Бързи съвети, за да направите вашето устройство iPhone или iOS още по-лично

iPhones са по същество сигурни и частни, може би повече от всеки друг смартфон. Това се дължи на силния ангажимент на Apple за поверителността на потребителите и стабилното криптиране и сигурност, които той вгражда във всяко устройство.

Но винаги ще има онези потребители, които желаят малко повече поверителност, независимо по каква причина. Ако сте сред тези, които особено се грижат за поверителността, функциите за защита на Apple, включени или по подразбиране, може да не са ви достатъчни.

СВЪРЗАНИ: Как да изчистите историята на търсенията си на iPhone и да защитите поверителността

За щастие има няколко прости и лесни съвета, които можете да приложите към собственото си устройство с iOS (и акаунт на Apple), за да го направите още по-сигурен и личен, отколкото вече е.

Поверителност на паролата

Очевидно вашият iPhone е най-безопасен и сигурен, когато е заключен. Поради това наистина искате да сте сигурни, че ще остане така, когато не е във вашите ръце.

За щастие има няколко неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че потенциалните нарушители са блокирани на вашия заключен екран.

 • Използвайте силна, буквено-цифрова парола. Вашата 4-цифрена парола може да е наред, но по-дълга парола с комбинация от букви и цифри ще задържи всички, освен най-решителните, избягвания.
 • Помислете за отказ от Touch ID и Face ID. Ако сте параноицизирани от пресичането на правителството, това е нещо, за което трябва да имате предвид. Органите на реда могат да ви принудят да отключите телефона си с лице или пръстов отпечатък, но те не могат да ви накарат да разкриете паролата си.

Защита на заключения екран

Когато вашият iPhone е заключен, може да изглежда, че е най-личният. Но всъщност има определени начини да заобиколите сигурността си и да видите частна информация.

Не се притеснявайте: хората все още не могат да четат имейлите ви или да разглеждат вашите снимки. Но има начини да направите заключения екран на вашия iPhone още по-сигурен, отколкото обикновено.

Стъпки, за да направите заключения екран по-сигурен

 • Проверете отново джаджите, които използвате. Някои джаджи са удобни, но те могат да разкриват лични данни или подробности на минувачите, без да се налага да отключват устройството.
 • Изключете визуализациите за известия. Дори и без парола, snoops може да вижда фрагменти от вашите съобщения на заключения екран. Отидете в Настройки> Известия и изключете Показване на визуализации за приложения за съобщения (Съобщения, Facebook Messenger, Поща и др.).
 • Деактивирайте Siri на заключения екран. Не позволявайте на никой друг да има лесен достъп до вашия цифров асистент. Отидете в Настройки> Общи> Заключване с парола. Под Разрешаване на достъп изключете Siri.
 • Изключете другите функции на заключения екран, както сметнете за добре. В Настройки> Общи> Заключване с парола можете да забраните достъпа до друга лична информация - включително Изглед днес и Портфейл. Технически хората също могат да отговарят на вашите текстове, без да отключват устройството ви, ако е активиран Отговор със съобщение. Изключете го, ако предпочитате.

Защо услугите ми за местоположение на iPhone винаги са включени?

Поверителност на местоположението

Това може да е голямото. Някои може да смущават, ако знаят, че приложенията - собствени или други - имат достъп до точното ви местоположение.

За щастие Apple е доста добър да ви позволи да прегледате и отнемете достъпа до вашето местоположение след факта.

Проверете настройките на вашата услуга за местоположение на iPhone

 • Преоценете своите услуги за местоположение. Ако сме честни, не всяко приложение на вашия iPhone трябва да знае местоположението ви по всяко време. Помислете за отваряне на Настройки> Поверителност> Системни услуги> Услуги за местоположение. Прегледайте приложенията, които имат достъп до вашето местоположение; ограничете тези, които не се нуждаят от него.
 • Имайте предвид значимите места. Това е под ключ в Настройки, но също така е малко загрижено. По принцип вашият iPhone проследява всяко място, на което отивате. Той също така маркира определени места, които често посещавате, като „значителни“. Прегледайте и изтрийте тези данни в Настройки> Поверителност> Услуги за местоположение> Системни услуги> Значими местоположения. (В iOS 10 и по-стари версии това е известно като Чести местоположения.)

