Как Apple влияе положително на развиващия се свят

За компания, създадена от няколко свободно мислещи хипи, Apple има парадоксално смесени резултати, що се отнася до устойчивостта. При Стив Джобс приоритетът за Apple винаги е бил въздействието на продукта в живота на потребителите. Въздействието върху околната среда и хуманитарното въздействие на начина, по който Apple произвежда своите продукти, е по-малко приоритетно, ако приемем, че някой дори е мислил за това на първо място.  

Глобалното въздействие на Apple

Тъй като глобалното присъствие (и печалбите) на Apple нараства в началото на средата на 2000-те, екологични групи и активисти започват да хвърлят светлина върху негативното въздействие на Apple върху околната среда. Преди малко повече от десетилетие Greenpeace класира Apple на последно място в своето Ръководство за по-екологична електроника от 2006 г. Те удряха Apple за неуспеха им да „съчетаят екологичния си рекорд със своя модерен и модерен имидж“.

Apple вече не можеше да мълчи за своите екологични политики. Това отрицателно внимание най-накрая убеди Apple и Стив Джобс да обявят публично нови екологични цели. Плановете им включват амбициозни и дългосрочни обещания за екологично и устойчиво производство.

Крайният резултат от целия този обществен натиск (и лоша публичност) беше инициативата на Джобс от 2007 г., наречена „По-зелена ябълка“. Тази политика изискваше да се намали (а понякога и да се забрани изцяло) употребата на токсични химикали като живак и кадмий във всички продукти на Apple. Джобс и Apple започнаха да възприемат сериозно въздействието върху околната среда. Разширявайки инерцията на „По-зелена ябълка“, компанията бавно започна да добавя все повече и повече екологични инициативи. До края на 2010 г. Apple успешно се ребрандира пред обществеността като екологично чист. И днес Apple се счита за лидер и модел в корпоративната устойчивост

В крайна сметка няма значение дали хуманитарните и екологични усилия на Apple идват от външен натиск, вместо да бъдат основна ценност.

Под ръководството на Тим Кук Apple вече е по-отзивчив и осъзнава социалното им въздействие от всякога. Тези постепенни успехи често се забелязват трудно, ако не погледнете внимателно.

Така че нека да надхвърлим действителните крайни продукти на Apple (като iPhone, Mac и т.н.) и да открием няколко начина, по които Apple влияе положително на нашия свят.

Първо, Apple работи изцяло на възобновяема енергия в 23 държави. И е на път да постигнат своята дългосрочна цел да използват 100 процента възобновяема енергия навсякъде за всичко. В момента те са на 93 процента; впечатляващ подвиг, несравним от никой от неговите конкуренти и дори не опитен от повечето други световни фирми.

Apple е близо до постигането на целта им да работи на 100 процента възобновяема енергия.

Сега нека да поясня какво всъщност означава това число. Тези цели за възобновяема енергия се отнасят за собственост на Apple, сгради, офиси и центрове за данни. Така че, макар да звучи като впечатляващ брой, тези съоръжения съставляват само 1% от въглеродния отпечатък на Apple. И все пак това е забележителен обрат от само преди няколко години през 2011 г., когато задвижвани с въглища над 50 процента от техните центрове за данни.

За да се справим с някои от по-големите фактори, допринасящи за въглеродния отпечатък на Apple, нека разгледаме отблизо какво прави с веригата си за доставки и доставчиците.

Те изграждат масивни проекти за чиста енергия в Китай

В края на 2016 г. Apple обяви партньорство с най-големия производител на турбини в света Xinjiang Goldwind Science & Technology за финансиране на проекти за възобновяема енергия в Азия. Накратко, Apple се ангажира с 30% дял в поредица от проекти за вятърна енергия, използвани за производството на iPhone в Китай.

Това съобщение следва подобно изявление от предходната година, когато Apple обеща да изгради масивен 200-мегават слънчев проект, целящ да намали въглеродния отпечатък на своите производствени партньори и доставчици. Тази конкретна сделка е малка част от много по-големи усилия за създаване на над 2 гигавата нова чиста енергия в Китай до 2018 г. И включва още един 400-мегават слънчев проект за захранване на Foxconn, най-известният производител на Apple.

Комбинацията от тези проекти означава, че енергията, използвана за изграждането на iPhone в Китай, се компенсира на 100 процента от чиста енергия. След като бъде завършено, присъствието на Apple в Китай ще бъде изцяло неутрално спрямо въглерода.

Помислете само какво означава това. Apple не само компенсира собственото въздействие на компанията върху планетата; те също така определят нови стандарти за управление на околната среда за бъдещите компании в целия развиващ се свят. Apple постави летвата и е зеленият лидер и пример за подражание в технологичната индустрия. Те казват на света: успехът е равен на „устойчив“, а устойчивият е „готин“.

