Защо трябва да помислите за механична клавиатура за вашия Mac

Търсите добра клавиатура за вашия Mac компютър? Ако не сте обмисляли механични клавиатури, определено трябва да ги добавите към списъка.

Докато някога са били домейн на геймърите и ентусиастите на компютри с Windows, механичните клавиатури нарастват популярността си в последно време. И с тази популярност дойде нова вълна от механични клавиатури, направени специално за macOS.

И ако вече нямате такъв, трябва да помислите да го вземете. Прочетете, за да разберете защо.

Какво е механична клавиатура?

Механичен превключвател в действие, чрез Das клавиатура.

Първо, основите. За да разберете какво представлява механичната клавиатура и как може да ви е от полза, трябва да знаете няколко неща за клавиатурите.

Клавиатурите разчитат на превключватели, които се задействат при натискане на клавиш надолу. Най-често срещаните клавиатури днес са мембранни или гумени куполни клавиатури.

Тези клавиатури имат действителен гумен купол под всеки клавиш, който се задейства, когато ги натиснете. Дори ножичните превключватели или пеперудените клавиатури, с които са известни моделите на MacBook на Apple, разчитат на гумени куполи.

Но механичните клавиатури са различни. Някога всички компютърни клавиатури са били механични. Но популярността им отслабва, тъй като мембранните клавиатури - които са по-евтини за производство - станаха норма. Сега, както споменахме, те се завръщат.

Вместо гумен купол или превключвател с мембранни клавиши, механичните клавиатури ще имат метална пружина или друго аналогово решение, което задейства превключвателя, когато задействате или натискате клавиша.

Това води до значително по-различно писане - и шепа други предимства също.

Предимства на механична клавиатура за macOS

Azio MK Mac е пълен размер, жична механична клавиатура с подчертано естетически стил на Apple.

И така, защо трябва да вземете механична клавиатура за вашето Mac устройство? Е, всъщност може да има множество различни причини за различни хора. Но ето някои от най-големите.

 • Устойчивост. Повечето механични клавиатури са оценени да издържат на милиони натискания на клавиши. Известните превключватели MX Cherry например са оценени за 30 до 70 милиона, в сравнение с 5 милиона за стандартна гумена куполна клавиатура. С други думи, те може би просто са идеалното противоотрова за проблеми с клавиатурните превключватели на Apple.
 • Здравина и устойчивост на износване. Разбира се, вашата механична клавиатура няма вероятност да се провали при вас. Но опитът за писане също няма да се промени с течение на времето. Това е така, защото механичните превключватели всъщност не се „износват“, както могат да бъдат ключовете на гумена основа. Вашите механични превключватели ще пишат по същия начин от първия ден до години в бъдеще. Нещо повече, механичните превключватели са много по-здрави и стабилни при писане.
 • Точност. Механичната клавиатура е много по-тактилна от гумен купол или ножичен ключ. Помислете да пишете на старомодна пишеща машина. В зависимост от стила ви на писане това може да означава предимства на скоростта и точността в сравнение с по-често срещаните типове клавиатури.
 • Персонализиране. Има цяла общност от хора, които са ентусиазирани да персонализират механичните клавиатури. Просто Google „занаятчийски клавиши“, ако не ни вярвате. Това е нещо, което просто не получавате с Magic Keyboard.

И накрая, трудно е да се надцени колко забавно може да бъде въвеждането на текст на механична клавиатура. Може дори да се окажете по-продуктивни, особено ако сте в интензивна кариера като писане или програмиране.

Някакви недостатъци на механичната клавиатура?

Успоредно сравнение на механична клавиатура и магическа клавиатура. Снимка през Олиур.

Както споменахме по-рано, механичната клавиатура представлява значително по-различно изживяване при писане от това, с което са свикнали повечето потребители на macOS. Но това, че е различно, не означава, че е лошо.

Като се има предвид това, определено има някои съображения, които трябва да вземете предвид, когато става въпрос за използване на механични клавиатури - особено ако сте потребител на macOS.

