Как да се предпазите от тези често срещани измами, свързани с Apple (включен контролен списък)

За съжаление има много начини злонамерените лица да измамят нищо неподозиращите потребители на Apple. Измами и измамници не са изключителни за екосистемата на Apple, но те притесняват потребителите на всяка платформа. Тази статия се фокусира върху често срещаните измами, свързани с Apple, и ви предоставя контролен списък, за да можете да бъдете внимателни и да се защитите.

Въпреки репутацията на iPhone и Mac като изключително сигурни, потребителите на продуктите на Apple все още могат да станат жертва на минуси и опити за фишинг. Може да е особено притеснително, защото потребителите на Apple може да се приспиват във фалшиво чувство за неуязвимост.

Имайки това предвид, ето всичко, което трябва да знаете за някои от най-често срещаните измами, свързани с Apple. И, което е по-важно, как можете да се предпазите от тях.

Какво е изложено на риск?

В по-голямата си част измамите, свързани с Apple, следват две неща: вашите идентификационни данни за вход в Apple или вашата финансова информация.

Очевидно тази информация може да бъде опасна в грешните ръце. Информацията за кредитната карта не е полезна, но нападателят с достъп до вашия Apple ID също може да причини всички видове хаос.

В някои случаи измамниците дори ще се опитат да откраднат вашия номер на социално осигуряване или други изключително поверителни данни.

Как работят измамите, свързани с Apple

Като цяло измамите, свързани с Apple, ще се опитат да се появят като форма на контакт директно от самата Apple. (Въпреки че има изключения.)

Те се изпращат предимно по имейл или по текст, но измамниците на телефонни обаждания не са нечувани. Съществуват и начини за измамни приложения и уебсайтове да се опитат да ви измамят.

Независимо от формата, която приемат, те са склонни да търсят доверието между потребител и Apple. Понякога те ще се опитват да подчертаят несъществуващ проблем и да обещаят поправка, ако бъдат изпълнени определени „стъпки“. В други случаи те ще внушат чувство за спешност, за да подлъжат жертвата да изпълни определена задача.

Често срещани iPhone измами по тип

Въпреки че има множество измами, свързани с Apple, много от тях разчитат на същите основни техники за убеждаване. Поради това най-добрият начин за организиране на тези измами е вероятно да ги категоризирате по метода на доставка.

След като научите как да разпознавате често срещани измами, насочени към потребители на Apple, можете да преминете към предпазване от тях.

Измами, базирани на имейл

Имейлът е един от най-често срещаните пътища, при които тези субекти се опитват да внедрят своите измами.

Измамите, базирани на имейли, насочени към потребители на Apple, могат да приемат много форми и често се опитват да имитират външния вид или тона на законните имейли, изпратени от Apple.

Може би по-тревожно е, че много от тях могат да изглеждат много реалистични. В някои случаи единственият диференциращ фактор може да бъде измамен уеб адрес - подробност, която често може да бъде пропусната.

Тази форма на измама е толкова често срещана, защото много имейл адреси са публично изброени, независимо дали на уебсайт на компанията или чрез друг търговски обект.

Но измамите по имейл могат да бъдат в няколко форми, така че е важно да знаете как да ги разпознаете.

 • Измама с разписки или фактури. Тези измамни имейли често са много реалистични. Те обикновено изобразяват неразумно високо таксуване на кредитната ви карта. За да „поправи“ таксата, имейлът ще предостави фалшива връзка към фишинг уебсайт, където измамниците ще се опитат да поискат вашата финансова информация.
 • Абонаментни измами. Производно на измамата по-горе, но доста скорошна форма. По принцип тези имейли ще твърдят, че сте се регистрирали за абонамент за приложение - обикновено на наистина висока цена. След това ще ви изпрати към уебсайт за фишинг.
 • ИзмамиПрофилът е заключен“. Има варианти на тази измама, но всички те твърдят, че акаунтът ви в момента е заключен или ще бъде затворен поради „промяна на политиката за сигурност“. Те ще се опитат да получат вашия Apple ID и да влязат чрез измамен уебсайт.
 • Одобрете измама за влизане. Тези измами с имейл играят параноя на потребителя. Те ще заявят, че някой е влязъл във вашия Apple ID от чужда държава. Тяхното решение е поредният фалшив уебсайт, където ще поискат вашия Apple ID и парола, за да „поправят“ проблема.

Текстови измами

Въпреки че измамите с текстови съобщения не са толкова често срещани, колкото измами по имейл, те все пак могат да се случват от време на време.

Това е особено вярно, ако вашият истински телефонен номер по някакъв начин е публично публикуван в интернет.

Като цяло текстовите измами не са толкова лесни за фалшифициране, както измами по имейл. Поради начина, по който SMS текстовите съобщения работят, е трудно да се добавят допълнителни графики или форматиране, което може да ги направи да изглеждат по-достоверни.

