Safari не може да установи сигурна връзка: Проверете тези съвети

Apple проектира Safari, за да ви предпази, докато сърфирате в мрежата на вашия iPhone, iPad или Mac. В приложението има вградени много функции за сигурност, но най-забележимото е, че Safari не зарежда уеб страница, ако не е защитена.

Обикновено отказът на Safari да зарежда уебсайтове ни напомня да внимаваме на кого имаме доверие онлайн. Но понякога Safari твърди, че не може да установи сигурна връзка с най-надеждните сайтове в мрежата. Ето какво да направите, ако това се случи.

Защо Safari не може да установи сигурна връзка?

Когато Safari зарежда уебсайт, той проверява дали този уебсайт използва защитено криптиране за защита на вашите данни. Ако Safari не може да провери това, може да видите предупредително съобщение или Safari да откаже да зареди страницата.

Шифроването е важно за защита на вашата поверителност и сигурност.

Ако даден уебсайт не използва защитено криптиране, трети страни могат да намерят начин да гледат всичко, което правите на този сайт. Това може да означава, че те се научават на навиците ви за сърфиране. Но още по-лошо е, че те може да успеят да научат данните за вход за акаунти като вашето онлайн банкиране.

Как да разбера дали Safari е установил защитена връзка?

Safari проверява сертификата на всеки уебсайт, за да провери дали връзката е защитена. Погледнете отблизо лентата за интелигентно търсене в горната част на Safari, за да разберете колко защитен е текущият уебсайт, който разглеждате.

Сив катинар означава, че уебсайтът има стандартен сертификат и е защитен.

Зелен катинар означава, че уебсайтът има по-обширен сертификат за удостоверяване на самоличността. Той е дори по-сигурен от предишния.

Ако няма катинар, вместо това може да видите думите „Not Secure“. Трябва да избягвате въвеждането на лична или финансова информация на тези уебсайтове, защото не сте защитени.

Най-добре изобщо избягвайте незащитените уебсайтове, ако е възможно.

Можете също така да намерите изскачащо съобщение, което ви предупреждава за незащитени уебсайтове или лоши сертификати. Safari може изобщо да откаже да зареди страницата, ако не може да установи сигурна връзка.

Как да поправим проблеми със сигурната връзка в Safari

Обикновено Safari не може да установи защитена връзка, тъй като уебсайтът, който посещавате, не използва защитено криптиране или няма валиден сертификат. Това често се случва с измамни и опасни уебсайтове.

Понякога обаче Safari не може да установи сигурни връзки, дори когато посещавате надеждни сайтове, като Amazon, Facebook или Google.

Ако това се случи, може да има нещо нередно във вашата интернет връзка или настройките на приложението. Изпробвайте нашите общи стъпки за отстраняване на неизправности в Safari.

Ако не помогнат, следвайте съветите по-долу.

1. Проверете двукратно URL адреса

Щракнете върху URL адреса, за да видите пълния уеб адрес за вашия уебсайт.

Възможно е уебсайтът, който се опитвате да заредите, всъщност да не е този, който искате да посетите. Измамниците и измамниците често създават фалшиви уебсайтове, създадени да изглеждат като истинската сделка за кражба на ценните ви лични данни.

Отделете малко време, за да проверите URL адреса в горната част на Safari и се уверете, че уеб адресът е правилен. Малките грешки (като .co.uk, когато трябва да бъде .com) означават, че вероятно сте на грешния сайт.

Ако не сте сигурни какъв трябва да бъде уеб адресът, използвайте надеждна търсачка, за да намерите този сайт вместо това.

2. Задайте правилната дата и час

Изберете да зададете автоматично датата и часа си.

Не ни питайте защо, но използването на грешна дата и час на вашето устройство на Apple може да доведе до всякакви неочаквани проблеми. Това може да ви попречи да инсталирате най-новата актуализация на софтуера, да изтеглите нови приложения или да заредите защитени уеб страници.

На Mac отворете менюто Apple ( ) и отидете на Системни предпочитания> Дата и час . Щракнете върху катинара, за да отключите промените, след което включете опцията за автоматично задаване на дата и час .

На iPhone, iPad или iPod touch отворете Настройки> Общи> Дата и час . Включете опцията Автоматично задаване , ако още не е включена.

3. Преминете към различен DNS

Променете вашия DNS сървър на безплатна алтернатива.

Системата за имена на домейни (DNS), която вашият компютър или устройство използва, действа като телефонна директория за всеки уебсайт в Интернет. Докато въвеждате уеб адрес в полето за URL адреси, Safari използва DNS, за да намери точното местоположение на тази страница в мрежата.

Проблемите с вашия DNS могат да доведат до лоши адреси, което може да обясни защо Safari не може да установи сигурна връзка с уебсайт.