Поверителност на камерата и снимките

В по-голямата си част приложенията за камера и снимки на вашия iPhone не изглеждат като дупка за поверителност. Но биха могли да бъдат.

В зависимост от това колко сте ангажирани със сигурния начин на живот, има няколко важни начина, по които можете да увеличите поверителността на данните си, като промените определени настройки на камерата и снимките.

Съвети за подобряване на поверителността на iPhone Camera

 • Бъдете избирателни относно това кои приложения давате достъп до камерата. Теоретично измамните приложения могат скрито да ви фотографират или записват с камерата на вашия iPhone - без дори да знаете. За да бъдем ясни, повечето приложения не го правят, но е добре да се откажете от навика автоматично да натискате „да“, когато видите изскачащ прозорец за достъп до камера.
 • Отнемете разрешението на камерата за схематични приложения, които вече сте одобрили. Ако е твърде късно да приложите горния съвет, можете да изключите достъпа до камерата за приложения чрез Настройки> Поверителност> Камера.
 • Следете географските тагове на снимката си. Докато повечето сайтове в социалните медии изтриват данните за местоположението на снимка, някои платформи не го правят. Можете например да неволно да разкриете домашния си адрес, като споделите своя снимка на дивана.
 • Внимавайте за зеления индикатор. При iOS 14 и по-нови версии в лентата на състоянието се появява зелена светлина, когато камерата ви е включена. Когато микрофонът се използва, се появява жълта светлина. Тези светлини ще ви уведомят, ако дадено приложение започне да използва камерата или микрофона ви без ваше знание.

Поверителност на Safari

Apple се справи добре, като направи Safari частен и сигурен браузър. Това става все по-вярно с течение на годините.

Но за тези, които особено внимават за поверителността си, има начини да направят Safari още по-малко дупка в сигурността.

 • Изключете автоматичното попълване на Safari. Въпреки че това спестява време, някой с достъп до отключеното ви устройство може лесно да проникне в уеб акаунтите ви, ако е включено автоматично попълване. Помислете поне за изключване на имена и пароли. Можете да прегледате тези настройки в Settings> Safari> AutoFill.
 • Не позволявайте на всеки сайт да има достъп до вашето местоположение. Както при измамните приложения, някои сайтове могат злонамерено да използват местоположението на вашия iPhone. А при уебсайтовете на трети страни няма защити от App Store. Помислете внимателно за предоставяне на разрешение на даден сайт да използва вашето местоположение. Опитайте се да го правите само с реномирани сайтове и услуги.
 • Включете „Не проследявайте и блокирайте бисквитките“.  Това пречи на уебсайтовете и онлайн услугите да проследяват навиците ви за сърфиране от сайт на сайт, предотвратявайки ги да ви бомбардират с насочени реклами. Включете го в Настройки> Safari. Докато сте там, можете също да изключите бисквитките.
 • Проверете отчета за поверителност. С пускането на iOS 14, Apple добави функция за докладване на поверителност към Safari, показваща списък на всички тракери от уебсайтове, които сте посетили през последните 30 дни. Използвайте този отчет, за да решите дали искате да продължите да използвате уебсайтове, които се опитват да ви проследяват много.

Поверителност на Apple ID

Вашият Apple ID е в основата на екосистемата на Купертино. Той управлява всичко, което правите с продуктите на Apple. Като такива може да има ужасни последици, ако вашите пълномощия попаднат в грешните ръце.

Ето как да направите вашия Apple ID практически устойчив на хакове.

 • Включете двуфакторно удостоверяване. Това е нещо като безразсъдно. С активирана тази функция никой няма да има достъп до вашия Apple ID без отключеното ви основно определено устройство. Това е допълнителен слой сигурност за допълнително спокойствие.
 • Използвайте силна, уникална парола за вашия Apple ID.  Не използвайте слаба парола или използвайте повторно парола от друга услуга или платформа. Придържайте се към най-добрите практики за пароли: помислете за използването на по-дълга парола, която е лесна за запомняне. Те са много по-силни от повечето по-кратки пароли с редуващи се знаци. Помислете повече за строфа от любимата си стихотворна линия, а не за произволен код.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found