 • Наличност. Има механични клавиатури в изобилие за потребителите на компютър с Windows. Но за macOS това е друга история. Въпреки че можете да използвате всяка механична клавиатура с Mac, такава със специфично за MacOS оформление на клавиатурата може да бъде полезна. А що се отнася до механичните клавиатури на Mac, изборът може да бъде малък.
 • Цена. По принцип механичните клавиатури ще бъдат по-скъпи от мембранните или гумените куполни клавиатури. Това може да е особено вярно за специфичните за macOS механични клавиатури, тъй като в момента те са нещо като „специалност“.
 • Шум. Няма как да заобиколите факта, че механичните клавиатури могат да станат силни. Това е особено вярно, ако изберете „щракащ“ превключвател като MX Cherry Blue. Но не само ключът е важен. Конструкцията и използваните материали също играят роля.
 • Период на корекция. Ако сте свикнали с тънките и нископрофилни ключови превключватели, които Apple използва, ще ви е необходим период на настройка за механична клавиатура. Механичните капачки на клавишите обикновено са по-високи. И въпреки че съществуват нископрофилни механични клавиатури, те не са толкова често срещани, колкото стандартния „висок“ размер.

Някои препоръки за механична клавиатура

Keychron K2 е добър избор за компактна, безжична и достъпна механична клавиатура със специфично за Mac оформление.

Ако предимствата звучат привлекателно и недостатъците не са нарушители, тогава трябва да помислите да вземете механична клавиатура за настройката на вашия Mac.

Няма обаче универсална механична клавиатура за всички. Най-добре е да направите някои изследвания и да разберете кой производител и модел е подходящ за вашите нужди.

Като се има предвид това, на пазара има някои популярни клавиатури, специфични за macOS, които можем да препоръчаме.

Серията Keychron например предлага първокласни механични клавиатури с Bluetooth свързаност и RGB подсветка. Можем да препоръчаме K2 като компактна, но високопрофилна клавиатура, или K1 като нископрофилна клавиатура.

Ако искате проста бяла механична клавиатура, която да съответства на вашата Magic Mouse или съществуваща настройка на Apple, тогава този модел Azio MK Mac е добър избор. (Изберете кабелната версия, тъй като някои потребители отбелязват проблеми с Bluetooth варианта.)

Das клавиатурите също са първокласни опции с оформления на Mac. И ако сте пурист на ключове, те също използват ключове Cherry MX вместо превключвателите Gateron, наблюдавани в други клавиатури в подобен ценови диапазон.

Има, разбира се, механични клавиатури, които не са специфични за macOS. Те няма да имат разположението на клавиатурата, с което сте запознати, но все пак ще работят на вашия Mac. Теоретично бихте могли да закупите и резервни капачки за резервни части за оформлението на вашия Mac по-късно.

Някои добри клавиатури, различни от Mac, включват Ducky One Mini 2 и този по-евтин модел, оборудван с Blue Switch от Amazon.

Бележка за превключвателите на клавишите

Изберете ключа си разумно. Всички те предлагат различни преживявания при писане.

Не всички механични клавиатури всъщност ще ви позволят да изберете ключа си. Но за тези, които го правят, си струва да помислите кой е най-подходящият за вас.

Някои от най-популярните опции включват блус, червени и кафяви. Те ще бъдат доста сходни за различните марки, включително Cherry MX или Gateron.

 • Блусът се счита за клавиши за писане. Те се отличават с тактически удар, както и с ясно изразено „високо щракване“. Бъдете предупредени, че те могат да бъдат доста силни.
 • Червените се считат за игрални превключватели. Те са описани като „линейни“ и обикновено са най-тихите.
 • Кафявите са добър посредник между сините и червените. Те имат тактилен „удар“, но не и силно щракване.

В края на деня няма „по-добър“ ключ. Всичко се свежда до личните предпочитания. Препоръчваме ви да отидете в Best Buy или Fry's Electronics и да опитате всякакви механични ключове, които имат там.

скорошни публикации