И все пак измамите с текстови съобщения могат да бъдат ефективни, особено срещу хора, които не знаят какво да очакват по отношение на истинския контакт на Apple. За щастие злонамерените URL адреси не могат да бъдат скрити под „заглавие на адрес“, както могат с имейли. По този начин те са малко по-лесни за откриване.

Както при имейлите, те обикновено попадат в няколко различни категории.

 • Деактивиран акаунт в Apple Една от популярните тактики е да се твърди, че акаунтът ви в Apple ще бъде деактивиран в рамките на определен период от време или вече е прекратен.
 • iCloud заключен. Подобен метод е да заявите, че акаунтът ви в iCloud е „заключен“ и че ще трябва да отидете на измамен уебсайт, за да го отключите.
 • Вход за фалшив акаунт. Отново, както при измамите с имейли, някои текстове ще преследват параноя за хакване на акаунти. Те ще твърдят, че акаунтът ви е влязъл от странно място и ще се опитат да ви накарат да посетите линк, за да го защитите.

Браузър-базирани измами

Базираните на браузър измами не е задължително да се „разгръщат“ чрез обичайните средства за контакт.

Вместо това, те често се появяват на схематични или компрометирани уебсайтове. Макар че не винаги е така. Те могат да се появяват дори на популярни и по друг начин легитимни сайтове.

 • iOS се срива. Един от най-често срещаните варианти на измама, базирана на браузър. Този изскачащ прозорец ще твърди, че iOS се е сринал и често ще ви пренасочи към друг сайт. Като алтернатива те ще изобразят фалшив номер за „техническа поддръжка“, за да се обадите.
 • Открит вирус. Подобна техника на съобщението за срив на iOS, просто не толкова правдоподобна. iOS устройствата обикновено не получават вируси. Всяко изскачащо съобщение, което твърди, че е открит „критичен вирус“, ще бъде явно невярно.
 • Вие сте победител. В други случаи измамниците ще твърдят, че сте се класирали за награда или че вашият iPhone е специално избран, за да спечели нещо. Ако докоснете „OK“, те ще ви пренасочат към злонамерен уебсайт.

Измами, базирани на обаждания

Измамите с телефонни обаждания вероятно са най-редки, но могат да бъдат и най-убедителните за някои. За разлика от други измами, измамникът не винаги ще твърди, че е служител на Apple.

Но най-лошото е, че може да бъде трудно да се определи дали това е законно обаждане или не, особено ако човек не е запознат с политиките за контакт на Apple или други организации за техническа поддръжка.

Кредит за изображение: CNBC

Важно е да се отбележи, че по принцип Apple няма да ви даде нежелано телефонно обаждане по отношение на вашето iOS устройство или вашия Apple ID.

 • Техническа поддръжка. По принцип някой ще ви се обади и ще се преструва, че е специалист по техническа поддръжка или персонал на Apple. Те ще кажат, че има проблем с вашия акаунт или устройство и често казват, че се нуждаят от вашето име за вход и финансова информация, за да „потвърдят“ вашата самоличност.
 • Измама с iTunes Card Card. По принцип тази измама има измама за обаждащи се, че е от банка, финансова институция или IRS. Те ще заявят, че има тежък дълг и единственият начин да бъде платен е чрез подаръчна карта iTunes.

Измами, базирани на приложения на вашия iDevice

Благодарение на строгите правила на Apple App Store и процеса на преглед, злонамерените приложения са малко и много на витрината.

Но има изключения и те могат да бъдат изключително измамни. В тази бележка, ето две, за които трябва да следите.

Заявка за парола

Въпреки че няма известни случаи на тази измама, базирана на приложения в дивата природа, разработчикът на приложения създаде експлойт с доказателство за концепция, който показва колко опасни могат да бъдат.

По принцип разработчикът създаде приложение, което изтласка изскачащ прозорец, който изглежда основно идентичен с типична заявка за iOS за вашата парола за Apple ID.

Както повечето потребители на iPhone знаят, iOS понякога може да поиска вашата парола на пръв поглед на случаен принцип. И тъй като измамното искане е толкова реалистично, всъщност може да бъде невъзможно да се различи фалшива заявка от реална.

Най-добрият начин да смекчите тази заплаха е да затворите приложението. Фалшивата заявка за парола може да се появи само когато зловредното приложение е отворено.

Поради това, ако заявката изчезне, когато приложението е затворено, можете да сте сигурни, че е фалшива.

Измама за покупка в приложение

Това е по-малко измама, която се опитва да открадне поверителна информация, а повече ситуация със змийско масло, при която злонамерено лице заблуждава потребителите да плащат за безполезна услуга. И според разработчика Джони Лин, тези видове измами с приложения се увеличават.

