Поправете MacBook, който продължава да се изключва или рестартира на случаен принцип

Току-що завършвате есе, на път да изпратите имейл, по време на четене на блог, когато вашият Mac неочаквано се изключи. Веднъж в синя луна това е достатъчно разочароващо, но за някои потребители на Apple техните iMacs или MacBooks се изключват произволно на всеки няколко дни.

Обикновено изключването се предшества от феновете, които се въртят силно и компютърът се забавя. MacBooks могат да се изключват на случаен принцип, въпреки че остава над 20% от заряда на батерията, но въпреки това отказват да се включат отново, докато не бъдат включени в електрическата мрежа.

Този разочароващ и непредсказуем проблем води до загуба на незаписани документи, забавяне на работата на компютъра и може да причини повреда на хардуера или софтуера. Неочакваното изключване може да предвещава необходимия ремонт, но също така може да е резултат от лесно отстранени софтуерни грешки, които ще отстраним по-долу.

Apple Update - 3 декември 2019 г.

Apple призна проблема и актуализира статията си за поддръжка със списък от стъпки, които трябва да предприемете, и се обърнете към екипа за поддръжка на Apple, ако вашият MacBook претърпи случайни изключвания.

Тази статия за поддръжка от Apple е насочена предимно към 13-инчовите модели MacBook Pro 2019.

Рестартирайте вашия Mac ... отново

Разбира се, четете това само ако вашият Mac вече се е изключил. Но неочакваното изключване не е същото като правилното. Правилното изключване на вашия Mac от менюто на Apple позволява на всички процеси и програми, работещи във фонов режим, да се затворят безопасно, намалявайки риска от допълнителни проблеми.

След неочаквано изключване включете отново Mac и опитайте всяка от стъпките по-долу:

 • Натиснете cmd + alt + esc и Force Quit всички приложения, които не отговарят
 • Поставете компютъра си да спи от менюто на Apple
 • Рестартирайте компютъра си от менюто на Apple
 • Изключете компютъра си от менюто на Apple
Изключете вашия Mac от менюто на Apple.

Нулирайте PRAM

Параметърът RAM - или PRAM - съхранява различни малки предпочитания за вашия Mac като сила на звука, яркост на екрана или стартиращ диск. Нулирането на PRAM може да бъде бърз и лесен начин за разрешаване на множество потенциални проблеми с вашия Mac, включително неочаквани изключвания.

След нулиране на PRAM, може да искате да преминете през системните си предпочитания, за да възстановите ръчно някои от настройките си.

Как да нулирате PRAM:

 1. Изключете машината си, като отворите Apple> Shut Down
 2. Намерете следните клавиши на клавиатурата: command + shift + P + R
 3. Натиснете бутона за захранване и след това задръжте клавишите, изброени по-горе
 4. Освободете клавишите, когато чуете втори звук при стартиране, видите второ лого за стартиране или след 20 секунди
Задръжте тези бутони, докато се включвате, за да извършите нулиране на PRAM.

Нулирайте SMC

Контролерът за управление на системата - или SMC - е отговорен за различни части от хардуера във вашето устройство, като батерията, вентилаторите, логическата платка и други. SMC дори е отговорен за разпознаването, когато са натиснати определени бутони.  

Apple изброява многобройни признаци, че вашият SMC може да се наложи да бъде нулиран, включително когато феновете ви работят с висока скорост, когато бутонът за захранване не реагира или когато Mac ви се изключи неочаквано.

Има няколко различни начина за нулиране на SMC, които зависят от Mac, който използвате:

 • iMac или MacBook с чип за сигурност T2
 • iMac без чип за сигурност T2
 • MacBook без чип за сигурност T2 (несменяема батерия)
 • MacBook без чип за сигурност T2 (сменяема батерия)

За да разберете дали вашата машина има защитен чип T2, задръжте опцията и отидете на Apple> Информация за системата. След това кликнете върху Controller или iBridge под списъка Хардуер вляво. Чипът T2 ще бъде изброен, ако го имате.

Разберете дали вашата машина има чип T2 в прозореца System Information.

iMac или MacBook с чип за сигурност T2:

 1. Изключете машината си, като отворите Apple> Shut Down
 2. Когато се изключи напълно, задръжте бутона за захранване за 10 секунди
 3. Изчакайте 5 секунди и след това натиснете отново за включване

Ако това не успее за iMac, опитайте инструкциите за iMac без чип T2.

