Как да извлечем наследени шифровани файлове FileVault на macOS 10.13 High Sierra

Ако сте потребител на Mac, загрижен за поверителността на техните данни, може би сте запознати с FileVault.

Ако използвате по-стар Mac, може би дори използвате оригиналния FileVault - ако нямате инсталиран macOS 10.13 High Sierra, разбира се.

По-старата версия на FileVault не се поддържа от по-новите актуализации на macOS. Но има забелязана грешка, която, макар и рядко, може да има някои сериозни последици. По принцип той може за постоянно да ви блокира от вашия потребителски акаунт.

FileVault и FileVault 2

Оригиналният FileVault, който сега се нарича наследствен FileVault, беше пуснат за първи път в OS X Panther.

По принцип наследственият FileVault защитава домашната директория на потребителя чрез криптиран оскъден образ на диска. Но имаше своите ограничения. Например, позволяваше само на потребителите да шифроват домашната си директория.

Apple пусна нов FileVault в OS X Lion 10.7.4. FileVault 2, който сега се нарича само FileVault, е напълно преработен.

Вместо да използва оскъден образ на диска, FileVault криптира целия стартиращ обем на потребителя. След това използва специализирана процедура за стартиране, за да дешифрира този том. С други думи, това е пълно криптиране на диска и много по-добро от старото FileVault.

И все пак, Apple продължи да предлага наследен FileVault в следващите версии.

Потребителите просто трябваше да го включат, като отворят System Preferences -> Security & Privacy -> FileVault . Активирането му беше толкова просто, колкото дезактивирането на превключвателя Turn Off Legacy FileVault .

Въпреки непрекъснатата поддръжка, Apple вероятно планира постепенно да премахне наследения FileVault в един или друг момент. От macOS 10.13 е.

Legacy FileVault на macOS 10.13

macOS 10.13 официално убива поддръжката на наследения FileVault. Просто не може да се използва с операционната система. Ако имате инсталирана High Sierra, няма да видите опцията за превключване на FileVault (вижте по-горе).

Поради това потребителите дори не могат да инсталират macOS 10.13, без първо да деактивират наследения FileVault. Но, разбира се, могат да се случат грешки.

Проблемът

Както е посочено в скорошна статия на Macworld, ако macOS 10.13 е инсталиран в системата, всички активни унаследени устройства на FileVault или потребителски акаунти стават неизползваеми.

Потребителите ще бъдат посрещнати със съобщение, което показва, че не могат да влязат в потребителския акаунт на FileVault, тъй като „устарелият FileVault не се поддържа в macOS 10.13 и по-нови версии“.

Не би трябвало да можете да се озовете в това затруднение. Но ако сте, вероятно се чувствате някак заседнали. Честно казано, тъй като това е неволно поведение, няма много опции за поправянето му.

Бърза странична бележка

Преди да стигнем до достъпа до Legacy FileVault файлове на macOS High Sierra, ето една кратка бележка. По принцип някои потребители имат проблеми с инсталирането на macOS 10.13, дори ако нямат активиран FileVault.

Ще се появи съобщение за грешка, което показва, че macOS 10.13 е несъвместим с акаунт на FileVault - отново, дори ако акаунтът няма активиран наследствен FileVault.

Ако срещнете този проблем, струва си да опитате това решение.

 • Щракнете върху логото на Apple в левия ъгъл на горната лента на менюто.
 • Изберете Системни предпочитания .
 • Щракнете върху Сигурност и поверителност
 • Изберете на FileVault .
 • От тук, вие ще искате да се превърне наследство шифрован чрез FileVault на .
 • След като това е включен, го подкрепи изключване .

От повечето потребителски отчети това трябва да коригира всички грешки при инсталирането.

Как да извлечете наследени файлове FileVault

Разбира се, ако все пак сте успели да инсталирате macOS High Sierra на система FileVault, вероятно ще искате да знаете как да го поправите.

За съжаление, изглежда няма начин да изключите наследения FileVault след инсталирането на macOS 10.13. Не можете да влезете в акаунта, за да стигнете до своите криптирани данни.

Като се има предвид това, има нещо, което трябва да отбележите. Ако в момента използвате наследен FileVault, уверете се, че е деактивиран, преди да продължите да инсталирате macOS 10.13 High Sierra.

Отново, ако сте в тази ситуация, има няколко налични опции. Един от тях обаче е да се опита да извлече файлове от криптирания оскъден образ на диска.

За режим Target Disk ще ви е необходим достъп до два компютъра Mac. Освен това ще ви трябва някакъв начин за свързване на двата компютъра (или Thunderbolt, USB-C или FireWire).

Режим на целевия диск

 • Уверете се, че Mac с проблема с FileVault е включен.
 • На другия Mac щракнете върху менюто с логото на Apple
 • Щракнете върху Системни предпочитания .
 • Изберете  Стартиращ диск .
 • Кликнете върху Target Disk Mode .
 • Изберете  Рестартиране, когато macOS поиска да потвърдите.

След това можете да опитате да монтирате компютъра, който съдържа криптиран потребителски акаунт FileVault.

С други думи, ще използвате засегнатото Mac устройство като „външен твърд диск“. Трябва да имате достъп до файловете на засегнатия потребителски акаунт след удостоверяване с подходящата парола.

Разбира се, това няма да реши проблема. Но може да ви позволи да извлечете важни файлове и данни, до които иначе няма да имате достъп.

Допълнителни съображения

Както беше посочено по-горе, пак няма да можете да влезете в засегнатия потребителски акаунт. По принцип е толкова добър, колкото изчезна, освен ако устройствата на Apple не внедрят поправка за този проблем надолу. Въз основа на това колко изолирана и спорадична е тази грешка, това изглежда невероятно.

Ако има друг потребител на Mac, можете просто да влезете в него и да създадете нов акаунт за себе си. Ако няма, можете да опитате да създадете нов акаунт чрез функцията за възстановяване на Mac.

И в двата случая можете да копирате запазените си файлове в този акаунт и безопасно да изтриете стария.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found