21 съвета и трикове на Apple Mail, които може да не сте познавали за iOS и macOS

Много потребители на iOS и macOS избират собственото приложение за поща и на двете платформи. За повечето хора това не е нещо, върху което те наистина се замислят. Просто работи . Но както много неща на платформите на Apple, с няколко съвета и трикове можете да го направите да работи по-добре .

Ето шепа по-малко известни, но невероятно мощни съвети и трикове за поща както на macOS, така и на iOS.

iOS

Въпреки че има много пощенски клиенти на iOS на трети страни, приложението по подразбиране и родното приложение за поща вероятно е решение за обикновения потребител. Използва се изключително лесно, но в ръкава му са скрити няколко трика.

9. Добавете усет към вашия текст

Форматирането на текст е малко скрито в iOS версията на Mail.

Това е доста основна функционалност, поради което е изненадващо, че толкова малко хора знаят или използват опциите за форматиране в Mail. И все пак, за да бъдем честни, форматирането на текст на Mail (получер, курсив и т.н.) не е супер очевидно. Но той е достъпен в Mail.

Просто докоснете съобщение в приложението Mail. След това изберете текста, който искате да удебелите, курсив или подчертаване. Докоснете иконата със стрелка надясно и след това иконата „ B I U“, за да форматирате текста си.

8. Плъзнете надолу до Чернови

Плъзнете надолу от сивата лента, за да запазите чернова си „отдолу“ входяща поща.

Начинът, по който черновите работят в приложението за поща на iOS, може да изглежда малко тромав и неинтуитивен. В края на краищата трябва да натиснете Отказ в съобщение и Запазване на чернова, за да се върнете към пощенската си кутия, нали? Технически това е един от начините да го направите. Но има много по-лесно (и много по-малко известно) решение.

Започнете да пишете съобщение в Mail. След това погледнете в горната част на прозореца на съобщението. Виждате ли малката правоъгълна сива лента над New Message? Плъзнете надолу от това и съобщението автоматично ще бъде запазено под долната ви навигационна лента. Оттук имате лесен достъп до входящата си поща - просто натиснете Новото съобщение, за да извлечете чернова.

7. Вижте всички чернови

Задръжте иконата за нов имейл - тя ще изведе списък с предишни чернови.

Въпреки че предишният съвет е лесен начин да запазите удобен един проект, той не прави много за вашите предварително написани чернови. Но Mail също има малък трик за бързо достигане до тези съобщения.

Когато разглеждате входящата си поща, просто докоснете и задръжте иконата за нов имейл / нов текст в долния десен ъгъл на екрана. Оттам ще видите списък с всичките си предишни чернови.

6. Разклатете, за да възстановите изтритите съобщения

Изтриване на имейл случайно? Разклатете вашия iPhone, за да го възстановите бързо.

Случайно изтриване на важен имейл? Не е нужно да прибягвате до ровене из папката „Кошче“, ако използвате устройство с iOS.

Ако сте изтрили съобщение, което не сте възнамерявали, просто разклатете своя iPhone. Ще видите, че се появява диалогов прозорец „Отмяна на кошчето“ с опцията за възстановяване на съобщението в кошчето. От друга страна, можете също да се разклатите, след като възстановите съобщението, за да го изпратите отново в кошчето.

5. Добавете прикачени файлове

Прикачването на файлове към имейли в iOS не е очевидно, но е опция.

Подобно на форматирането на текст, приложението iOS Mail поддържа добавяне на прикачени файлове към имейлите ви - това просто не прави много очевидно, че това е така. Менюто за прикачени файлове всъщност е скрито в същия жест на докосване.

В съобщение просто докоснете два пъти навсякъде в тялото на имейла. След това докоснете стрелката надясно и докоснете бутона Добавяне на прикачен файл. След това ще видите различни очевидни за добавяне на прикачени файлове, включително iCloud Drive, Dropbox и Google Drive.

4. Използвайте Siri във ваша полза

Използването на Siri за управление на имейла ви е сериозно подценено.