По принцип това ще изглежда като легитимни приложения, които предлагат основна услуга. Ще изтеглите приложението, ще въведете данните за кредитната си карта и ще бъдете таксувани за тази услуга.

Но услугата често ще бъде напълно безполезна за iOS устройство. Добър пример е антивирусен софтуер. Устройствата с iOS не се нуждаят от антивирусни програми и никога няма. Така че никога не трябва да плащате за такъв (те така или иначе не правят).

Как да се предпазите от измамници (контролен списък)

След като научите как да разпознавате често срещани измами, свързани с Apple, има няколко важни неща, които трябва да имате предвид. Това са най-важните стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите от всяка потенциална заплаха.

Въпреки че може да не успеете да спрете да получавате измама, със сигурност можете да избегнете даването на вашата лична информация или

 • Проверете подателя или повикващия. Действителните имейли, изпратени от Apple, ще бъдат доста очевидни (разписките например се изпращат от [имейл защитен]). По същия начин Apple не прави нежелани обаждания - така че освен ако не очаквате обаждане от Apple Store или Apple Support, не им вярвайте.
 • Проверете имейл връзките, преди да кликнете върху тях. В имейл можете да задържите курсора на мишката върху връзка. В iOS можете да докоснете и задържите връзка, за да разкриете действителния й адрес. Не си падайте по измамни връзки като „helpatapple.com“ или „apple.net“. Ако сте подозрителни, просто не кликвайте върху никакви връзки.
 • Проверете връзките с текстови съобщения. Те ще бъдат по-лесни за разпознаване, тъй като не могат да бъдат маскирани в SMS текстови съобщения. Ако адресът не завършва на apple.com, той е фалшив. Apple не използва производни URL адреси като „icloudsecurity.com“ или „verifyyourapple.com“. Не кликвайте върху тези връзки.
 • Обърнете внимание на детайлите. Официалните имейли, разписки или контакт от Apple обикновено включват вашето име и адрес за фактуриране. В по-голямата част от случаите измамни имейли или текстове няма. Тази измама нараства. Класическият пример е, че виждате имейл, в който се казва, че акаунтът ви е таксуван за игра или приложение, за което нямате представа. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да докоснете вашия Apple id на вашия iPhone и да проверите състоянието на абонаментите или да се обадите на поддръжката на iTunes и те да ги потърсят за вас. Не кликвайте върху връзки от имейла и не изтегляйте нищо.
 • Не се поддавайте на искания за вашата финансова или социална осигурителна информация. Действителните служители на Apple никога няма да поискат тези подробности при отстраняване на проблем с вашия акаунт или устройство на Apple. Най-малкото няма да поискат вашия номер на социално осигуряване, пълни данни за кредитната карта или 3-цифрения код за сигурност на вашата карта.
 • По същия начин проверете два пъти уебсайтовете на „Apple“. Не давайте своя Apple ID, парола или финансови подробности на който и да е уебсайт, освен ако не сте абсолютно сигурни, че е реален. Не следвайте никакви връзки от имейли или текстове, просто отидете директно на Apple.com и намерете нужната страница от там.
 • Не се обаждайте на никакви предоставени номера за „поддръжка“. Това ще бъдат фалшиви телефонни номера, в които работят измамници. Ако не сте сигурни, свържете се директно с Apple и попитайте за проблеми с вашето iOS устройство или Apple ID.
 • Не отговаряйте на текстове или имейли, нито отговаряйте на обаждания. Отговарянето на измамни съобщения и отговарянето на измамните обаждания просто дава възможност на измамниците да знаят, че вашият номер или имейл адрес е актуален. Можете да избегнете това, като просто ги игнорирате.
 • Когато се съмнявате, просто изтрийте имейла или текста.  Отново се свържете директно с Apple (чрез официалните им канали), за да видите дали всъщност има проблем с вашия акаунт.
 • Следвайте нашето ръководство за това как да избегнете и да се отървете от изскачащи измами в браузъра. (Връзка:  Как да се отървем от изскачащите измами на Safari )

Как да помогнете за спиране на измами

Разбира се, можете да надхвърлите само защитата от измами. Apple препоръчва да съобщите за всяка подозрителна дейност, опити за фишинг и злоупотреби онлайн чрез техния екип за предотвратяване на измами.

 • За да подадете сигнал за измамен имейл, можете просто да препратите пълния имейл на [имейл защитен] . Уверете се, че сте включили подробности за заглавката, преди да го изпратите.

Ако искате да направите още една стъпка по-нататък, можете също така да подадете сигнал за измами и интернет престъпления в Центъра за жалби за интернет престъпления на ФБР (IC3). Просто отидете на следния уебсайт и следвайте стъпките.

 • Федерално бюро за разследване Център за жалби за интернет престъпления

Въпреки че може да е невъзможно да се сложи край на измамите изцяло, докладването на конкретни измами и измамници може да помогне за смекчаване на разпространението им.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found