Водене на път със зелени облигации

Говорейки за даване на пример, Apple също променя тона, когато става въпрос за зелени инвестиции. Само в случай, че не е ясно: Apple не трябва да взема назаем пари. Някога. Те разполагат с над 200 милиарда долара (предимно в чужбина), като около 16 милиарда от тях са като парични средства и други ликвидни активи.

Новият кампус на Apple за устойчив „космически кораб“, наречен Apple Park, беше частично финансиран със Green Bonds.

Поради нелепото им благоприятно финансово състояние, ходът да поемат дългове като зелени облигации (това е най-голямата зелена облигация, издавана някога от американска компания), беше добре дошла изненада. Парите, събрани чрез облигациите, се използват изключително за устойчиви проекти, включително частично финансиране на новия водещ устойчив кампус на Apple.

Според своя годишен доклад за въздействието на зелените облигации, Apple вече е разпределила над $ 2,5 милиарда приходи от зелени облигации между 2016 и септември 2018 г.

Да се ​​измъкнем от конфликтните минерали

Веднъж източник на протест от Грийнпийс и други екологични групи, Apple е близо до пълното премахване на всякакви конфликтни минерали от своите продукти. За съжаление, често е много трудно да се проследят някои от топилните и рафинериите, особено от части от Централна Африка, някои от които използват детски труд или робство, за да си набавят материали. Въпреки това препятствие, през 2016 г. Apple Inc. заяви, че ще одитира 100% от своите конфликтни доставчици на минерали.

От 2010 г. Apple работи широко с доставчиците си, за да разшири базата от безконфликтни сертифицирани топилни заводи и рафинерии. И Apple елиминира всеки доставчик, който не отговаря на стандартите без конфликти. Така че, докато Apple все още не е в състояние да твърди, че нейните продукти са 100% безконфликтни, всички нейни топилни и рафинерии на калай, тантал, волфрам и злато вече са обект на тези одити на трети страни. Този непрекъснат напредък им донесе високи оценки от Грийнпийс.

Индия, Китай и роботи, които се рециклират, о, Боже!

На хоризонта има много вълнуващи събития. Apple се стреми да изгради iPhone в Индия, като внесе някои от същите устойчиви практики, които те са въвели в Китай, в съседната си държава. А в Индия Apple може дори да произвежда някои от компонентите на местно ниво, по искане на индийското правителство.

В Китай Apple продължава усилията си за екологизиране на техните вериги за доставки с по-строги одити и по-висока честота от тях. Във Foxconn Apple работи активно, за да компенсира 100% от отпадъците си от депата до 2017 г. (те вече са били на 96% през 2016 г.).

Те дори инвестират в роботи за рециклиране. Apple представи първия си робот за рециклиране на име Liam, робот, който отделя до 1,2 милиона iPhone годишно и разделя своите рециклируеми материали с невероятна точност. От Лиам, Apple разшири своята гама от роботи, за да включи Дейзи. Всеки робот Дейзи, подобно на Лиъм, може да разглобява 1,2 милиона устройства годишно и е способен да разглобява 200 iPhone на час.

През 2018 г. компанията ремонтира повече от 7,8 милиона устройства на Apple и спомогна за пренасочването на повече от 48 000 метрични тона електронни отпадъци от депата. Въпреки че все още е далеч от 200+ милиона iPhone, които те продават всяка година, това е впечатляващо усилие и похвално начало.

Отпадъците от електронни компоненти не само замърсяват водните пътища, а електронните отпадъци често попадат в депата на развиващите се страни, замърсявайки цели общности и разпространявайки болести от неправилно боравещи с токсични химикали.

Докато някои обвиняват Apple в „екологично миене“, т.е. преструвайки се, че се грижат за околната среда и устойчивостта, аз вярвам, че Apple показва истински ангажимент и иновации, които често остават незабелязани. Apple активно намалява щетите, които причинява на нашата среда.

Именно този ангажимент за възобновяема енергия, зелени инвестиции, безконфликтни минерали и рециклиране на устройства, отличава Apple от пакета.

Да, винаги има място за подобрение. Но фактът, че целите на Apple за устойчивост продължават да растат и да се разширяват навън към своите доставчици, доказва, че Apple е в него за дълго време. Виждам, че Apple прави своята част, за да направи света по-добро и все по-устойчиво място. 

За да научите задълбочено какво направи Apple за околната среда (и всички нас) през изминалата година, разгледайте техния последен доклад за екологичната отговорност.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found