във вода, хванете се под дъжда или го задържите във влажна среда като изпарена баня.

Когато се появи този сигнал, той деактивира конектора Lightning, така че не можете да зареждате iPhone или да го използвате с аксесоари. Това предпазва вашия iPhone от потенциални повреди.

Ами ако iPhone е водоустойчив?

Всеки iPhone в текущата гама на Apple е водоустойчив. Всъщност, ако имате iPhone 8 или по-нов, вашият iPhone също е водоустойчив. Но това, че е водоустойчив не означава, че не може да страда от течни щети.

Водоустойчивите iPhone не са водоустойчиви. Така металните компоненти вътре в тях все още могат да корозират и да спрат да работят, ако влязат в контакт с течност. Същото важи и за металните щифтове във вашия Lightning порт, които лесно могат да се намокрят.

Apple вдига голям шум за водоустойчивото качество на новия си iPhone. Изображение от Apple.

Без електрически ток, преминаващ през метала, течността не трябва да причинява никакви щети, освен ако не оставя остатъци по щифтовете. Ето защо Apple деактивира конектора Lightning, когато вашият iPhone открие течност в него. Токът може да накара метала да корозира и съединителят да спре да работи.

Apple също така предлага да изплакнете водоустойчивия си iPhone с чиста вода, ако разлеете други течности върху него, като солена вода или сода.

Какво да направя, ако iPhone открие течност?

Ако вашият iPhone открие течност в съединителя на Lightning, можете да продължите да го използвате, без да включвате нищо. Въпреки това, може да искате да следвате стъпките по-долу, за да сте сигурни, че вашият iPhone е напълно сух за най-добрия шанс да избегнете повреда:

  1. Изключете всички кабели или аксесоари, свързани към вашия iPhone.
  2. Дръжте вашия iPhone с отвора за мълния обърнат надолу, след това леко го почукайте с длан, за да освободите течността от порта.
  3. Поставете вашия iPhone на открито, проветриво, сухо място.
  4. Изчакайте поне 30 минути, преди да използвате отново устройството си.
  5. Ако същото предупреждение се появи отново, може да има остатъци от течност под щифтовете на мълнията, оставете вашия iPhone да изсъхне за 24 часа, преди да опитате отново.
Намерете хладно и ефирно пространство, където да оставите своя iPhone, докато изсъхне.

Не поставяйте iPhone в ориз!

В мрежата има много лоши съвети за iPhone, повредени от течности. Повечето от тези съвети не правят нищо, за да поправят вашето устройство и в много случаи причиняват повече щети!

Моля , не опитвайте нито едно от следните предложения:

  1. Не използвайте източник на топлина, за да изсушите вашия iPhone, като радиатор или сешоар.
  2. Не вкарвайте нищо в порта за мълния, като памучни пъпки или кърпичка.
  3. И не поставяйте iPhone в контейнер с пакети ориз или силикагел.

Най-добрият съвет е винаги да оставяте iPhone на открито и да го оставите да изсъхне на въздух.

Не вярвайте на слуховете, не е добра идея да поставяте повредения си от iPhone iPhone в ориз!

Заменете предупреждението за откриване на течност при спешни случаи

Има моменти, в които може да искате да повредите вашия iPhone, за да го заредите, докато е мокър. В тези аварийни ситуации е възможно да замените предупреждението за откриване на течност и да заредите устройството си, дори когато е мокро.

Използвайте бутона Emergency Override, за да заредите мокрия си iPhone.

Струва си да повторите, че когато правите това, рискувате да повредите трайно вашия iPhone. Ако е възможно, трябва да изсушите външната страна на вашия iPhone и вместо това да го зареждате безжично.

За да отмените предупреждението за откриване на течност, просто свържете отново кабела или аксесоара за мълния малко след като се появи. Когато предупреждението за откриване на течност се появи отново, докоснете новия бутон за аварийно отмяна .

Ами ако iPhone открие течност, когато е суха?

Понякога може да видите предупреждение за откриване на течности, когато сте абсолютно сигурни, че конекторите на iPhone и Lightning са сухи. Може би вашите джаджи са чисто нови или вече сте им предоставили достатъчно време, за да изсъхнат.

Използвайте фенерче, за да огледате порта за мълния за прах и отломки. Препятствията в порта за мълния могат да объркат сензорите за течност. Ако откриете нещо там, изчистете го със сгъстен въздух, за да избегнете повреда на металните щифтове.

Проверете мълниеприемника за следи от прах или отломки.

Ако не можете да видите отломки, има голяма вероятност портът на Lightning на вашия iPhone или аксесоарът, който се опитвате да използвате, да е повреден. Свържете се с Apple или с производителя на аксесоари, за да получите техническа поддръжка.

Може да е ново за вас, но не е ново предупреждение

Предупреждението за откриване на течности не е нова функция за iPhone или iOS, но Apple наскоро актуализира иконата. Сега има жълт предупредителен триъгълник със синя водна капчица вътре в него.

Уведомете ни дали вашият iPhone е открил течност в съединителя на Lightning и дали описаните по-горе стъпки ви помогнаха да го поправите. Ако все още не можете да заредите своя iPhone, разгледайте тази публикация, за да видите какво още можете да направите, за да го поправите.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found