За щастие е безплатно и лесно да се промени на различен DNS; може дори да направите Safari по-бърз, като го направите. Предлагаме да използвате публичния DNS на Google, но има и много други алтернативи.

На Mac отворете менюто Apple ( ) и отидете на System Preferences> Network . Изберете вашата Wi-Fi мрежа от страничната лента, след което отворете менюто Разширени . Отидете на DNS и използвайте плюс ( + ), за да добавите Google Public DNS сървъри, изброени по-долу.

На iPhone, iPad или iPod touch отидете в Настройки> Wi-Fi . Докоснете i до вашата Wi-Fi мрежа и изберете опцията Конфигуриране на DNS . Изберете Ръчно и премахнете текущите си DNS сървъри, след което добавете Google Public DNS сървъри, изброени по-долу.

Обществените DNS сървъри на Google са:

  • 8.8.8.8
  • 8.8.4.4

4. Настройте вашия антивирусен софтуер да се доверява на този сайт

Налични са различни антивирусни приложения за вашия Mac. Кредит за изображение: Avast

Ревностният антивирусен софтуер на вашия Mac може да попречи на способността на Safari да установява сигурни връзки. Ако използвате антивирусен софтуер, добавете уебсайтове към списъка си с доверени уебсайтове, за да избегнете бъдещи проблеми.

Разбира се, трябва да правите това само ако имате абсолютно доверие на уебсайта. Когато има някакъв шанс да бъде опасен, не трябва да добавяте този уебсайт към своите надеждни сайтове.

Начинът на доверие на уебсайтовете варира в зависимост от конкретния ви антивирусен софтуер. Обикновено има прозорец за предпочитания или настройки, който ви позволява да го направите. Ако не можете да го намерите, свържете се с разработчика за допълнителна помощ.

5. Кажете на Keychain да се доверите на сертификата

Кажете на вашия Mac да се доверява на сертификати в приложението Keychain Access.

Safari може да твърди, че уебсайтът не е защитен, защото не се доверява на сертификата му. Ако знаете по-добре, отворете приложението Keychain Access на вашия Mac, за да кажете на Safari да се довери на този сертификат в бъдеще.

Още веднъж, трябва да правите това само ако сте сигурни, че уебсайтът е в безопасност.

За да направите сертификатите за доверие на уебсайта на Safari, първо трябва да разберете кои точно сертификати той използва. Най-лесният начин да направите това е с използването на различен уеб браузър, като Google Chrome или Mozilla Firefox.

Отворете страницата, която искате да посетите, в различен браузър и щракнете върху иконата на катинар до URL адреса. Потърсете повече информация, за да намерите начин за преглед на сертификати за този уебсайт. Тази опция е на различно място с всеки браузър.

Сега натиснете Cmd + Space и използвайте Spotlight, за да отворите приложението Keychain Access . Изберете системни корени и сертификати от менютата на страничната лента. След това използвайте лентата за търсене, за да намерите сертификатите на уебсайта, които току-що намерихте в другия браузър.

Щракнете двукратно върху всеки сертификат, за да видите настройките му. В раздела Доверие отворете падащото меню за При използване на този сертификат и изберете Винаги се доверявайте .

Опреснете страницата в Safari, за да видите дали тя се доверява на сертификатите сега.

6. Деактивирайте IPv6 за вашата мрежа

Промяната на настройките ви за IPv6 може да позволи на Safari да се свърже отново с уебсайтове.

Интернет протокол версия 6 (IPv6) е методът, използван за идентифициране и локализиране на всичко свързано с интернет. Това включва IP адресите за вашия Mac, iPhone, Apple Watch, HomePod и много други.

Преди IPv6 имаше по-стар протокол, наречен IPv4. Някои уебсайтове все още използват IPv4 за идентифициране на устройства, което може да създаде проблеми, когато Safari се опита да установи сигурна връзка.

Временно деактивирайте IPv6 на вашия Mac, за да го поправите.

Отворете менюто Apple ( ) и отидете на System Preferences> Network . Изберете вашия Wi-Fi от страничната лента и отворете менюто Разширени , след което отидете на TCP / IP .

Под падащото меню Конфигуриране на IPv6 изберете Ръчно и щракнете върху OK .

Защитете сърфирането си с VPN

VPN поддържат вашето сърфиране в мрежата частно. Кредит за изображение: NordVPN

Safari работи усилено, за да ви предпази в интернет. Когато Safari не може да установи сигурна връзка, това е добър знак, че не трябва да вярвате на този уебсайт.

Но има и други стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите и вашата интернет сигурност.

Използвайте виртуална частна мрежа (VPN) на вашите устройства, за да запазите цялата си онлайн активност частна. Има много безплатни VPN за устройства на Apple, които можете да използвате, за да започнете. Но също така си струва да помислите и за платени VPN абонаменти.

скорошни публикации