Какво е iOS? iOS - 101

Притежавате устройство на Apple? След това трябва да се запознаете с iOS. Като операционен софтуер, който работи на всички продукти на Apple, това е платформата, в която живеят всички ваши любими приложения. Опознайте какво прави вашият iOS и как да го поддържате актуален.

Какво е iOS?

iOS е операционната система, която работи на вашето устройство Apple. Той е предварително инсталиран на всички устройства на Apple, като iPhone, iPad или iPod touch, което означава, че вашият опит на тези устройства ще бъде почти еднакъв. Можете да знаете какво да очаквате, когато превключвате от едно устройство на друго. Когато взаимодействате с вашето устройство на Apple, ще получите опит, разработен от софтуерния екип на Apple, от начина, по който изглежда интерфейсът, до начина, по който навигирате по пътя си между приложенията.

Как да проверите версията на вашия софтуер

Не всеки има една и съща версия на iOS, работеща на тяхното устройство на Apple, тъй като Apple редовно актуализира iOS. Има лесен начин да проверите коя версия работи на вашето устройство.

  • Първо отидете в Настройки на началния екран
  • След това изберете General и натиснете About.
  • След това ще видите цял списък с информация за вашето устройство, включително броя носители, които съхранявате на него, броя приложения и т.н.
  • В този списък ще видите и „Версия“, която ще ви покаже на коя версия на iOS работи вашето устройство.
  • Можете също така да разберете каква версия на iOS вашето устройство работи на вашия компютър, като отворите iTunes, свържете устройството си с помощта на вашия USB кабел и след това изберете устройството, когато се появи в iTunes.

В момента сме в средата на iOS 9 в очакване на iOS 9.3 да бъде пуснат за обществеността скоро.

Трябва ли да актуализирам версията на iOS?

Зависи. Apple препоръчва да актуализирате устройствата си до най-новите версии на iOS, когато са налични. по наше мнение има няколко насоки, които могат да се следват. Ако имате най-новите модели iPhone или iPad и винаги сте на върха на нещата, най-логично е да актуализирате. Това ви позволява да изпробвате новите функции, като например нощен режим, когато бъде пуснат. Има и период от време, обикновено от две до три седмици, през който можете да изберете да понижите версията на iOS, ако имате проблеми с последната актуализация.

Ако сте на iOS 9 - надстройката до нива на корекции не нарушава съществуващите приложения и решава известни проблеми със сигурността, производителността, енергийната ефективност и грешките, така че намаляването на актуализацията 9.0.x или 9.x е много по-трудно да се оправдае, отколкото просто да не се надстрои до 9,0 на първо място. Това винаги е било мантрата от Apple.

Ако обаче използвате устройство от по-старо поколение или не сте трогнати от шума около новите функции на най-новата iOS, можете да изберете да изчакате известно време и да оцените. Когато новата версия на iOS бъде пусната, тя може да бъде бъги с определени функции и впоследствие Apple пуска бета версия, за да отстрани тези проблеми. В рамките на три до четири седмици след издаването, ако има големи грешки, ще чуете за това в заглавията. Пример за това беше, когато хората мигрираха към iOS 9 от iOS 8. Първоначално имаше много предизвикателства, тъй като софтуерът имаше грешки. Някои хора чакаха месеци, преди да надстроят до iOS 9.

Какво трябва да направя за досадни напомняния?

Когато Apple пусне нова версия на iOS, ще започнете да виждате съобщението във вашето устройство за актуализация. За хора, които не искат да актуализират, това може да е досадно.

