Притеснявате се от избухването на батерията на MacBook Pro? Ето няколко съвета за безопасност

Литиево-йонните батерии са невероятни неща. Просто вземете под внимание факта, че те захранват повечето устройства, които използваме в ежедневния си живот - от нашите iPhone и iPad до нашите лаптопи MacBook.

И въпреки всичко, литиево-йонните батерии не са перфектни. И понякога те всъщност могат да бъдат опасни. Ако сте обръщали внимание на последните съобщения в медиите около батериите на MacBook Pro, тогава може би сте малко притеснени за батерията в собственото си устройство.

Ето какво трябва да знаете.

Опасностите от литиево-йонните батерии

Съобщава се, че батерията на този MacBook Pro се е запалила, докато собственикът му е спал. Снимка чрез Стивън Гагне

Ако имате нужда от доказателство, че литиево-йонните батерии са опасни, просто погледнете последните доклади за запалване на батерии на MacBook Pro.

Има няколко анекдотични потребителски истории, които показват, че техните устройства MacBook Pro са се запалили и батериите в тях са избухнали по същество.

Един от тези репортажи идва от DJ и музикален продуцент на име White Panda, чийто пост в Reddit стана вирусен преди няколко месеца, когато батерията му на MacBook се запали в скута му. Друг потребител, дизайнер на име Стивън Гагне, съобщи, че батерията му на MacBook Pro се е запалила, докато е спал една нощ през юни.

Сега това не е насърчаване на страха. Има много нисък процент, че нещо подобно ще ви се случи (въпреки че има предизвестие към предишното твърдение, до което ще стигнем след секунда).

Фактът е, че батериите могат да бъдат опасни, особено ако не се третират добре. Не се притеснявайте обаче. С няколко прости съвета можете да бъдете спокойни, знаейки, че батерията ви вероятно ще се оправи.

Проверете за изтегляне

Някои модели MacBook Pro с 15 инча, произведени през 2015 г., са изтеглени поради риск от пожар на батерията.

Първо най-важното. Понастоящем Apple има активно доброволно изземване на определени модели 15-инчови MacBook Pro, тъй като техните батерии имат недостатък.

Този недостатък, който според Apple засяга само малък брой батерии, все пак може да доведе до катастрофален отказ на батерията. Това включва прегряване на батерии или батерии, които могат да се запалят.

  Въпросният 15-инчов MacBook Pro е популярен модел, тъй като няма клавиатура за пеперуди и има пълно разнообразие от портове. Ако това ви звучи като ваше, може да поискате да проверите серийния си номер, за да видите дали той ви отзовава засяга.

  Ето как да проверите за изтегляне.

  • Кликнете върху логото на Apple в левия ъгъл на лентата с менюта.
  • В падащото меню кликнете върху About This Mac.
  • Трябва да видите серийния си номер под заглавието Сериен номер. Копирайте го с помощта на Command + C.
  • Отидете на този уебсайт на Apple и поставете серийния си номер в съответното поле с помощта на Command + V.

  Ако го направи, ще искате незабавно да прекратите използването на вашия MacBook Pro и да се свържете с Apple за поддръжка. Сайтът трябва да съдържа повече информация за вас.

  Съвети, свързани с батерията

  Прилагането на някои общи съвети, свързани с батерията, може да намали риска от повреда на батерията. Снимка чрез iFixit.

  Ако вашият MacBook Pro не е засегнат от изтеглянето, все още има някои общи съвети, свързани с безопасността на батерията и здравето на батерията, които трябва да имате предвид. Това са най-добрите практики за всички модели MacBook.

  Съвети за безопасност на батерията

  Литиево-йонните батерии могат да бъдат потенциално опасни. Та какво правиш? Както споменахме, има малък шанс да се случи катастрофална повреда на батерията. Но е разумно да имате предвид някои съвети за безопасност в малко вероятния случай.

  • Използвайте само проверени сервизни центрове. Обслужете вашия MacBook в Apple Store или упълномощен доставчик на услуги на Apple. Всеки друг може да използва некачествени батерии.
  • Поддържайте редовно батерията си. Стареещите батерии са много по-податливи на повреди. Ако видите известие на
  • Следете симптомите. Потърсете подуване на шасито, мирис, често прегряване или течове. Ако забележите нещо странно на батерията на вашия MacBook, прекратете незабавното използване и го вземете за сервиз.
  • Бъдете внимателни, където го държите. Най-добрата практика е да избягвате да съхранявате MacBook на запалими места, например на легло или в близост до хартия. Това е особено вярно, ако вашето устройство или неговата батерия са по-стари.

  В най-лошия случай може да е полезно да знаете някои основни съвети за пожарна безопасност, свързани с литиево-йонните батерии. Не използвайте вода за потушаване на пожари, запалени от литиево-йонна батерия. Не вдишвайте дим или пари. Използвайте ABC или BC сух химически пожарогасител.

  Общи съвети за здравето на батерията

  Ако не се притеснявате от последиците за безопасността на батерията на вашия MacBook и просто искате да удължите нейния живот, има няколко съвета, които трябва да имате предвид.

  Първо, батериите ще се разграждат. Колкото и добре да се отнасяте към батерията си, те все пак ще се разграждат с течение на времето. Както споменахме, смяната на батерията ви от време на време ще увеличи общия ви живот на батерията.

  Но доброто отношение към батерията на MacBook Pro през целия й живот може да ви помогне да извлечете допълнителен живот от нея. Ето някои общи съвети за пестене на батерията, за да удължите живота на батерията.

  • Намалете яркостта на вашия MacBook.
  • Деактивирайте своя динамичен тапет.
  • Изключете Bluetooth.
  • Отидете на System Preferences -> Energy Saver и проучете настройките там.
  • Поддържайте вашия MacBook възможно най-готин. Избягвайте да го използвате в горещината, особено ако разчитате на приложения, интензивни за процесора.
  • Ако в момента не използвате своя MacBook, опитайте да го поддържа между 50 и 80 процента зареждане. Ако го държите напълно зареден или напълно изтощен може да изхаби батерията ви с течение на времето.

  Надяваме се, че сте проверили своя MacBook с различните програми за изземване на Apple и сте намерили тези съвети за полезни. моля, уведомете ни, ако имате някакви въпроси или притеснения.

  скорошни публикации

  $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found