Пълното ръководство за новия портал за поверителност на данните на Apple

Apple отдавна е авангард за поверителността на потребителите, което е доста нехарактерно за технологичната индустрия.

Компанията винаги се е ангажирала да защитава поверителността и чувствителните данни на своите потребители. Сред технологичните компании също е много прозрачно относно данните, които събира.

Ако има ход, който е основно доказателство за този факт, вероятно това е новосъздаденият портал за данни и поверителност на компанията.

За известен контекст новият портал е създаден, за да се съобрази със строгите регламенти на Европейския съюз за поверителност на данните в областта на поверителността на данните - които бяха приети по-рано тази година. Всички компании, които правят бизнес в Европа, трябва да спазват тези разпоредби.

Други технологични компании се колебаят да обещаят да въведат системи, съвместими с GDPR, в региони, различни от Европа. Но не и Apple. Компанията обяви, че ще стартира наскоро преработения си портал за поверителност по целия свят.

СВЪРЗАНИ:

 • Как да изчистите различните истории на търсенето и да защитите поверителността на вашия iPhone
 • Проследява ли вашият MacBook вашето местоположение?
 • Ето измамите, свързани с Apple, за които трябва да знаете

През октомври Apple изпълни това обещание. Той официално стартира портала за данни и поверителност в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Но какво точно представлява този портал? И как го използвате? Тук е всичко, което трябва да знаете.

Какво е?

По принцип порталът за данни и поверителност е едно гише за преглед, управление и коригиране на данни, свързани с вашия акаунт в Apple.

За да бъдем ясни, порталът за данни и поверителност не добавя нови функции към услугите на Apple.

Винаги можете да поискате копие на данните, които Apple събира върху вас, например. Но преди това беше досаден процес, който включваше специално свързване с Apple Support и чакане на отговор.

Порталът за данни и поверителност опростява и опростява процеса - а също така пакетира няколко други свързани инструмента в една уеб страница.

Как да използвам портала за данни и поверителност на Apple

Забележка: Обновеният портал за данни и поверителност е достъпен само в Европейския съюз, САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия към момента на писането.

За щастие за всички потребители на Apple, използването на новия портал за данни и поверителност на компанията е доста лесно - което е нещо като смисъл.

За да започнете, просто кликнете върху тази връзка. Друга възможност е да въведете или поставите URL адреса privacy.apple.com във вашия браузър.

Може да се наложи да потвърдите, като използвате двуфакторно удостоверяване. Но след като го направите, просто щракнете върху Продължи и това ще ви отведе до основната целева страница.

Оттук можете да направите няколко неща.

Как да получите вашите данни

Несъмнено една от основните причини много притежатели на акаунти на Apple да използват портала е да видят какви данни е събрал техническият гигант от Купертино за тях.

Както споменахме по-рано, това не е много - поне в сравнение с други технологични фирми, с които се сблъсквате в ежедневния си живот.

Но все още има някои данни. Ето как да го проверите.

 • Щракнете върху  Първи стъпки под секцията Получаване на копие на вашите данни .
 • Разгледайте различните категории данни и изберете тези, които искате да прегледате, като поставите отметка в квадратчето до тях.
 • Щракнете върху Продължи .
 • Оттук можете да зададете предпочитания до размера на изтеглянето, между 1 и 25 GB - удобен начин да запазите управляемите размери на файловете.
 • Накрая кликнете върху Пълна заявка .

След това Apple ще ви изпрати имейл с уведомление за вашата заявка за данни. Имайте предвид, че изтеглянето на вашите данни има срок на годност, обикновено няколко седмици.

Събирането на действителните данни може да отнеме известно време - до седем дни, но Apple ще ви изпрати допълнителен имейл, когато изтеглянето ви е готово.

Като алтернатива можете да влезете обратно в портала за данни и поверителност, за да получите достъп до вашите данни. Отстрани ще има известие, което ви уведомява, че вашите данни са готови.

Как да редактирате данните си

Ако откриете нещо нередно, когато преглеждате данните, които Apple има за вас, порталът за данни и поверителност предлага лесен начин за достъп до инструменти, където можете да ги коригирате.

 • Просто се върнете към главната страница за данни и поверителност.
 • Щракнете върху  Първи стъпки  под раздела  Коригиране на вашите данни .

Има две категории данни, които можете да редактирате: информация за Apple ID акаунт и транзакции и информация на Apple Store.

Apple отбелязва, че корекцията на данните за първата се извършва на appleid.apple.com, докато корекцията за втората може да се направи на страницата с настройки на акаунта на Apple Online Store.

Как да деактивирам или изтрия вашия акаунт

Порталът за данни и поверителност на Apple също предлага бързи връзки към деактивирането на акаунта и процеса на изтриване на акаунта.

Макар да си приличат, и двата процеса всъщност са доста различни. Ето как се различават те.

 • Деактивирането на акаунта ви е начин за временно ограничаване на достъпа до вашите услуги и данни на Apple. Няма да можете да използвате акаунта си за нищо, докато е деактивиран. Това включва услуги на Apple като iCloud или Apple Music.
 • Изтриването на акаунта ви прави това, което пише на калай. За разлика от някои платформи за социални медии, Apple предлага начин за постоянно изтриване на вашия акаунт и прочистване на цялата свързана информация и данни. Това, разбира се, е необратимо.

Тъй като това вероятно са доста нишови процеси, няма да включваме инструкции върху тях.

От друга страна, използването на деактивиране или изтриване на акаунти е също толкова лесно, колкото проверка или коригиране на вашите данни (въпреки че изтриването на акаунта е малко по-дълго от процеса).

Просто кликнете върху Първи стъпки под Деактивиране на вашия акаунт или Изтриване на вашите акаунти и следвайте инструкциите.

скорошни публикации