Сири може да не е най-умният или способен дигитален асистент, но ако използвате iOS, тя винаги е там, когато имате нужда от нея. Поради естествената интеграция, Siri всъщност има няколко трика в ръкава си, когато става въпрос за възможности с приложението Mail.

Можете да го изпробвате сами. Просто извикайте Сири и я помолете да потърси съобщение за конкретна тема или от конкретен контакт. Следващият път, когато пишете имейл, можете също да извикате Siri и да кажете „Напомни ми да завърша това по-късно“.

3. Получавайте сигнали за VIP лица

Добавете няколко VIP лица към пощата и задайте VIP сигнали, така че никога повече да не пропускате важно съобщение.

Премахването на важни имейли от маловажни трябва да бъде високо в списъка с приоритети на вашата организация за електронна поща. За щастие, Mail го улеснява с VIP списък. Просто отидете в екрана на Вашите пощенски кутии и след това докоснете VIP пощенската кутия (или иконата „I“ до VIP). Добавете няколко потребители от вашите контакти.

Също така си струва да докоснете иконата за VIP сигнали в това меню от VIP списъка. Оттам можете да зададете персонализиран тон за известяване и вибрация, когато получавате VIP имейли. Това е невероятно полезен начин да разберете дали даден имейл си заслужава да бъде разгледан, без да изваждате телефона си от джоба си.

2. Получавайте сигнали за конкретни нишки

Плъзнете надясно по имейл, докоснете Още и докоснете Известяване, за да получите сигнали за тази нишка.

В други случаи може да искате да проследявате една важна електронна поща, без да добавяте никого във вашия VIP списък за постоянно. За щастие и в Mail за iOS има начин да се направи и това.

Просто отидете във всяка входяща поща. Плъзнете надясно по съобщение и докоснете бутона с още три точки Още. В падащото меню натиснете Извести ме ... и след това потвърдете. За да отмените това действие, просто плъзнете отново надясно, докоснете Още и натиснете Спиране на известяването.

1. Вземете по-голяма пощенска кутия

Пощенската кутия се чувства тясно? Можете да поберете повече съобщения на дисплея си, като смесвате редове за предварителен преглед на текст.

Работата с имейл на мобилно устройство обикновено е бриз. Но по-малките дисплеи на повечето смартфони могат да накарат вашата входяща поща да се чувства малко тясна в сравнение с уеб или компютърен клиент.

Всъщност можете да изцедите малко повече място от входящата поща от дисплея си, като отворите Настройки -> Поща -> Визуализация. Оттам просто изберете 1 ред или няма. Това редактира колко много ви показва преглед на текст на имейл. Без този текст можете да поставите много повече имейли на екрана си.

Бонус iOS 13 Пощенски съвети

Започвайки с iOS 13, Apple представи нови функции, които ви позволяват да блокирате, заглушавате и игнорирате блокираните податели, всички в опит да намалят спама.

  • Спиране на нишката на имейл. Докоснете Настройки> Поща> Действие със заглушена нишка и можете да изберете от „Маркиране като прочетено“ или „Архивиране или изтриване“.

Сега във вашата поща можете да плъзнете и да изберете „Още“, последвано от „Без звук“ и това ще спре да ви изпраща нови разговори в тази нишка на имейла.

Заглушаване на нишките на имейлите и блокиране на неизвестни податели
  • Игнориране на блокираните податели - По същия начин изберете „Игнориране на блокираните податели“ в настройките на пощата си и всички имейли, идващи от потребители в списъка ви с блокирани, автоматично ще бъдат премахнати, преди да стигнат до входящата ви поща.

Можете да прочетете всички нови промени, които идват в iOS 13 около спама и намаляването на robocall.

Поща на macOS

Приложението Mail на macOS всъщност е наистина мощно приложение за изпращане, получаване и организиране на имейли. Приложението има много повече от това, което изглежда на пръв поглед, което неизбежно означава, че вероятно има много неща, които не сте знаели, че Mail на macOS може да направи.

10. Възползвайте се от търсенето

Не използвайте просто лентата за търсене за прости задачи - тя може да извърши доста сложни или подробни търсения.

