Как да използвам стекове в macOS Mojave за организиране на вашия работен плот

Обратно на WWDC 2018, Apple представи най-новия си софтуер за компютри с macOS Mojave. Това ще пристигне на устройства тази есен и включва множество нови функции, включително стекове. В тази бърза статия ще ви покажем как можете да стекове в macOS Mojave за организиране на вашия работен плот.

Какво са стекове?

По същество стековете са начин потребителите да поддържат работните си плотове чисти и организирани. Това ще създаде купища различни видове документи.

Например, ако имате куп снимки на екрани, документи или други файлове, всички те ще бъдат групирани автоматично. Има няколко различни начина за потребителите да персонализират тези купища файлове, които ще засегнем малко по-късно.

Как да използвам стекове в macOS Mojave

Преди да можете да се възползвате от тази нова функция, ще трябва да активирате Stacks. Ето стъпките, които трябва да следвате, за да ги активирате на вашия компютър.

 1. Отворете прозорец на Finder
 2. В лентата с менюта докоснете Преглед
 3. Превъртете надолу и поставете отметка „Използване на стекове“

Веднага след като активирате Stacks, вашият работен плот ще се превърне в организиран хаос. Всеки стек ще изглежда като буквален куп хартии, но можете да ги персонализирате и дори да ги превъртате с лекота.

Персонализирайте стекове в macOS Mojave

Говорейки за персонализиране, Apple реши наистина да улесни живота на онези с много елементи на работните си плотове. Можете или да сортирате отделни стекове по набор от опции, или да ги сортирате по групи.

Сортирайте стекове по

 • Име
 • Мил
 • Дата на последно отваряне
 • датата е добавена
 • Дата на промяна
 • дата на създаване

Групови стекове от

 • Нито един
 • Дата на последно отваряне
 • датата е добавена
 • Дата на промяна
 • дата на създаване
 • Етикети

Взаимодействието с тях е доста лесно, тъй като трябва само да кликнете върху едно, за да видите съдържанието му. Ако искате да видите общ преглед на всичките си стекове, можете да го направите, като използвате „Option> Click“. Това ще разшири всички стекове, като ви дава преглед на точно това, което е на вашия работен плот.

Защо трябва да използвате стекове?

Ясният и прост отговор на поставения въпрос е по-добрата организация. Ако сте човек, който мрази папките и широко използва работния плот за вашите файлове, Stacks ще улесни живота ви.

Това важи особено за тези, които искат да започнат да прилагат използването на тагове за различни файлове. Ако се интересувате от интегриране на тагове във вашия работен процес, можете да го направите, като изпълните следните стъпки:

 1. Щракнете върху стека, от който се нуждаете
 2. Намерете файла, който искате да маркирате
 3. Щракнете с десния бутон / Ctrl + щракване или щракване с два пръста, за да изведете контекстното меню
 4. Превъртете надолу и докоснете „Тагове“

Оттук можете да започнете да създавате персонализирани тагове, които след това могат да бъдат присвоени на вашите различни файлове. След като етикетите са създадени, можете да изберете да групирате стекове заедно от създадените маркери в контекстното меню.

Очевидно е, че ако имате само няколко скрийншота или празни документи, тогава няма да искате да използвате тагове със стекове. Ако обаче използвате вашия работен плот като „улов на всички“, тогава използването на този метод ще ви помогне да се организирате.

Опции за стекове липсват от менюто ми

Много потребители са се сблъскали с този проблем от надстройването до macOS Mojave. Въпросът е, че не пропускате функционалността на стековете, а кликнете върху менюто Изглед на активна сесия на Finder. Когато отворите Finder, с отворен прозорец на активния finder, щракнете върху view, ще видите това, за разлика от опциите Stacks.

Това, което трябва да направите, е да затворите този прозорец, като щракнете върху иконата „x“, както е показано по-горе. След като затворите активната сесия на Finder и след това отидете в горното меню на вашия работен плот и кликнете върху View, ще видите следното:

Надяваме се, че горните два скрийншота помагат за изясняване на проблема около достигането до опцията Stacks в macOS Mojave. Благодаря на Лили за нейния коментар.

Заключение

Стековете са само един от начините, по които macOS Mojave планира да улесни живота на потребителите на Mac. Това е доста уникален, но полезен начин да поддържате всичките си файлове чисти и организирани, дори ако не сте фен на папките.

Ако използвате бета версията на macOS Mojave и имате някакви въпроси, моля, уведомете ни в коментарите по-долу. Освен това, ако случайно срещнете някакви проблеми при настройването им, уведомете ни и ние с удоволствие ще съдействаме по всякакъв възможен начин.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found