Избягвайте изгарянето на екрана на вашите OLED iPhone с тези съвети

Изгарянето на екрана, противно на това, което може би си мислите, всъщност не е нещо от миналото. Всъщност, ако имате по-нов iPhone, устройството ви може да е уязвимо към точно същия проблем.

Но има няколко неща, които можете да направите, за да избегнете изгарянето на екрана. Ето какво трябва да знаете за явлението, както и как да го избегнете в често срещаните ежедневни сценарии.

Какво е изгаряне?

Пример за сериозно изгаряне на OLED дисплей, наблюдавано на устройство в магазин Sprint. Изображение чрез Gameza4.

Ако сте използвали плазмени телевизори в миналото, вероятно сте запознати с изгарянето. Но дори и да не сте, има голяма вероятност вашето устройство да страда от явлението.

По същество изгарянето е, когато дисплеят показва слаб или „призрачен“ остатък от изображение или елемент на потребителския интерфейс. Това обикновено се причинява от постоянни и неподвижни елементи на дисплея, като логото на кабелна мрежа за новини. Това означава, че ако използвате приложение за навигация дори за 15 до 30 минути на ден, може да изпитате изгаряне.

Макар да не са толкова голям проблем, колкото плазмени телевизори, OLED дисплеите все още са склонни да изгарят. Всъщност, според повечето експерти, изгарянето е почти неизбежно за технологията на дисплея.

Това е така, защото е кумулативно. Няма начин да „нулирате“ изображение. Ако често показвате приложение с неподвижни елементи, устройството ви може да претърпи изгаряне.

По същия начин изгарянето не се покрива от гаранция. Счита се за нормално „износване“. С други думи, ако имате изгаряне, не очаквайте Apple да поправи или замени вашето устройство безплатно.

Задържане на изображението срещу изгаряне

За да бъде ясно, изгарянето не е задържане на изображение. Те изглеждат много сходни на пръв поглед, но има една ключова разлика между двата проблема с дисплея.

Изгарянето е постоянно - няма начин да се отървете от него. Запазването на изображението, макар да изглежда много подобно на изгарянето, в крайна сметка ще изчезне с времето.

Смекчават ли го производителите?

Да, практически всички производители на устройства прилагат някакъв вид тактика за намаляване на OLED дисплеите. Една такава тактика, която вашият iPhone вече използва, дори и да не забелязвате, се нарича преместване на пиксели.

По същество, когато вашият iPhone установи, че устройството ви е включено твърде дълго и вие не го гледате, то леко ще измести цялото изображение на дисплея с няколко пиксела. Това не е перфектна защита срещу изгаряне, но помага.

Избягване на съвети за изгаряне

С няколко прости съвета можете да запазите OLED дисплея на вашия iPhone да изглежда по-дълго за нов.

Както споменахме по-рано, изгарянето се появява, когато приложение постоянно показва статични лога, съдържание или елементи на потребителския интерфейс.

Въпреки че Apple разполага с някои тактики за смекчаване, тя няма да предпази от изгаряне, освен ако не изпълните и тези стъпки.

  • Избягвайте статично съдържание. Освен ако нямате причина да оставите приложение на дисплея си за продължителни периоди от време, най-добре е да го избягвате. Това не включва видеоклипове, освен ако в тях няма статичен или неподвижен обект.
  • Използвайте CarPlay. Приложенията за навигация са известни с изгарянето, най-вече защото хората ги използват често и последователно. Ако можете, използвайте CarPlay или вградената система за развлечения на вашия автомобил.
  • Активирайте автоматично заключване и автоматична яркост. Можете да зададете автоматично заключване, като отворите Настройки -> Дисплей и яркост -> Автоматично заключване. По-кратък интервал е по-добре. Яркостта на дисплея може да се настрои ръчно в същото меню Настройки.
  • Намалете яркостта. Понякога избягването на статично съдържание на вашия iPhone не е опция. Но можете да намалите тежестта на изгарянето, като намалите яркостта си. Намалете го ръчно, като използвате контролния център.
  • Активирайте True Tone. Ако вашето устройство има дисплей True Tone, оставете го активиран. Има шанс той да помогне за смекчаване на проблема с течение на времето, тъй като сините подпиксели са най-тежките нарушители.

Ако забележите, че някои елементи на потребителския интерфейс са изгорени в дисплея ви, но искате да знаете откъде идват, можете да използвате Screen Time, за да видите кои приложения използвате най-много.

Надяваме се, че тези съвети са ви били полезни. Моля, уведомете ни, ако имате въпроси или коментари.

скорошни публикации