Кои Mac ще работят с 4K HDR и Dolby Atmos в приложението Apple TV?

Приложението Apple TV е на път към вашия Mac, идва с macOS Catalina през есента. С приложението Apple TV можете да се наслаждавате на 4K HDR видео и Dolby Atmos звук на вашия Mac. Но какво е 4K HDR или Dolby Atmos и с кои Mac ще работи?

Какво е 4K HDR?

4K HDR означава невероятно качество на изображението.

4K се отнася до разделителната способност на екрана, броя на пикселите в него. 4K дисплей има ширина приблизително 4000 пиксела - почти четири пъти повече от предшественика си 1080p HD. Тази резолюция позволява невероятни детайли и яснота.

HDR означава High Dynamic Range. Той се отнася до гамата от цветове, представени на вашия екран. С HDR можете да изпитате най-дълбоките черни цветове до най-живите цветове. Това създава експлозивна цветова гама.

Съберете ги заедно и ще получите 4K HDR: подробни и живи видеоклипове.

Какво е Dolby Atmos?

Dolby Atmos ви заобикаля с високоговорители.

Dolby Atmos е най-новата технология за съраунд звук. Той предоставя завладяващ звук с пълен обхват, който ви обгръща в 3D пространство.  

Традиционната технология за съраунд звук използва настройка на 5.1 високоговорителя, с пет високоговорителя, обграждащи публиката, и един събуфер за басите. Dolby Atmos добавя трето измерение към звука, като облицова тавана с поне два допълнителни високоговорителя, което го прави 7.1.

Като се има предвид това, някои киносалони на планетата имат системи Dolby Atmos с до 400 високоговорителя. Системата е проектирана да бъде мащабируема, за да съответства на пространството, което слушате.

Как работи Dolby Atmos с моя Mac?

Вашият Mac има само два високоговорителя - далеч от конфигурацията 7.1 Dolby Atmos. И така, как macOS Catalina ви позволява да слушате видеоклипове със съраунд звук?

Е, умните хора в Dolby се подготвиха за този сценарий, когато проектираха своята система.

За настройка на стерео високоговорители, както е на вашия Mac, Dolby Atmos използва виртуална технология, за да симулира начина, по който звуците се променят, когато идват от различни посоки. Това означава, че Dolby Atmos имитира начина, по който нещата като ушните миди влияят на звука.

Dolby Atmos симулира звуци, идващи от всички около вас. Изображение от Dolby.

Това подвежда мозъка ни да мисли, че звукът идва от различна посока: над или под нас, пред или зад нас. Както и отляво или отдясно. По този начин получавате смартфони, слушалки и телевизори с поддръжка на Dolby Atmos.

Крайният резултат е симулирано 360 ° пространство със звук, който изглежда идва отвсякъде около вас.

Добре, искам го ... кои Mac работят с 4K HDR и Dolby Atmos?

Apple с гордост обяви на WWDC 2019, че macOS Catalina носи 4K HDR и Dolby Atmos съвместимост с Mac. Но те не подчертаха кои конкретни Mac компютри са засегнати от това надстройване.

В малкия шрифт на уебсайта на Apple пише:  

Съдържанието 4K, 4K HDR, 4K Dolby Vision, Dolby Atmos и HDR10 е налично на всички модели Mac, представени през 2018 г. или по-късно с екрани с 4K резолюция. - Apple

Това има смисъл, не можете много да се насладите на 4K видеоклипове без екран с 4K резолюция. Но със сигурност все още трябва да можете да използвате Dolby Atmos - всички Mac имат два високоговорителя.

Dolby Atmos се предлага на преносими компютри на Mac, представени през 2018 г. или по-късно. –Ябълка

Е, тогава тръгваме. Предполага се, че Dolby Atmos се нуждае от определени високоговорители или много процесорна мощ.

Как да проверя дали моят Mac работи с 4K HDR или Dolby Atmos?

Всичко, от което се нуждаете, за да проверите дали вашият Mac ще работи с 4K HDR и Dolby Atmos в macOS Catalina, е да намерите датата на пускане и резолюцията на дисплея.

  1. От лентата с менюта на вашия Mac отидете на > About This Mac .
  2. Намерете датата на издаване на вашия Mac до неговия модел.
  3. Щракнете върху Показва, за да видите разделителната способност на екрана.

За 4K HDR и Dolby Atmos вашият Mac трябва да бъде от 2018 г. или по-нова с ширина на разделителната способност на дисплея от най-малко 4000 пиксела. За да работите само с Dolby Atmos, ви е необходим MacBook от 2018 г. или по-нова версия с всякаква резолюция на дисплея.

Моят MacBook Pro беше пуснат в средата на 2014 г., той също няма 4K екран. Това означава, че за мен няма 4K HDR или Dolby Atmos.

Кои Mac от уебсайта на Apple работят с 4K HDR и Dolby Atmos?

Ако текущият ви Mac не поддържа 4K HDR или Dolby Atmos в предстоящото приложение на Apple TV, може би е време за надстройка. Вижте списъка ни по-долу, за да видите кои от текущите Mac на Apple са съвместими.

Макове, които ще работят с 4K HDR и Dolby Atmos:

  • iMac 21,5 инча (Retina 4K)
  • iMac 27-инчов (Retina 5K)
  • Mac Pro (нов) - Зависи от настройката на вашия екран и високоговорители

Тъй като настоящият iMac Pro беше пуснат през 2017 г., не е безопасно да се предположи, че ще работи с 4K HDR видеоклипове в приложението Apple TV. Въпреки факта, че има 5K екран.

Mac, които ще работят само с Dolby Atmos:

  • MacBook Air (Retina)
  • MacBook Pro 13-инчов (Сензорна лента)
  • MacBook Pro 15-инчов (Сензорна лента)
Apple не посочва годината на издаване на уебсайта си, така че се върнете към този списък, преди да купите нов Mac.

Споделете с нас в коментарите вашите мисли за събитието на Apple WWDC 2019. Готов ли е вашият Mac за 4K HDR и Dolby Atmos видеоклипове? Или планирате да надстроите до такъв, който е?

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found