Ако използвате приложението Mail на macOS, вече знаете за лентата за търсене в горния десен ъгъл. Но може би не осъзнавате колко мощна може да бъде тази лента за търсене. (Можете лесно да извикате търсене с Command + Option + F.)

Например лентата за търсене поддържа естествен език - просто въвеждане на „имейли от вчера“ или „имейли с прикачени файлове“. Търсенията могат да станат много по-подробни от това, като се опитате да въведете две дати в лентата за търсене с тире между тях, за да намерите имейлите, получени в рамките на този период.

9. Вземете малко спокойствие и тишина

Ако не е необходимо да знаете дали имейл идва веднага, задаването на по-дълъг интервал между сигналите може да повиши вашата производителност.

Известията могат да станат наистина досадни, много бързо. Това е особено вярно, ако имейлите идват на всеки няколко минути или така. Ако вашият Mac ви издава звуков сигнал с такава скорост и имате нужда от тишина и спокойствие, всъщност можете да промените колко често поща ви прекъсва.

По подразбиране Mail е настроен да проверява автоматично за нови съобщения. Това означава, че ще ви изпрати пинг, когато открие имейл, който идва. Но можете да редактирате това поведение в Mail -> Preferences. В раздела Общи под Проверете за нови съобщения опитайте по-дълъг интервал от 15 или 30 минути.

8. Персонализирайте лентата си с инструменти

Лентата с инструменти за поща е изненадващо приспособима в macOS.

Лентата с инструменти по подразбиране в Mail вероятно работи за повечето хора, които я използват. Но, както споменахме, Mail често има друг слой възможности и персонализация под повърхността. Такъв е случаят с лентата с инструменти, която всъщност е невероятно приспособима, ако знаете къде да търсите.

За да персонализирате лентата си с инструменти, просто щракнете с десния бутон върху произволно място в самата лента с инструменти. След това изберете Персонализиране на лентата с инструменти от падащото меню. Оттам нататък трябва да видите нов прозорец с множество различни опции. Има много различни бутони, които можете да сменяте и превключвате, така че експериментирайте, докато намерите настройка, която ви харесва.

7. Пренасочване, не препращайте

Пренасочването много прилича на препращане, но няма да получавате бъдещи актуализации от нишка по имейл.

Повечето от нас вероятно препращат имейли до друг човек в ежедневния си живот. Това е чудесно за предаване на комуникация на някой друг, но може да се окаже досадно, ако получателят натисне Отговори всички и следващите имейли, за да отиде всички останали в нишката - включително и вас.

Следващият път, когато получите имейл и искате да го предадете, без възможност да получите обратно имейл, използвайте Redirect вместо Forward. Изберете имейл в Mail и след това щракнете върху бутона Message в горната лента на менюто. След това щракнете върху Пренасочване, въведете имейл адреса и натиснете Изпрати. Можете също да използвате Shift + Command + E.

6. Настройте някои правила за поща

Помислете за пощенските правила като „работни потоци“ или „преки пътища“ за маршрутизиране и организация на имейли.

Една от най-мощните, но малко използвани функции на приложението macOS Mail е Правила. По принцип Правилата са предварително определени „работни потоци“, които могат да позволят на Mail автоматично да организира, блокира, изтрива или подчертава определени съобщения в зависимост от различни настройки, които въвеждате.

Просто отидете на Mail -> Preferences -> Rules. От тук можете да добавите правило. След това ще зададете определени параметри, като например откъде идва съобщението или какъв тип съдържание съдържа. Накрая ще зададете правило за изход. Например можете да настроите Mail автоматично да изпраща всички имейли от определен акаунт в отделна папка. Възможностите са неограничени.

5. Създайте интелигентна пощенска кутия

Подобно на правилата, интелигентната пощенска кутия е друга опция за организация на имейли.

Подобно на правилата, интелигентните пощенски кутии са друг мощен инструмент, включен в Mail. По принцип интелигентната пощенска кутия е начин за събиране и организиране на всички имейли, отговарящи на определени критерии, на едно място. Създайте интелигентна пощенска кутия за „Съобщения от семейството“ и след това добавете имейл адресите на семейството си и всичко ще свърши.

