Apple прекратява iPod Shuffle и Nano. Ето как се случи.

След 16 години днес Apple прекратява iPod Shuffle и по-голямата част от линията си iPod . IPod Shuffle, по-рано най-евтиният продукт на Apple, беше пуснат за първи път през 2005 г., но не беше актуализиран от 2010 г. iPod Nano, който имаше някои значителни промени в дизайна, преди това беше най-продаваният iPod досега. Apple пусна Nane през 2005 г., но не го актуализира от 2012 г. насам.

IPod Nano, отдавна най-продаваният iPod на Apple, остава в гамата. Докато вътрешните елементи изглежда остават същите от модела от 2015 г., днес Apple променя ценообразуването, за да включи модел от 32 GB на $ 199 и 128 GB на $ 299.

Тези промени идват вследствие на големи промени в музикалната стратегия на Apple, започвайки с Apple Music през 2015 г. Нови продукти като HomePod и AirPods бяха несъвместими с по-голямата част от моделите на iPod, а iPod, освен модела Touch, дори не можеха да използват Apple Music. Тези промени означават поредната важна стъпка в историята на Apple с музика.

iPod Era

Стив Джобс представи iPod за първи път на събитие през 2001 г. Девет месеца по-рано компанията представи iTunes, нов продукт за управление на музика за iTunes. Устройството позволи на потребителя да сложи хиляди песни в джоба си, като синхронизира устройството си с Mac.

През 2003 г. Napster и други пиратски услуги причиняват ядрено оръжие в индустрията. Художниците губеха милиони долари, така че Стив Джобс създаде решение. Той убеди повечето големи звукозаписни компании да влязат в iTunes Music Store, което ще позволи на потребителите да купуват песни за 0,99 долара, а Apple ще получи 30% от печалбата. Той работи чудесно.

Работата беше там, че iTunes беше само за Mac и следователно обхватът на магазините беше ограничен. Освен това iPod все още имаше висока цена и беше ограничен до Mac. През 2004 г. Джобс най-накрая отстъпи и пусна iTunes за Windows, позволявайки на потребителите на Windows да използват Музикалния магазин и да купуват iPod.

IPod Mini - игра за смяна на игри

Заедно с тези промени дойде iPod mini, по-малък модел, който се предлага в множество цветове, беше по-евтин и представи Click Wheel. Mini беше последван скоро след това с iPod Nano, който беше по-малък и поддържаше видео, и разбъркването, което беше евтино и без дисплей.

Apple започна да осъзнава, че iPod няма да продължи вечно през 2005 г. Екипът се опита да намери следващи стъпки, които водят до създаването на iPhone.

Малко след пускането на iPhone, който струва $ 599 по договор, Apple представи iPod Touch. Устройството разполага с iOS, по-ниска цена и без клетъчно радио.

iPhone Era

Поради високата цена на iPhone, iPod остават повсеместни до някъде през 2010 или 2011 г. iPod Touch, който включва много от революционните характеристики на iPhone на достъпна цена, бързо се превръща в най-продавания iPod и е широко  признат за ранните успех на App Store.

Поради по-младите демографски данни на iPod, разработчиците започнаха да създават игри, които работеха както на iPhone, така и на iPod, но видяха много по-голяма сила на iPod. За кратък период от време iPod Touch беше най-продаваното устройство за игри в света.

И Нано

Първото пет поколение iPod Nano, пуснато между 2005-2010 г., претърпя редовни промени. Всяка година получавате по-голям, по-добър екран и устройството ще става по-тънко. Това обаче се промени с модела от шесто поколение през 2010 г., който имаше малък 1,5-инчов дисплей, с размерите на разместване. Вече не можеше да възпроизвежда видео, включваше операционна система с iOS и не привличаше никого. Малка група потребители обаче осъзнаха, че работи чудесно като часовник и спътник на дейности и много идеи за Apple Watch може да са дошли от това устройство.

С поевтиняването на iPhone, продажбите на iPod спаднаха. Компанията рядко актуализира устройствата след 2010 г., но ги държи в състава. Основният фактор за продажба изглежда бяха децата, чиито родители не искаха да имат iPhone, а също и за по-бедните пазари, които искаха достъп до iOS.

Модерни времена

С намаляването на продажбите на iPod и астрономически високите продажби на iPhone, Apple започна да гледа по-назад от iPod. Първо, с Apple Watch, компанията позволи на потребителите да качват музика на устройството и да я използват без телефон с Bluetooth слушалки.

След това, през 2015 г., Apple пусна Apple Music. Услугата за стрийминг позволява на потребителите да плащат $ 9,99 на месец и да получават неограничен достъп и офлайн достъп до повечето от библиотеката на iTunes. Услугата изобщо не се поддържа от офлайн iPod и изисква потребителите на Touch да бъдат свързани към Wi-Fi или да изтеглят музиката си.

През 2016 г. Apple представи AirPods. Новото устройство се вдъхнови от EarPods, доставени с предишни устройства на Apple, но бяха напълно безжични. Въпреки че имат обикновен Bluetooth режим, те са несъвместими с iPod Shuffle и работят по същия начин като всички други слушалки на други iPods.

И накрая, през 2017 г. Apple представя HomePod. По време на презентацията компанията споменава тяхната дълбока история с музика с продукти като iPod. Новото устройство е предназначено за домашно слушане и е създадено да се синхронизира с iOS 11 устройства с определени Bluetooth стандарти. Не е ясно дали iPod Touch се поддържа.

Бъдещето

IPod вече няма роля в състава на Apple. Apple Watch + AirPods е най-добрият iPod, създаван някога и позволява безпроблемно слушане. Самият iPhone остава чудесен iPod за тези без Apple Watch. iPhone вече могат да бъдат закупени в диапазона от 50 долара на предплатени превозвачи с устройства като iPhone SE. И HomePod ще уреди всяка нужда от музикални преживявания у дома.

Нищо от това обаче нямаше да се случи, ако не беше iPod. Не забравяйте, че трите най-важни характеристики на iPhone бяха, че той беше телефон, имаше интернет и беше iPod. Частта за iPod беше основната точка за продажба и ако не беше iPod, нямаше да се случи. По същия начин, докато iTunes Music Store скоро ще види края на дните си, той проправи пътя за Apple Music и, честно казано, всички други услуги за стрийминг на музика.

IPod не е мъртъв. Току-що еволюира. Този iPhone в ръката ви в момента или Apple Watch на китката ви също може да се нарече iPod.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found