Ако това не успее за MacBook, опитайте стъпките по-долу

 1. Изключете вашия MacBook, като отворите Apple> Shut Down
 2. Задръжте [надясно] промяната , [наляво] опция , както и [Наляво] контролни бутони за 7 секунди
 3. Продължете да държите и също натиснете бутона за захранване за още 7 секунди
 4. Освободете всички клавиши заедно и изчакайте 5 секунди
 5. Включете MacBook както обикновено

iMac без чип за сигурност T2:

 1. Изключете вашия iMac, като отворите Apple> Shut Down
 2. Когато се изключи напълно, извадете захранващия кабел
 3. Изчакайте 15 секунди и поставете отново захранващия кабел
 4. Изчакайте още 5 секунди и включете iMac

MacBook без чип за сигурност T2 (несменяема батерия):

 1. Изключете вашия MacBook, като отворите Apple> Shut Down
 2. Изключете захранващия адаптер за 5 секунди
 3. Включете официален захранващ адаптер на Apple
 4. Задръжте shift + control + опция и бутона за захранване за 10 секунди
 5. Освободете всички бутони едновременно, индикаторът MagSafe би трябвало да мига
 6. Включете MacBook както обикновено

MacBook без чип за сигурност T2 (сменяема батерия):

 1. Изключете вашия MacBook, като отворите Apple> Shut Down
 2. Изключете захранващия адаптер и след това извадете батерията
 3. Задръжте бутона за захранване за 5 секунди
 4. Поставете отново батерията и включете MacBook както обикновено

Помислете за актуализиране на macOS

Има вероятност грешка в macOS да накара компютъра ви да се изключи произволно. Това може да се случи от време на време и ще бъде коригирано чрез кръпки, пуснати в следващата актуализация. Поддържайте вашия iMac или MacBook актуален, за да не бъдете засегнати от проблеми като тези.

За да актуализирате своя Mac, щракнете върху иконата на Apple в лентата с менюта и след това изберете About This Mac. Щракнете върху бутона Актуализиране на софтуера и изчакайте Mac да провери за актуализации.

Проверете дали вашият macOS софтуер е актуален.

Надяваме се, че едно от горепосочените предложения ви е помогнало за проблема ви. Процесът на нулиране на NVRAM / SMC обикновено е в състояние да реши проблема за повечето потребители. Ако все още имате проблеми, може да се наложи да заведете своя MacBook на поддръжката на Apple и да ги накарате да го разгледат.

Ако проблемът е по-скоро в това, че MacBook се рестартира самостоятелно (цикъл на зареждане), ние го изследваме по-подробно в секциите по-долу.

Защо моят Mac продължава да се рестартира?

Има четири основни етапа, когато вашият MacBook преминава през процеса на инициализация на системата. Важно е да разберете този процес на стартиране на системата, преди да отстраните проблемите с цикъла на зареждане на вашия MacBook.

Етапът на фърмуера тества и инициализира хардуера на Mac и локализира системния буутър. Компонентът на фърмуера на системата се актуализира, когато приложите нов macOS към вашия MacBook.

Разберете четирите основни етапа на процеса на инициализация на MacBook, за да намерите проблема с рестартирането / рестартирането.

Booter, последващият процес зарежда ядрото на macOS и основните хардуерни драйвери или разширенията на ядрото в паметта на компютъра. Това е, когато видите логото на Apple на дисплея, докато вашият MacBook се стартира.

След като Booter завърши, следващият набор от действия се задейства от ядрото. Това зарежда допълнителни драйвери и основната операционна система UNIX. Това е, когато видите лентата за напредъка под логото на Apple (предполага, че ядрото се зарежда).

И накрая стартира процесът launchd, който зарежда останалата част от macOS. След като това приключи, ще видите екрана за вход на вашия Mac.

Тъй като повечето от процесите на стартиране и иницииране са свързани с четирите стъпки, които разгледахме, възможно е да имате проблеми с KEXT или  буутърът да не е в състояние да премине към фазата на зареждане на ядрото и да поддържа вашия MacBook в режим на рестартиране.

Преди да продължите да правите подробно отстраняване на неизправности около този проблем с MacBook Restart, опитайте и направете нулиране на NVRAM. Това изисква да използвате клавишите Command-Option-PR заедно, когато стартирате Macbook. Проверете дали това просто NVRAM нулиране се грижи за проблема с цикъла на зареждане.

Как да решим проблема с рестартирането на MacBook

Шест потенциални идеи, които да проучите при решаване на проблеми с рестартирането на вашия Mac.