Разбира се, това е само едно използване на интелигентна пощенска кутия - и възможностите зависи до голяма степен от вас. За да създадете интелигентна пощенска кутия, изберете бутона Пощенска кутия в горната лента на менюто и изберете Нова интелигентна пощенска кутия. От тук ще въведете различни критерии. Имайте предвид, че интелигентните пощенски кутии ще организират съществуваща, четеща поща във входящата ви поща, както и бъдеща поща.

4. Избягвайте проблеми с прикачените файлове

Уверете се, че тези две опции са маркирани, ако имате проблеми с изпращането на прикачени файлове към вашите приятели от Windows.

Докато изпращате имейли на някой на компютър с Windows или Linux, може да срещнете проблеми със съвместимостта на прикачени файлове. За щастие има няколко лесни трика, които можете да направите, за да избегнете проблеми при изпращане на съобщения от Mail до вашите приятели в Windows.

  • Използвайте Mail Drop или Dropbox за изпращане на по-големи изображения или прикачени файлове.
  • Отидете на Редактиране -> Прикачени файлове и се уверете, че тези две опции са активирани: Винаги изпращайте прикачени към Windows прикачени файлове и Винаги поставяйте прикачени файлове в края на съобщението.
  • Проверете разширенията на файловете си. Машините на Windows се нуждаят от файлови разширения, за да функционират, затова се уверете, че не ги изтривате от файл, който изпращате на потребител на компютър.

3. Активирайте или деактивирайте визуализацията на изображението

Ако се чувствате удобно с терминала, можете да редактирате дали Mail показва визуализации на файлове.

По подразбиране Mail ще ви покаже визуализация на PDF файлове или изображения автоматично, когато отворите съобщение. Има обаче няколко причини, поради които бихте искали да го деактивирате. Една от възможните причини е скоростта, докато сигурността може да е друга.

Можете да редактирате това поведение, но не в приложението Mail. Вместо това ще трябва да отворите терминала и да поставите следния низ.

defaults write com.apple.mail DisableInlineAttachmentViewing -boolean yes

За да активирате отново визуализациите на изображения в Mail по реда, отворете Терминал и копирайте / поставете същия точен низ, но заменете „да“ в края с „не“.

2. Изпратете файл (много бързо)

Плъзгането и пускането на файл върху приложение в Dock може да спести реално време.

Имате файл, който трябва да изпратите на контакт в бързаме? macOS всъщност поддържа възможността за плъзгане и надолу всякакъв вид файлове върху приложения в Dock. Това, разбира се, важи и за приложението Mail.

Следващият път, когато трябва да прикачите файл към имейл, просто го плъзнете и пуснете върху иконата на Mail в долната Dock. Пощата автоматично ще се отвори с ново съобщение, към което е прикачен файлът. Спестява само няколко секунди - но те могат да се добавят бързо, ако изпратите много мултимедия или прикачени файлове на вашия Mac.

1. Намерете къде macOS съхранява вашата поща

Използването на опцията Finder Go to Folder е удобен начин да намерите къде Mail съхранява вашите имейли.

Поради начина, по който работят повечето доставчици на електронна поща, вероятно не изпитвате нужда да архивирате вашите съобщения на отделно USB устройство или SSD. Но, разбира се, има множество причини, поради които може да искате или да се наложи да слезете по пътя.

Доста е лесно да намерите къде всъщност Mail съхранява вашите имейл съобщения на вашето устройство. Просто отворете прозорец на Finder и изберете Go -> Go to Folder ... от горната лента на менюто. След това копирайте и поставете низа отдолу и щракнете върху OK.

~/Library/Mail/V5

Apple Mail on iOS and macOS is one of the most popular applications that is used by users worldwide. It may not have all the bells and whistles of a third party Mail app but it still has a lot of hidden tips and tricks that can effectively make you more productive while keeping you secured.

Is there a favorite tip that we didn’t cover here? Please let us know in the comments below.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found