Първо нека да обясня защо получавате това известие. Дори ако имате изключени автоматични актуализации, новата актуализация на IOS все още се изтегля на вашия телефон и iPad. Вече е в телефона и iPad в момента и чака да го инсталирате напълно. Той не е инсталиран, но седи там във вашия телефон и iPad и чака да кликнете върху него, за да го инсталирате. Той непрекъснато ви напомня да актуализирате чрез следните опции: a) Инсталирайте сега b) Инсталирайте по-късно C) инсталирайте Tonight и d) Напомнете ми по-късно

Така че това, което трябва да направите, е следното:

Щракнете върху иконата Настройки. След това кликнете върху Общи. кликнете върху Съхранение и използване на iCloud. Може просто да пише „Съхранение на вашето устройство“. Когато изскочи следващата страница, в горната част ще видите думата Storage. Под него ще видите Управление на съхранението. Кликнете върху него и изчакайте, докато списъкът се запълни напълно. В зависимост от това колко приложения имате, това може да отнеме няколко секунди до около половин минута. Разгледайте този списък, докато видите новата актуализация на iOS. Изтрий го. Тогава изскачащото ви известие трябва да изчезне. Не се притеснявайте да загубите актуализацията. Винаги можете да го получите по-късно в бъдеще. Ако в бъдеще отново изскачате, това означава, че Apple отново го е изтеглила на вашия телефон или iPad без ваше разрешение. Просто направете горното отначало, за да го изтриете и да се отървете от новото изскачащо съобщение. Това е единственият начин да се отървете от изскачащия прозорец, без да го инсталирате.

Моля, имайте предвид, че когато зареждате телефона си с активиран wi-fi, той отново ще изтегли iOS във вашето устройство. Може да се наложи да извадите устройството си в самолетен режим, докато зареждате, за да се справите с този проблем.

Това е само временно решение. Устройството ви винаги ще изтегля нова актуализация, когато е включено и свързано към wifi, така че многократно ще трябва да изтривате актуализацията, за да избегнете това досадно известие. Или винаги поставяйте устройството си в самолетен режим, когато зареждате. Не е идеално, но това е най-доброто решение за блокиране на сървъра за актуализация от вашия рутер. За да поставите блок на вашия безжичен рутер, за да попречите на вашите Apple iOS устройства да се свържат със сървърите за актуализация на Apple Можете да добавите mesu.apple.com към вашия рутер.

Как да актуализирате вашия софтуер

Можете да актуализирате устройството си безжично или чрез iTunes. Когато се появи изскачащо известие, което казва, че е налична актуализация, просто докоснете „Инсталиране сега“. В противен случай можете да включите устройството си към източник на захранване и да го свържете към Wi-Fi. Отидете в Настройки, след това Общи и натиснете Актуализация на софтуера. Докоснете Изтегляне и инсталиране.

Може да видите известие, което ви казва, че имате нужда от повече освободено място за актуализацията, така че трябва да премахнете някои от вашите приложения. Можете да изберете да отмените или да продължите. Не се притеснявайте, ако деинсталирате приложения, iOS ще ги преинсталира след актуализацията. За да актуализирате веднага, докоснете Инсталиране. Можете също да изберете да инсталирате тази вечер или в някакъв друг момент, като докоснете По-късно.

Ще има още едно напомняне за уведомяване за инсталиране. Ако докоснете Install Tonight, просто включете вашето iOS устройство към източник на захранване, когато си лягате. За една нощ актуализацията ще се инсталира автоматично. Можете също така да актуализирате iOS чрез iTunes, ако няма достатъчно място на телефона ви. Важно е да се отбележи, че компютърът ви ще трябва да бъде свързан към мрежа, освен вашата лична точка за достъп на устройството с iOS, което актуализирате. Също така ще трябва да имате най-новата версия на iTunes на вашия компютър. След това свържете устройството си с компютъра, отворете iTunes и изберете вашето устройство. Щракнете върху резюме, след което проверете за актуализация. Щракнете върху Изтегляне и актуализиране.

Като цяло актуализирането на вашия iOS ще запази устройството ви добре защитено срещу потенциални уязвимости и ще продължи да работи безпроблемно. Дръжте това под ръка, за да проверите текущата си версия на iOS или да ви помогне да ви преведем през следващия път, когато излезе актуализация.

СВЪРЗАНИ: Какво можем да очакваме с нетърпение в iOS 10?

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found