Наистина ли е безопасно Apple Pay? Какво трябва да знаете

Когато отговаряме на този въпрос, трябва да погледнем последните събития, които бяха в заглавията от не толкова отдавна. През януари 2014 г. един от най-големите търговци на дребно в страната, Target, обяви, че над 70 милиона кредитни карти и лична информация на клиентите са компрометирани в хак. Това беше епично събитие в историята на търговията на дребно.

ЗАДЕН ПЛАН

Home depot съобщи, че 56 милиона клиентски акаунта са компрометирани. В резултат на тези събития имаше много дискусии и банките и партньорите по кредитни карти въведоха нова технология за смекчаване на тези рискове. Изминахме дълъг път, откакто първата кредитна карта беше въведена през 1950 г. от Diners Club. Милиони клиенти зависят от кредитните си карти.

Въпросът е доколко можем да се доверим на нашите търговци на дребно и онлайн търговци да защитят тази информация предвид неотдавнашния пик на хакерски инциденти?

ЯБЪЛКА ПЛАТЕТЕ

Тук Apple Pay е полезен и е потенциален променящ играта. Нито една ваша лична информация или информация за кредитна карта не се съхранява при търговеца, когато използвате Apple Pay за тези транзакции. Apple Pay е предназначена да защитава вашата лична информация. Apple Pay не събира информация за транзакциите, която може да бъде върната обратно към вас. Платежните транзакции са между вас, търговеца (или разработчика на приложения за плащания, извършени в приложения) и вашата банка.

Плащането в магазини, които приемат безконтактни плащания с Apple Pay, използва технология Near Field Communication (NFC) между вашето устройство и терминала за плащане. NFC е стандартна за индустрията безконтактна технология, предназначена да работи само на къси разстояния. Apple включва NFC чипа във вашите модели iPhone 6. Когато извършвате плащане с Apple Pay, той не използва номера на вашата дебитна или кредитна карта; вместо това използва произволно генериран номер, присвоен на вашата карта, наречен жетон. Тези символи се променят с всяка ваша транзакция, така че никой не може да ги дублира.

Това е много по-безопасно от традиционната кредитна карта, която, ако бъде загубена или открадната, може да бъде използвана няколко пъти, преди да я заобиколите. Разбъркването на действителната информация за кредитната карта го прави по-безопасно, отколкото използването на действителната физическа кредитна карта с търговеца. Въпреки че първоначално банките в САЩ бавно приемаха и подгряват Apple Pay по множество причини, наскоро 27 нови банкови партньори се регистрираха да използват Apple Pay. Вече можете да използвате Apple Pay и на вашата бензиностанция Exxon Mobil. Бавно, но сигурно, Apple Pay печели критиците и се оказва много безопасна алтернатива на физическите кредитни карти, които използваме от векове.

СЛУЧАЙЪТ ЗА ОТКРАДЕН ИФОН

Като се има предвид, че вашето устройство, независимо дали е вариант на iPhone 6 или Apple Watch, може да улесни вашите транзакции с Apple Pay, какво се случва, ако тези устройства бъдат откраднати? Може ли някой да използва вашето устройство за извършване на измамни покупки? Apple е много ясна по този въпрос. Техният уебсайт предлага, че ако сте включили „Намерете моя iPhone“ на вашия iPhone или iPad, можете просто да спрете Apple Pay, като поставите устройството си в изгубен режим с помощта на Find My iPhone, вместо незабавно да анулирате вашите карти. Това е голяма помощ, тъй като знаем болката, която трябва да срещнем при обаждането на всяка от картовите компании и се опитваме да анулираме картите, когато се случи нещастие.

Можете също така да премахнете за постоянно възможността да плащате с Apple Pay, като използвате кредитните и дебитните карти на вашето устройство и да се опитате да премахнете картите с награди, съхранени на вашето устройство, като изтриете устройството от разстояние с помощта на Find My iPhone. На iPhone, iPad и Apple Watch можете да отидете на iCloud.com/Settings, за да премахнете възможността за извършване на плащания от кредитни и дебитни карти на устройството.

Вашите кредитни и дебитни карти ще бъдат спрени или премахнати от Apple Pay от вашата банка или оторизиран доставчик на услуги на вашата банка, дори ако устройството ви е офлайн и не е свързано с клетъчна или Wi-Fi мрежа. Можете също така да се обадите на банката си, за да спрете или премахнете вашите кредитни и дебитни карти от Apple Pay. Както можете да видите, има множество опции за справяне с проблема около откраднато устройство.

ДРУГИ ЕЛЕКТРОННИ ПОРТФОНИ

В тази начинаеща индустрия за електронни портфейли има и други предложения. Samsung има своя програма Samsung Pay, а Google предлага програмата Android Pay. Следвайки предлагането на Apple на Apple Pay, няколко търговци се опитаха да представят свои собствени уникални предложения. Добре забелязана програма беше тази, предлагана от аптека CVS чрез тяхната програма CurrentC. Трябва да се отбележи, че това беше предмет на хакерски инцидент, когато беше предложен.

Що се отнася до финансовите транзакции онлайн, хакерите винаги се опитват да експлоатират и нарушават. Човек трябва да бъде внимателен, когато извършва финансови транзакции онлайн. Важно е да обърнете внимание на екрана и уеб страницата и да запомните, че Apple Pay никога не ви иска кредитната ви карта по време на транзакцията. Хакерите винаги се опитват да използват липсата на знания от страна на клиентите, включително опити да заобиколят Apple Pay.

РЕЗЮМЕ

Тъй като Apple Pay набра скорост тази година, тепърва ще открием случаи на големи хакерски инциденти, които са засегнали клиентите, които използват Apple Pay. Apple е предприела основни стъпки, за да го направи много сигурен. Освен чип архитектурата, базирана на NFC, Apple е интегрирала Touch ID и сложна архитектура за парола в системата за мобилни портфейли.

Apple не съхранява или няма достъп до номерата на кредитни или дебитни карти, които сте добавили към Apple Pay. Apple Pay съхранява само част от действителните ви номера на карти и част от номерата на вашите акаунти на устройства, заедно с описание на картата, за да ви помогне да управлявате вашите карти.

С всички заглавия около Apple срещу ФБР напоследък, определено може да се почувствате по-комфортно с идеята, че вашите транзакции с Apple Pay са доста сигурни в сравнение с използването на физически кредитни карти при транзакции. През следващите няколко седмици ще разгледаме и ще ви покажем как да настроите и използвате Apple Pay на вашия iPhone и Apple Watch.

Ще се радваме да чуем вашите коментари, ако планирате да се регистрирате и да използвате Apple Pay или ако сте започнали да го използвате. По същия начин за хората, които седят на оградата с тази нова технология, моля, споделете кои са основните ви притеснения и несигурност, когато става въпрос за преминаване към тази нова технологична оферта.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found