Понякога е трудно да намерите точния проблем, който може да доведе до рестартиране на вашия MacBook отново и отново. Най-добрият начин да коригирате този проблем с цикъл на зареждане е да премахнете потенциалните проблеми един по един и след това да проверите дали проблемът е разрешен.

Моля, уверете се, че имате на разположение скорошното архивиране на вашия компютър, преди да продължите със стъпките по-долу.

Премахнете всички аксесоари за MacBook и Power Reset

Премахнете всички външни устройства, които са свързани към вашия Mac / MacBook. Единственият аксесоар, който можете да поддържате свързан, е захранващият кабел. Уверете се, че вашият Mac / MacBook е свързан със силен Wi-Fi сигнал. Ако използвате външен дисплей за вашия MacBook / Mac, не забравяйте да го изключите и от него.

Извадете конектора за захранване от вашия MacBook, изчакайте минута или две и след това включете захранващия кабел на Mac към електрическия контакт.

Стартирайте Apple Hardware Test

Първата стъпка, която предлагаме, е да изключите всички хардуерни грешки, които може да са причина за проблема с рестартирането. За да направите това, натиснете клавишите Option + D, когато стартирате вашия MacBook . Това ще стартира теста за диагностика на Apple. Това ще работи само ако MacBook е издаден след юли 2011 г.

Тази стъпка ще изключи всички хардуерни проблеми, ако случаят е такъв. Ако забележите някакви хардуерни проблеми след теста за диагностика, най-добре е да го занесете в Apple Store и те да го разгледат.

След като хардуерните проблеми са премахнати, следващата стъпка е да проверите дали проблемът с рестартирането е свързан с програмата Booter на вашия macOS.

Стартирайте MacBook в безопасен режим, за да извършите автоматично поправяне

Започнете, като стартирате своя MacBook в безопасен режим. Това става чрез натискане и задържане на клавиша Shift, когато стартирате вашия MacBook . Буутърът ще се опита да провери, както и да поправи стартовия обем. Ако има предстоящи ремонти, тогава ще видите как MacBook се рестартира, преди да продължи. Продължете да натискате и задържате клавиша Shift, ако видите рестартирането. Оставете го да продължи своя процес.

Ако тук не успее, това би означавало, че системата не е успяла да зареди валидно ядро , ще трябва да преинсталирате macOS на вашия MacBook.

Основната идея около използването на безопасен режим, подчертан в стъпките по-горе, е да се изключат всички виновници на KEXT на трети страни, които може да причиняват проблема ви.

Ако безопасният режим продължи добре и стартира, има голяма вероятност проблемът ви да е свързан с файл на драйвер за трета страна, който ще трябва да проследите, използвайки подробен режим на вашия Mac.

Ако можете да продължите през безопасен режим и видите прозореца за вход, вероятно предполага, че причината за проблема е драйвер на трета страна.

macOS High Sierra и по-нови версии, Опитайте еднопотребителски режим

Ако вашият Mac работи с High Sierra или по-нови версии, опитайте и рестартирайте своя MacBook, докато държите команда-S. Това стартиране в единичен потребителски режим трябва да ви отведе до команден ред.

След като видите командния ред на вашия Mac, можете да изпълнявате команди за проверка / ремонт на файловата система и да рестартирате.

В командния ред въведете следното:

/ sbin / fsck -fy

Командата 'fsck' означава проверка на файловата система и помага при поправянето на вашия твърд диск. След като процесът fsck завърши и видите изхода „OK“, можете да продължите да рестартирате вашия MacBook от командния ред.

рестартирайте

За упоритите проблеми с цикъла на зареждане на macOS High Sierra или Mojave, видяхме, че стартирането на вашия Mac в еднопотребителски режим, последвано от проверка и поправка на файлова система и рестартиране решава проблема.

Режим на възстановяване и преинсталирайте macOS

Преди да откриете виновника, по-лесно ще бъде да стартирате своя MacBook в режим на възстановяване и да инсталирате отново macOS на вашата машина. Това е особено полезно, ако проблемите с рестартирането са започнали да се случват след скорошна актуализация на macOS.

За да направите това, ще трябва да натиснете клавишите Command + Option + R заедно, докато стартирате своя MacBook. Ако вашият MacBook е включен и все още е в безопасен режим, изключете го.

Рестартирайте в режим на възстановяване. Стартирайте своя MacBook, като натиснете бутона за захранване и след това натиснете и задръжте клавишите Command-R, докато логото на Apple се появи на екрана. Освободете клавишите, когато видите логото на Apple.

