Вече можете да използвате бързи действия и Peek на всеки iPhone или iPad с iOS 13

Apple направи бързи действия достъпни за почти всички устройства в iOS 13 и iPadOS с продължително натискане.

Това е основна благодат за потребителите, тъй като предлага удобни възможности като Quick Actions и Peek за по-широк спектър от устройства. Но преместването има някои основни последици за 3D Touch - включително и бъдещето на функцията.

Ето какво трябва да знаете за бързите действия в iOS 13 и iPadOS

Каква е разликата?

Ако притежавате устройство, оборудвано с 3D Touch, като iPhone 8 с iOS 12 на тази екранна снимка, може би вече сте запознати с бързите действия и Peek.

Ако притежавате устройство с 3D Touch, вероятно вече сте запознати с бързите действия. Това е контекстното меню, което се показва, когато натиснете здраво върху приложение, папка или друг елемент на потребителския интерфейс.

Дългото натискане, от друга страна, е точно това, което звучи. Просто натискате и задържате икона, докато нещо се случи. През по-голямата част от историята на iOS това доведе до режим „размахване“ на началния екран.

Основната разлика между двете е, че продължителното натискане се дължи на времето, през което задържате приложението, докато твърдото натискане поема специфичен натиск.

Какво се промени?

И така, какво се промени? Е, в iOS 13 и iPadOS всяко устройство има достъп до менюто за бързи действия и опцията Peek само с продължително натискане.

С новата промяна изглежда, че няма засичане на натиск във фонов режим. Няма да можете да „натискате по-дълбоко“, за да правите разлика между силна и дълга преса.

Това означава, че някои функции, свързани с 3D Touch, са недостъпни, но също така означава, че други - като Quick Actions и Peek - вече са достъпни на всяко устройство, което може да работи с iOS 13 или iPadOS.

Това същото ли е като Haptic Touch?

По същество има нулева разлика между Haptic Touch на iPhone 11 или XR и новото действие с дълго натискане, налично на всеки iPhone.

Haptic Touch е просто изискан маркетингов термин за дълга преса, съчетан с малко хаптична обратна връзка от Taptic Engine на Apple. Не се извършва никакво засичане на натиск и всъщност функцията изобщо не използва 3D Touch.

Поради това не е ясно дали Apple ще може да добави обратно обратна връзка към устройства без 3D Touch или Haptic Touch. На устройствата, които тествахме, бързите действия не изглежда да използват по никакъв начин Taptic Engine.

Как да използвам бързи действия и надникване

В iOS 13 и iPadOS можете да използвате просто продължително натискане за достъп до менюто за бързи действия, както и някои възможности за Peek.

Можете да го изпробвате сами, стига да имате iPhone или iPad, които могат да работят с iOS 13 или самата версия на iPadOS. Както споменахме, нямате нужда от 3D Touch iPhone за достъп до тези функции.

  • Бързи действия: Вече можете да натиснете и задържите иконата на приложение, за да извършите различни бързи действия, свързани с това приложение - точно както при 3D Touch. Това може да включва отваряне на нов частен раздел в Safari или бързо получаване на чести контакти в Messages.
  • Бързи действия за папки: Ако натиснете и задържите папка с приложение, ще видите списък с всички приложения, които имат изчакващи известия.
  • Peek: Една от най-удобните опции в 3D Touch е възможността за Peek. В iOS 13 и iPadOS вече можете да натискате и задържате различни елементи на потребителския интерфейс, за да „надникнете“ в съобщения, уеб връзки или имейли.
  • Но къде е попът?: За съжаление, не изглежда, че попът е част от Haptic Touch или новата функционалност с дълго натискане. Поне още не.
  • Пренареждане на приложения: В този момент пренареждането на приложения на началния екран е малко изискано. Това е така, защото натискането за твърде кратък период не прави много, но натискането за твърде дълго активира режима на „размахване“. Изглежда, че „сладкото място“ е около една секунда „задръжте и отпуснете“ в приложение за начален екран.
  • По-добра опция за пренареждане на приложението. На този етап изглежда, че Apple може да коригира това, като добави нов бутон за пренареждане на приложения към менюто за бързи действия на началния екран. Бутонът вече е достъпен в най-новите бета версии.

Бързи действия на iPadOS

Промяната означава също, че можете да използвате бързи действия и надникване на iPad, които никога не са имали 3D Touch. (И да, можете да активирате тези функции с Apple Pencil.)

Заслужава да се отбележи, че всички тези функции са достъпни и с помощта на Apple Pencil на iPad. Така че, ако използвате писалката на Apple за навигация, ще можете да изведете менюто за бързи действия и да надникнете при известия, използващи го.

Искате ли да изключите бързите действия?

За съжаление хора, няма начин да изключите тези бързи менюта за действие.

Какво ще кажете за iPhone, които вече поддържат 3D Touch или Haptic Touch?

За съжаление изглежда, че 3D Touch официално излиза. Според слуховете следващите iPhone ще преминат към Haptic Touch.

На този етап вероятно сте забелязали, че бързите действия до голяма степен заместват възможностите на 3D Touch. Изглежда, че 3D Touch е на път да излезе.

IPhone XR например имаше Haptic Touch вместо 3D Touch (което, както разгледахме, е просто продължително натискане с някои хаптични отзиви). Освен това, тазгодишната гама от iPhone до голяма степен се очаква изцяло да задържи 3D Touch. Вероятно ще бъде заменен от Haptic Touch.

Защо Apple прави това? Не е ясно. Но докато 3D Touch е обичан от някои потребители, той със сигурност не е широко популярна функция. Много потребители дори не знаят за това или просто го откриват случайно. Nixing 3D Touch напред също може да направи iPhone по-евтини, тъй като те няма да се нуждаят от чувствителен на натиск дисплей.

Не е ясно какво ще се случи не на устройства, които вече поддържат 3D Touch. В бета версията на iOS 13 изглежда, че 3D Touch е премахнат и след това е въведен отново в различни бета версии. Понастоящем се предлага в най-новата бета версия.

Това предполага, че поддръжката за 3D Touch е тук, за да остане, поне в обозримо бъдеще. Но предстоящата версия на Apple на iPhone няма да използва функцията - което означава, че тя вероятно ще бъде оттеглена с течение на времето.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found