Изберете Disk Utility от екрана и стартирайте помощната програма Repair, за да поправите всички проблеми с вашите дискове . За да направите това, След като щракнете върху Disk Utility, ще трябва да изберете стартовия си обем (обикновено Macintosh HD) и да изберете действието „Първа помощ“ отгоре.

След като процесът на поправка завърши, вече можете да преинсталирате macOS на вашия MacBook от режим на възстановяване.

  Ако имате MacBook от 2011 г. и по-късно, по-добре е да използвате клавишите Command + Option + R, когато рестартирате MacBook, за да стартирате режима за възстановяване на интернет, за да можете да преинсталирате macOS, като използвате вашата интернет връзка. Това го прави по-лесно.

  След като macOS се инсталира, проверете и проверете дали проблемът ви с рестартирането е отстранен. Ако забележите, че можете да стартирате MacBook нормално без никакви проблеми и не виждате произволни рестартирания, следващата стъпка е да установите дали някоя от външните връзки е причинила проблема.

  Стартирайте отчет за вашата системна конфигурация

  Ако вече сте се опитали да нулирате SMC и PRAM и все още имате проблеми, е време да се потопите малко по-дълбоко. Има доста уникална помощна програма, която можете да изтеглите на вашия Mac, наречена EtreCheck.

  Това приложение ще ви помогне да анализирате вашата конфигурация в опит да намерите проблеми. Приложението е безплатно за изтегляне и обещава да не взаимодейства с други приложения, докато използва много малко памет, докато работи.

  Веднъж инсталирани, ще искате да отворите Предпочитанията за EtreCheck. Оттам превключете опцията на Разрешаване на пълен достъп до диск . Това ще ви даде обобщение на всички проблеми, за които е докладвано през последните 7 дни, при условие че са запазени.

  Отървете се от антивирусна програма на трети страни

  В един случай потребител установи, че е инсталирано антивирусно приложение на трета страна. Приложението се нарича SophosFileProtection и се казва, че пряко взаимодейства с вградената в Apple macOS защита.

  Поради конфликта между защитата на macOS и това приложение на трета страна, вашият Mac може да продължи да се рестартира. Важно е да деинсталирате приложението напълно. След като бъде деинсталиран, рестартирайте напълно вашия Mac и го тествайте, за да видите дали грешките са изчезнали.

  Използване на подробен режим за поставяне под карантина на повредени файлове

  В този момент ви предлагаме да добавите външния си аксесоар един по един, за да видите дали можете да изолирате хардуера / външния дисплей и т.н., които може да са причинили проблема.

  Друг начин за отстраняване на този проблем е чрез стартиране на вашия MacBook чрез подробен режим . Това изисква известен опит. Когато MacBook стартира в подробен режим, ще трябва да наблюдавате дневника. Когато процесът на стартиране спре, ще можете да идентифицирате проблемните файлове. След като тези виновни файлове бъдат преместени в папка за карантина, можете да продължите с отстраняването на неизправности.

  Това е малко по-техническо и предлагаме, ако сте преинсталирали macOS чрез режим на възстановяване и все още изпитвате случайни рестартирания, трябва да занесете своя MacBook в Apple Store и да ги накарате да го разгледат.

  Проверете за повредени потребителски акаунти и Pref файлове на вашия MacBook

  Потребителите често изпитват странни проблеми с изключването, както и проблеми като забавяне и срив на приложения, когато в MacBook има повредени потребителски акаунти.

  Може да искате да създадете нов потребителски акаунт на вашия MacBook и да тествате, ако продължите да изпитвате тези проблеми. Ако не сте сигурни дали има корумпирани потребителски акаунти или как можете да се справите с проблемите, моля, посетете ръководството по-долу за поетапно ръководство за отстраняване на проблеми с повредени потребителски акаунти в macOS

   Получете поддръжка на Apple  

   Неочакваните изключвания или рестартирания на вашия MacBook или iMac могат да бъдат причинени от дефектен хардуер на вашето устройство. Това е най-лошият сценарий, тъй като може да доведе до скъпи ремонти, ако вашият Mac не е в гаранция.  

   Ако сте изпробвали всички стъпки по-горе, но вашият iMac или MacBook все още се изключва на случаен принцип, уговорете среща с apple чрез техния уебсайт за поддръжка. Можете също така да говорите директно с Apple Support, така че те да могат да разгледат вашия MacBook и да ви предоставят решения.

   Посетете уебсайта на Apple за поддръжка за допълнителна помощ

   Кажете ни в коментарите какво се случва с вашия Mac и ние непременно ще се опитаме да ви помогнем!

   скорошни публикации

   $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found